זום מסתבכת עם העובדים והמשתמשים 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ
סופו של עידן: זום מודיעה לעובדים שהם צריכים לחזור למשרד. וגם: זום מסתבכת עם המשתמשים, ונאלצת להבהיר שהיא לא תמזוג את המידע שלהם לבינה מלאכותית
🎧 ארכיון “האחראי על האינטרנט” בכל הפלטפורמות 🔊
סגרו ת’זום וחיזרו למשרד!
זום היתה לאחד מסמלי תקופת הקורונה, שבה זינקה מ-10 מיליון ל-300 מיליון משתמשים, מספר העובדים שלה גדל במאות אחוזים ומנייתה עלתה פי 6. פלטפורמת שיחות וידאו לחברות ההייטק התפתחה בתקופת הריחוק החברתי לתשתית תקשורת חלופית, ששימשה אנשים למפגשים חברתיים, הרצאות והצגות, שיעורים בבתי ספר ואוניברסיטאות, התכנסויות משפחתיות בחגים ועוד.
במקביל, היא דחקה את המתחרים והפכה לסטנדרט של עבודה מרחוק – מישיבות עבודה ועד נוכחות וירטואלית מתמדת לאורך יום העבודה. השארת המצלמה פתוחה הפכה לכלי ששימש מעסיקים (ומורים) לוודא שהעובדים (והתלמידים) לא מנצלים את הריחוק להתחמקות מהעבודה (והלימודים), לצד תוכנות מעקב שבדקו הזזות עכבר ומספר הקשות מקלדת לאורך היום. זום הקיפה את מסלול חיי העובד – מראיונות עבודה דרך העבודה עצמה ועד לפיטורים – חברת המשכנתאות Better.com פיטרה 900 עובדים בשיחת זום המונית חד-כיוונית.
לכן, ההחלטה הטרייה שזום קיבלה עוררה הדים ברחבי העולם, למרות שעל פניה נגעה רק לעובדיה. בשבוע שעבר הודיעה זום לעובדים כי אלו שמתגוררים 50 מייל (כ-80 ק”מ) מהמשרד מתבקשים לשוב למשרד על בסיס חלקי, תוכנית שתופעל בהדרגה החל מחודש זה – כך חשף הביזנס אינסיידר. ההחלטה נוגעת לכשליש מ-7400 עובדי החברה, שפיטרה 15% מהעובדים בפברואר במסגרת בגל הפיטורים בחברות ההייטק.
הני”ט דיווח על מירמור מצד העובדים, שהתלוננו על בזבוז זמן וכסף בנסיעה למשרד, במהלך פגישה בשבוע שעבר עם מנכ”ל החברה, אריק יואן, שהתקיימה, באופן טבעי, בזום. “אנחנו מאמינים שגישה היברידית מובנית – כלומר, שעובדים שגרים בקירבה למשרד צריכים להיות בו יומיים בשבוע כדי לבצע אינטראקציה עם הצוותים שלהם – היא היעילה ביותר עבור זום”, מסרה דוברות החברה. “נמשיך למנף את פלטפורמת זום לשמור על העובדים והצוותים הפזורים שלנו מחוברים ועובדים ביעילות”.
במהלך המגיפה גילו עובדי משרדים את קסם העבודה מהבית: אין צורך בהתארגנות מוקדמת מדי בוקר, לא מבזבזים זמן על הליכה או נסיעה למשרד, אפשר לקחת הפסקת נמנום או מקלחת, ארוחת הצהריים יכולה להתקיים עם המשפחה ואפשר גם לעבוד עם החתול על שולחן העבודה. יתרון נוסף הוא האפשרות להגר ממרכזי הערים הקרובים למקום העבודה אל הפרברים, לחיות בבתים גדולים וזולים יותר ולשלם מחירי פריפריה על קניות ובילויים. לפי סקר חודשי [פדף] שנערך על ידי חוקרים בסטנפורד ואחרים, ביולי השנה כ-12% מהעובדים בארה”ב עבדו מרחוק כליל, ו-29% עבדו היברידית (לפני המגפה, שיעור העובדים מהבית בארה”ב עמד על 5%).
חלק מהחברות שביקשו להחזיר את העובדים הביתה – כלומר למשרד – חטפו תגובות-נגד: עובדים באפל יזמו עצומה נגד המהלך; עובדים באמזון יצאו לשביתת מחאה בת שעה במהלך יום עבודה; איגוד העובדים שמייצג את עובדי גריינדר, The Communications Workers of America, הגיש בשבוע שעבר תלונה למועצה הלאומית ליחסי עבודה (NLRB) על נוהג עבודה לא הוגן, בטענה שההחלטה להחזיר עובדים למשרד, ולחייב עובדים שגרים רחוק לעבור דירה או להיות מפוטרים עם פיצויים – התקבלה כנקמה על התאגדותם.
זום עצמה החלה להחזיר עובדים למשרד בתחילת 2022, ואמרה כי רק 2% מ-4400 העובדים דאז יצטרכו להגיע למשרד מדי יום. לפי הוול סטריט ג’ורנל, בספטמבר אותה שנה רק ל-1% מהעובדים היתה נוכחות משרד קבועה, 75% גרו ועבדו מרחוק, וה-24% הנותרים עבדו היברידית.
בינה הצטרפ/ה לשיחה
עוד צעד מעורר מחלוקת של זום הופנה אל המשתמשים. שינוי שנעשה לאחרונה בתנאי השימוש של התוכנה קבע שהחברה תוכל להשתמש בכל מידע שהמשתמשים יוצרים לאמן מערכות בינה מלאכותית (AI), כשהיא מחילה את המדיניות על כל המשתמשים בלי לבקש את אישורם המפורש ומבלי לתת להם אפשרות לסרב.
אתר החדשות StackDiary דיווח ביום ראשון על שינויים בתנאי השימוש של זום. לפי השינויים, זום תורשה לאסוף ולנתח כל “מידע שנוצר בשירות”, והמשתמשים מעניקים לה רשיון בלתי מוגבל להשתמש במידע הזה לכל מטרה, וספציפית למטרות של “למידת מכונה” ו”בינה מלאכותית” לצורך “שיפור השירות, התוכנה, או מוצרים, שירותים ותוכנות אחרים של זום”.
התנאים הללו יתירו לזום “לאמן את הבינה המלאכותית שלה על תוכן של הלקוחות בלי לספק אפשרות לסרב להשתתף בכך (opt out), החלטה שצפוייה לעורר דיון נרחב על פרטיות והסכמה של משתמשים”, כתב אלכס איוונוב בסטאקדאיירי. הדיון הנרחב הזה אכן התעורר, והביא את זום לחזור בה מההרשאה הבלתי מוגבלת שנתנה לעצמה.
סמנכ”לית המוצר הראשית בזום, סמיטה האשים, פרסמה פוסט בבלוג החברה למחרת הכתבה, להבהיר שזו לא היתה כוונת החברה. לדבריה, זום עדכנה את התנאים בחודש מרץ, במטרה להבהיר את השימוש במידע והבעלות עליו לאור הכנסת שני שירותים חדשים מבוססי בינה מלאכותית – סיכום שיחה וסיוע בכתיבת הודעות צ’ט – שירותים שהמשתמשים בוחרים אם להפעילם או לא, והתוכנה מודיעה לצדדים כאשר מתבצע שימוש בהם (בדומה להודעה המושמעת למשתתפי שיחה ומיידעת אותם שהשיחה מוקלטת).
האשים עדכנה את הפוסט מספר ימים לאחר מכן, וכן את תנאי השימוש, ובשני המקומות נאמר כעת במפורש כי “זום לא משתמשת בשום אודיו, וידאו, צ’ט, שיתוף מסך, צרופות או תוכן לקוחות דמוי-תקשורת (כמו תוצאות סקרים, לוח לבן ותגובות) לאמן מודלי בינה מלאכותית של זום או צד שלישי”.
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.