פייסבוק מחקה את החברים של יהונתן פז ז”ל בנוהל חסר עקביות והגיון

רס”ן יהונתן פז נהרג לפני ארבע שנים בתאונת דרכים, וחבריו הקימו קבוצה לזכרו בפייסבוק. כ-750 ממוקירי זכרו הצטרפו לקבוצה, והשתמשו בה כמקום מפגש, שיחה, העלאת תמונות וסרטונים, החלפת זכרונות והזמנה לאירועים לזכרו. בסוף החודש תיערך אזכרה לפז, ולמנהלי העמוד אין דרך להודיע על כך לחברים: לפני שבוע וחצי מחקה פייסבוק את כולם.

“לאחרונה שודרגה הקבוצה לפורמט החדש של קבוצות פייסבוק”, מספר אודי גלילי, אחד ממנהלי “זוכרים את רס”ן יונתן פז-JONATANPAZ“. “השדרוג נעשה אוטומטית משום מה, וכל חברי הקבוצה פשוט נמחקו ממנה. פשוט אין שום אפשרות להגיע לחברים שנאספו במשך ארבע שנים”. בינתיים הצליחו המנהלים לאתר ולהחזיר לקבוצה כ-50 אנשים בלבד.

פייסבוק: תמיד לשדרעק, לשדרעק, לשדרעק

“כמעט כל הפריטים שנמצאו בקבוצה הישנה יהיו זמינים בקבוצה שבארכיון, למעט מספר יוצאי דופן”, מסבירים במרכז התמיכה של פייסבוק על שדרוג הקבוצות. בין הפריטים שיהיו זמינים: תמונות ופרסומי קיר, דיונים, תיאור הקבוצה. בין הפריטים שלא יהיו זמינים: “• הרשת של הקבוצה. • חברי הקבוצה הישנה”. לפי התפיסה המעוותת הזאת, השלד של הקבוצה יישמר, אבל הדם שזורם בעורקיה ייזרק לפח.

איך יכול מנהל קבוצה לשמור על החברים בקבוצה בעת השדרוג? הוא לא יכול. במרכז התמיכה מסבירים: “כאשר הקבוצה הישנה שלך עוברת לאחסון בארכיון, תבניתה מומרת לתבנית הקבוצות החדשה. לפני שהדבר יתרחש, החברים יראו הודעה כשיבקרו בקבוצה. אם החברים יבחרו להמשיך את חברותם בקבוצה, הם יוכלו להמשיך להשתמש בקבוצה לאחר אחסונה בארכיון”. וגם: “עדיין תוכל להוסיף חברים חדשים על-ידי לחיצה על ‘הוסף חברים לקבוצה'”. זאת במידה שהמנהל שמר רשימה שמית של חברי הקבוצה, דבר שאין לו שום סיבה לעשות. שום סיבה חוץ מנוהל השדרוג התמוה של פייסבוק.

נוהל השדרוג תמוה אף יותר כשמשווים אותו לפיצ’ר המעצבן של הוספת חברים בקבוצות החדשות. נוהל הוספת החברים הוא opt-out: מנהל קבוצה (ובמקרה שהוא התיר זאת, גם כל חבר בקבוצה) יכול לצרף חברי-פייסבוק שלו לקבוצה באופן כפוי, בלי שהם יצטרכו לאשר זאת. מרגע שהוכנסו הם חברים בקבוצה ומקבלים עדכונים ממנה, עד שהם נכנסים לשנות את הגדרות העדכונים או להסיר את עצמם מהקבוצה. בכך הופכות הקבוצות למטרד ולמקור לספאם. חוסר ההתחשבות הזה מעיד שבפייסבוק מעוניינים בהצלחתן של הקבוצות, גם על חשבון נוחות המשתמשים. אם כך, היה צפוי שבעת השדרוג לקבוצות החדשות יועברו גם החברים הוותיקים בלי שיצטרכו לאשר זאת. אולם דווקא כאן, פייסבוק מפגינה עודף התחשבות ובוחרת במודל opt-in: אתה לא חבר בקבוצה אלא אם תבקש להצטרף אליה (למרות שכבר ביקשת להצטרף אליה בעבר, שהרי אתה חבר בה).

איך יכול חבר בקבוצה להישאר חבר בה לכשתשודרג?
מרכז העזרה מסביר: “אם ביקרת בקבוצה לאחרונה והקלקת על הלינק להמשיך את חברותך, אזי תישאר חבר בקבוצה ברגע שהיא תעבור [לגירסה החדשה]. אם לא ביקשת באופן פעיל להישאר בקבוצה, לא תועבר עם הקבוצה”. ואם לא ביקרת בקבוצה לאחרונה? זבשך.

“מבדיקה שערכתי, מדובר בתופעה גורפת שהתרחשה בקבוצות נוספות”, אומר גלילי מהקבוצה של פז ז”ל. “לדוגמה, קבוצה נוספת, ‘יוצאי דוכיפת‘, שהיו בה אלפי חברים וכעת חברים בה רק האדמינים. פנייה לפייסבוק לא הניבה שום תגובה. העובדה שפייסבוק יכולה במחי צעד חד-צדדי אחד למחוק חיים שלמים ברשת היא לא חדשה, אולם רצוי שמשתמשי פייסבוק אחרים ידעו על העלול לקרות להם”.

תגובות

תגובה אחת לפוסט “פייסבוק מחקה את החברים של יהונתן פז ז”ל בנוהל חסר עקביות והגיון”

  1. נפתול on 12 בפברואר, 2012 15:51

    בכי של טכנופובים.
    פייסבוק הודיעה על המהלך בבאנר ענק בולט בראש כל הקבוצות (אני, כאדמין של קבוצה, יודע) חודשים שלמים לפני המהלך. היו להם שני פתרונות:
    1. לשלוח הודעה לכל חברי הקבוצה שיאשרו את חברותם בקבוצה גם כשתהיה בארכיון
    2. לא לארכב את הקבוצה! בקליק פשוט, האדמינים יכלו לשדרג אותה לפורמט הקבוצות החדש ולשמור את כל המשתמשים + צ’אט קבוצתי. ככה אני עשיתי עם הקבוצה שלי.

פרסום תגובה