ברכות לסופרת בינה מ. על כניסתה לרשימת רבי המכר של קינדל
“פיג’מת תחרה שחורה, חצאית מאוד קצרה, הדבר הכי חשוב, עכשיו פיג’מת התחרה הזאת רטובה לגמרי” הוא משפט הפתיחה של “ארכיטקטורת ברקוד משמש” של הסופר.ת Ha Phuong Nga. בשבוע שעבר הוא היה אחד מ-100 הספרים הדיגיטליים הנמכרים ביותר בקינדל בסוגת בני נוער ומבוגרים-צעירים (YA). לצדו ישבו ברשימה עוד כמה עשרות ספרים שהמשותף להם לא היה קו העלילה, האיכות הספרותית או היעדרה, אלא זהות הסופרת: במ”ג – בינה מלאכותית גנרטיבית. דיברתי על כך היום ב”מה שכרוך” עם מיה סלע ויובל אביבי – כאן מנקודתזמן 17:23
אחד השימושים המובנים מאליהם בבמ”ג – בינות מלאכותיות שיוצרות תוכן מסוגים שונים לפי דרישה, כמו מידג’רני לתמונות וצ’טג’יפיטי לטקסטים – הוא הונאה (השני הוא פורנו). יש נוכלים שמשתמשים בבמ”ג ליצור הודעות דיוג רהוטות בשפות שונות, כמו הודעה על כך שדבר דואר הגיע אליכם ואתם צריכים לשלם 1.26 שקל כדי לשחררו. ויש נוכלים שמבקשים מהבמ”ג לכתוב ספרים בסוגות שונות, מעלים אותו לחנויות ספרים מקוונות וגורפים את הכסף.
מי שהבחינה בספרים המזוייפים והוציאה אותם לאור השמש היא הסופרת העצמאית קייטלין לינץ’. בשבוע שעבר כתבה בטוויטר שברשימת ה-100 היא מצאה רק 19 ספרים אותנטיים, כאשר “השאר הם בבירור נונסנס בינה מלאכותית שהוצב שם כדי לייצר חוות קליקים”. לינץ’ הכריזה: “בוטי ה-AI שברו את אמזון”.
לינץ’ צירפה דוגמאות לספרים חשודים כאלו. “wait you love me” של Quynh Thi קיבל שני דירוגים בלבד, שניהם של כוכב אחד, ובשניהם המבקרים כתבו שמדובר ב”ספר בינה מלאכותית מזוייף”. הספר הזה הגיע למקום ה-90 ברשימת ה-100 הנ”ל. דוגמה נוספת: ספר שהגיע למקום ה-2351 מכלל ספרי אמזון, אבל יש לו אפס ביקורות (אם כי גם ביקורות אפשר לייצר, ונוכלים מייצרים, באמצעות במ”ג; את חלקן אפשר למצוא על ידי חיפוש המחרוזת “As an AI language model”, שצ’ט-ג’יפיטי משתמשת בו כדי לסייג שהתשובות שהיא נותנת אינן מבוססות על נסיונה אלא על זה של אנשים אחרים).
המניע של נוכלי ספרי הבמ”ג הוא כסף (ואולי העברת מסר סאטירי על הקומודיטיזציה של עולם הספרות). אלא שאם קניתם את “ארכיטקטורת ברקוד המשמש” וגיליתם שהוא פסולת, אמזון תאפשר לכם להשיבו תמורת החזר כספי. נוכלת ברקוד המשמש הצליחה להוון את מיזם הספרים שלה דרך תוכנית קינדל אנלימיטד, מינוי חודשי במחיר קבוע שמאפשר לצרוך כמות בלתי מוגבלת של ספרים דיגיטליים וספרי אודיו. אם אתם מנויים על אנלימיטד, הסתקרנתם לגבי “ארכיטקטורת ברקוד משמש”, הורדתם אותו והתחלתם לקרוא – הנוכלת קיבלה תמלוג. ואם התחלתם לקרוא והבנתם שמדובר בספר במ”ג מזוייף – לא הפסדתם כסף, כך שהסיכוי שתטרחו לדווח עליו לאמזון קלוש.
כמה כסף עושים מזה? לינץ’ הסבירה שקינדל אנלימיטד משלמים 0.004$ – או קצת פחות מחצי סנט – לעמוד נקרא, שהם כ-1.60$ לספר של 400 עמודים. אבל אם התחלתם לקרוא וגיליתם שמדובר בפחבוט, ודאי תפסיקו לקרוא את הספר אחרי עמוד או שניים. אז איך בכל זאת עושים כסף? כאן נכנסת לפעולה חוות קליקים, שמפעיליה מורידים את הספר תחת מנוי קינדל אנלימיטד ונותנים לבוט “לקרוא אותו” – ובכך מייצרים את העמודים הנקראים, שבתורם מייצרים כסף לסופרת שמאחורי “ארכיטקטורת ברקוד המשמש”.
אמזון מסרה בתגובה: “יש לנו התוויות תוכן ברורות שקובעות אילו ספרים מותר להעמיד למכירה, ואנחנו חוקרים מיידית כל ספר כשעולה חשש לגביו. אנחנו משקיעים רבות – כסף, זמן ומשאבי חברה כדי לספר חוויית קנייה אמינה ולהגן על צרכנים וסופרים משימוש לרעה”. אחרי הפרסום, אמזון הסירו את הספרים המזוייפים מרשימת רבי המכר, אם כי לינץ’ דיווחה שהבוטים ממשיכים לתת עבודה והספר wait you love me, למשל, חזר תוך יומיים למקום ה-77. מבדיקת מאד’רבורד עלה שהספרים לא הוסרו מהאתר, והמשיכו להיות זמינים בתוצאות החיפוש.
מבחן טיורינג לא עבר את הבוטים
הסיפור הזה הזכיר לי סיפור מ-2012. קרלוס בואנו פרסם ספר ילדים על מדעי המחשב, “לורן איפסום”, והציע אותו למכירה באמזון במודל הדפסה-לפי-הזמנה: אין מהדורה ואין מלאי. עם קבלת הזמנה, עותק של הספר מודפס ונשלח לקונה. בואנו חיטט בזירת המסחר יד-שנייה אמזון מרקטפלייס וגילה שם בוט שמציע עותק משומש של הספר ב-55$. שזה לגיטימי, חוץ מהעובדה שעותק חדש לגמרי עולה 15$ בלבד. “‘בוטים טפשים’, חשבתי לעצמי, ‘זה בטח באג’. אחרי הכל, זה הדפסה-לפי-הזמנה, אז מאיפה הם ישיגו עותק חדש בשביל למכור אותו?”, כתב בואנו, אבל אז הבין: “כל מה שהם צריכים לעשות זה לקנות עותק מאמזון, אם מישהו אי פעם יהיה מספיק טומטום לקנות מהם, ולקצור רווח. […] בוטים חכמים!”. דרופשיפינג לפי הספר.
אלא שאז התחילו בוטים נוספים להציע למכירה עותקים משומשים, פתחו במירוץ לתחתית עם הנחות ועד מהרה ירדו מתחת למחיר הקמעונאי. ומאחר שמדובר בהדפסה-לפי-הזמנה, אפשר לשער שאין הרבה עותקים פיזיים של הספר בחוץ, ושהבוטים הללו יצטרכו להזמין ממנו את הספר במחיר המלא ולמכור אותו בהפסד. הבוטים ניסו להשלים את הפער הזה באמצעות “דמי טיפול ומשלוח”.
וזה מחמיר. “הפאנצ’ליין הוא שאמזון עצמו הוא בוט שעושה התאמת מחירים”, כתב בואנו. זמן קצר אחרי שהבוטים התחילו להוריד את מחיר הספר, אמזון נכנסו לתחרות והציעו את הספר המקורי בהנחה של 28%.
“העלילה של הספר שלי היא איך הבנה של מחשבים היא הצעד הראשון בלתפוס פיקוד על החיים שלך במאה ה-21. עכשיו אני לא יודע במה להאמין”, כתב בואנו. “ייתכן שהמחיר האופטימלי של לורן איפסום הוא אכן 10.76$, ושאני צריך פשוט להירגע ולסמוך על ההיפסטר המקועקע שכתב את אלגוריתם התמחור של אמזון. אחרי הכל, כבר אין לי ברירה. המחיר נקבע כעת באמצעות האינטראקציה המורכבת בין מספר תוכנות מחשב עצמאיות, שלרובן אין בעצם עותק למכור. אבל אני לא יכול שלא לחשוב על פתגם המהמרים הנושן: “אם אתה לא מצליח לזהות את הפראייר, זה אתה'”. לשמחתו הוא גילה שהוא לא הפראייר, מאחר שאמזון ספגו את ההנחה שנתנו והיא לא פגעה בשורת הרווח שלו.
אבל זה לא הדבר הכי קומי-דיסטופי בסיפור. בואנו סיפר שתוכנית ההדפסה-לפי-הזמנה של אמזון מלאה, מטבע הדברים, בספרי-פסולת, שנכתבו על ידי אלגוריתם לא מאוד מתוחכם, שרשרת מרקוב שרצה על מאמרי וויקיפדיה אקראיים, ונמכרים בפרוטות. אמזון מרקטפלייס מוצפת בבוטים שמציעים את הספרים למכירה במחיר גבוה יותר, במודל הדרופשיפינג שהוא חווה על ספרו, ואז מנהלים ביניהם מלחמות מחירים. אחד הספרים הללו הוא Computer Game Bot Turing Test, ועליו כתב בואנו: “יש לנו אבסורד עתידני מענג: תוכנת מחשב, שמתחזה לבן אנוש, מציעה למכירה ספר על מחשבים שמתחזים להיות אנושיים, בעוד תוכנות מחשב אחרות מעמידות פנים שיש להן עותקים משומשים של הספר. ספר שמעולם לא נכתב, וממילא לא הודפס ונקרא”.
זיוף קוריאני זול
בעיה נוספת שיוצרות הבמ”ג לסופרים היא זיופים. ג’ואן לי מולינרו עבדה שלוש שנים על ספר מתכונים וזכרונות בשם The Korean Vegan Cookbook, שיצא ב-10.2021, נכנס לרשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס וזכה בפרס ספרי הקולנריה היוקרתי ג’יימס בירד. בדפדוף באמזון גילתה שלפני מספר שבועות יצא פלגיאט בוטה של ספרה – כולל שם הספר, עיצוב הכריכה, שמות הפרקים וסדרם, אולם הוא קצר ב-75%, וחלק מהמתכונים בו בכלל לא טבעוניים. הספר חתום על ידי רייצ’ל איסי, אישה שאין לה שום עקבות דיגיטליות, דבר מאוד חשוד לאדם שחי במאה ה-21, כפי שהגדיר זאת אתר The Mary Sue.
Note to Madame Issy: I still work for one of the largest law firms in the country.♬ original sound – Joanne L. Molinaro (이선영)
“מי שרייצ’ל איסי הזאת לא תהיה: את עושה כסף על המותג שלי, את עושה כסף על הקהילה שלי, את עושה כסף על העבודה שלי, שאת כולם לקח הרבה שנים לבנות ולטפח”, אומרת מולינרו בסרטון טיקטוק, שבו היא מעלה את החשד שהפלגיאט בוצע על ידי במ”ג, ומזכירה לאיסי שהיא הסתבכה עם המארין הלא-נכונה: “למקרה שפיספסת את המיזכר, אני עדיין עובדת באחד ממשרדי עורכי הדין הכי גדולים במדינה”. כי גם עם שם בדוי, איסי היתה צריכה להירשם כמוכרת באמזון ולספק פרטי חשבון כדי לקבל תמלוגים מהמכירות. נכון לעכשיו, עמוד הספר באמזון מציג הודעת שגיאה.
I mean… she couldn't even be bothered to come up with her own freaking chapters. pic.twitter.com/neYBf3buiU
— Joanne L. Molinaro, The Korean Vegan (@thekoreanvegan) May 31, 2023