אם נשמע לכם הגיוני שהיינקן מימנו קרבות כלבים כנראה ששתיתם יותר מדי בירה

פוסט של בועז ארד

בשעות האחרונות התמלא פיד הפייסבוק שלי בפייסבוק בעשרות שיתופים מזועזעים של תמונה שבה נראים עשרות בני-אדם צופים להנאתם בקרב כלבים, כאשר מסביבם תלויים באנרים עם הלוגו של בירה היינקן. הסטטוסים שמלווים אותם פחות או יותר אחידים: היינקן נותנת חסות להתעללות בבעלי חיים, אני לא שותה יותר את הבירה הזאת בחיים, תחרימו את הבני-זונות, תקברו להם את העסק.

אני, אישית, לא שותה היינקן – אבל שותה הרבה בירה. וגם כשאני שותה הרבה בירה, אני עדיין מסוגל לחשוב בהגיון. עכשיו בואו נחשוב בהגיון.

מה משני התרחישים הבאים יותר סביר: שמותג בינלאומי ענק כמו היינקן ייתן חסות, ביודעין, לקרב כלבים בלתי-חוקי – או שקרב כלבים בלתי-חוקי ייערך בלוקיישן כלשהו, בר או מועדון, שבו תלויים בדרך קבע באנרים של היינקן? אני חושב שהתשובה די ברורה. למה לא לעצור ולחשוב רגע? כי הרבה יותר קל ללחוץ על “שתף”.

משתפי התמונה כל-כך מיהרו, שהם לא טרחו לשתף אתכם בעובדה שהיינקן הגיבה כמעט מיד – והודיעה בעמוד הרשמי שלה בפייסבוק ובחשבון הטוויטר שלה שהחברה מזועזעת מהתמונה וכבר פתחה בחקירה כדי לברר איך לעזאזל התגלגלו הבאנרים שלה לקרב כלבים. היא גם ביקשה מגולשים שיש להם פרטים נוספים על מקור התמונה לפנות אליה באימייל על-מנת לסייע לה בחקירה.

משתפי התמונה כל-כך מיהרו, שהם לא טרחו לבדוק מה מקורה. את זה אפשר לעשות בקלות באמצעות חיפוש הפוך בגוגל אימג’ז. התמונה, מתברר, נשאבה מאיזה אתר מונגולי נידח (זהירות, תמונות קשות) שהעלה אותה ב-2010 במסגרת סדרת תמונות מקרבות כלבים. בטקסט המונגולי שמלווה את הסדרה נכתב שמי שעומד מאחורי האירוע היא קבוצת מגדלי פיטבולים שמתכנה “פיט-מן קלאב”, המארגנת קרבות כלבים כאלה במונגוליה מאז 1997.

אני מתגורר בסין ומבקר מדי פעם במונגוליה. רכשתי שם לא מעט חברים. אז פניתי אליהם וניסיתי לברר עוד כמה פרטים. הנה מה שמצאתי: קרבות כלבים, למרבה הצער, אינם בלתי-חוקיים במונגוליה. הקרב נערך במועדון לילה בשם Elite Club באולאן באטאר בירת מונגוליה. הבאנרים של היינקן תלויים במקום בדרך-קבע. אחד החברים המונגוליים שלי צפה בהופעת רוק במועדון ב-2009 וכבר אז הם היו שם.

אני חושב שהמסקנה ברורה.

במידה שלא: בעל בר/מסעדה/מועדון סוגר דיל עם ספק משקאות כלשהו, שבמסגרתו הוא מתחייב לקדם את המשקאות שלו (במקרה הזה בירה היינקן) באמצעות תליית באנרים עם הלוגו של המשקה, דחיפה אגרסיבית שלו ללקוחות על הבר וכו’ וכו’ – ובתמורה הוא מקבל הנחה משמעותית על כל בקבוק/חבית. ספק המשקאות הוא לא בהכרח היינקן עצמה, בוודאי ובוודאי שלא במדינה כמו מונגוליה שאין בה ייצור מקומי של היינקן ומקבלת את כל האספקה שלה מסין. מדובר, במקרה הזה, ככל הנראה, ביבואן.

הבאנרים שבתמונה של קרב הכלבים לא נתלו שם לרגל האירוע. הם היו שם גם קודם. להיינקן אין כל קשר לאירוע – וסביר מאוד-מאוד להניח שעד שהתמונה הזאת התחילה להסתובב בפייסבוק לא היה להם שמץ של מושג שהמועדון המונגולי האזוטרי הזה שבו הבאנרים האלה תלויים בכלל קיים. למעשה, חלק מהחברים המונגולים שלי בחיים לא שמעו על המועדון הזה.

בשורה התחתונה – ההיגיון הבריא קיבל חיזוק עובדתי. היינקן לא נתנה חסות לקרב כלבים. אפשר להירגע.

עכשיו תסלחו לי, אני הולך לשתות משהו.


בועז ארד הוא שליח ידיעות אחרונות לסין. הוא אוהב מאוד כלבים ושותה רק בירה צ’ינגדאו