שתיקטוק 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ
🎧 ארכיון “האחראי על האינטרנט” בכל הפלטפורמות 🔊
מאיפה הגיע טרנד “תמונה שלי בגיל 21”? • הטקס המסורתי של השפלת מנכ”לי הסושיאל • שר התקשורת מתגייס לעזור לאזרח ינון מגל נגד פייסבוק • טיקטוק נאלצים להשתיק את כל המוזיקה של יוניברסל
למה כולם שואלים למה כולם שמים תמונות מגיל 21?
מגיפות ויראליות עוברות בין נדבקים, ערים, מדינות ויבשות, ולעתים קשה לשים את האצבע על חולה-אפס (patient-zero). אבל במקרה של תמונה שלכם מגיל 21, הני”ט מאשים את דיימיאן ראף, בן 43 מאריזונה. הוא פרסם באינסטגרם תמונה שאמו שלחה לו מטיול משפחתי למקסיקו, שם חלקו בירה לראשונה כשהגיע לגיל 21, שלפי כל הסרטים שראינו הוא הגיל שבו כבר מותר לשתות אלכוהול בארה”ב (זה היה נכון ברוב הסטייטס עד 1969; היום זה נכון בפחות ממחציתן). ראף יצר תבנית סטורי שתיפה, ונכון לשלשום, היו לדברי מפעילת אינסטגרם לפחות 3.6 מיליון שיתופים שלה.
הטרנד הזה תפור למידותיהם של המילניאלז, שיש להם תמונות מגיל 21 בפייסבוק, בפליקר, בבלוגים ובשאר הפלטפורמות העתיקות הללו. הבומרים הזקנים יותר יתקשו למצוא תמונות דיגיטליות מהגיל הזה, ויצטרכו לסרוק או לצלם רפרודוקציה של תמונות שצולמו על פילם; ואילו זילניאלז רבים יתקשו למצוא תמונות כאלו מכיוון שהם עוד לא בני 21, או שהם בני 21 ואז, כמו שצייצה תמה דולב: “אני יכולה להשתתף בטרנד של 21 עם כל סלפי שאני אצלם כרגע (זה לא פלקס אני מרגישה תינוקת)”.
משם זה דלף גם לטוויטר, והטוויטריה הישראלית מוצפת בתמונות כאלו, כולל התסרוקות המשונות והבדיחות המתבקשות:
“למה כולם שואלים למה כולם שמים תמונות מגיל 21?”, שאל ג’ון בראון.
“חסכתי לשר המשטרה העסוק שלנו את כאב הראש לחפש תמונה מאזור גיל 21. איזה תמים וצעיר הוא היה אז”, צייץ מר כ. בליווי תמונה של איתמר בן גביר כשהוא מתגאה מול מצלמות הטלוויזיה שהגיע לסמל רכבו של ראש הממשלה דאז יצחק רבין. בתגובה, ברק קרנצלר צייץ על “חברו, שר האוצר הנוכחי, בגיל קצת מעל 21… סה”כ הגיוני”, עם תמונה של בצלאל סמוטריץ’ במדי אסיר על ספסל הנאשמים.
מיכל לביא סירבה להשתתף בנימוק “אני נולדתי בת 50”.
ושחף קרבט חשף מי באמת נהנה מהטרנד:
– בוס, אנשים לא מעדכנים את התמונה שלהם בתעודת זהות, המערכת זיהוי פנים לא מצליחה לזהות אותם.
– תעשה אתגר טיקטוק שיפרסמו תמונות מגיל 21.
– אתה גאון בוס! יחי האח הגדול!
האם הטרנד הזה יוחלף מחר (א’) בטרנד שבוע הדופלגנגר, או שהם ישתלבו למגה-טרנד “כמו מי נראיתי בגיל 21?”? שעות יגידו.
שימוע זה עבר על כללי השימוש
אפרופו טרנדים ויראליים, הסאנט האמריקאי חזר ביום רביעי על טרנד זימון מנכ”לי הסושיאל לטקס הגלגול בזפת ונוצות האהוב, כשהפעם הנושא הוא פגיעה בקטינים ברשתות החברתיות – סחיטות מיניות, סחר בסמים, פגיעה נפשית, חשיפה לתכנים בלתי-ראויים, עידוד פגיעה עצמית והתאבדויות ועוד.
זומנו להעיד תחת איום בהליכים משפטיים אם יבריזו: מנכ”לית טוויטר, לינדה יקרינו; מנכ”ל דיסקורד, ג’ייסון סיטרון; ומנכ”ל סנאפצ’ט, איוון ספיגל (שלושתם בהופעת בכורה). הגיעו בלי האיום המשפטי: מנכ”ל טיקטוק, שואו דז צ’ו (הופעה שנייה) ומנכ”ל מטא (פייסבוק), מארק זאקרברג (הופעה שמינית!).
כפי שפירשנה אמנדה סילברלינג בטקראנץ’, הפוליטיקאים העדיפו לנזוף בהם, לשאול אותם שאלות שיביכו אותם, ולצאת גיבורים בסאונדבייטים שאחר כך ישותפו באותן רשתות חברתיות בדיוק, במקום להשתמש בארבע השעות המאוד יקרות הללו לקבל תשובות על האלגוריתמים, המדיניות והפעולות של החברות להגן על המשתמשים, במקרה הזה ילדים.
שני שיאים של שפל:
1) ג’וש הולי, הסנאטור הוותיק ממיזורי, דחק בזאקרברג להתנצל בפני המשפחות שילדיהן נפגעו בגללו. זאקרברג שילם את מס השפתיים כשהסתובב אל קהל המשפחות נושאות תמונות הילדים והתנצל (ספיגל התנצל גם הוא, בלי להסתובב לקהל). אולם כשזאקרברג נשאל אם יסכים לממן פיצויים מכיסו הפרטי והמרופד במיליארדים, זאקרברג ניסה להסביר איך זה עובד בעולם האמיתי, נקטע תכופות ולבסוף לא נתן התחייבות כזאת.
2) הסנאטור תום קאטן צלב את צ’ו הסינגפורי על קשריו לסין, משם מגיעה טיקטוק, ולא החמיץ את ההזדמנות להעלות באוב את רוחו של ג’ו מקארת’י כששאל אותו אם הוא עכשיו, או היה אי פעם, חבר במפלגה הקומוניסטית הסינית.
פעולות אלגוריתמיות מגבילות
ואצלנו? אפילו יותר גרוע. כוכב הטלוויזיה ינון מגל חווה ירידה בחשיפה ברשתות החברתיות, ומאשים אותן בכך. ב-31.1.2024 כתב ל-366.5 אלף עוקביו בטוויטר: “טוויטר משום מה החליטו לפגוע לי בחשיפה באופן קיצוני. כדי לא לפספס את הציוצים שלי מומלץ ללחוץ הפעמון”.
במקרה של פייסבוק, הוא הלך רחוק יותר. העיתונאי חיים לוינסון פרסם שלשום בטוויטר וב”הארץ” כי מגל חווה בינואר ירידה של 14% בתעבורה, ומנהל הסושיאל שלו פנה לשר התקשורת, שלמה קרעי, בבקשה לפנות לפייסבוק ולדרוש שיפסיקו להגביל את תכניו של מגל. קרעי נענה לבקש בתוך שעתיים, ובעשר בלילה של אותו יום הוציא מכתב, שבו הוא מבקש מפייסבוק לתת בעיטה בצמיג של האלגוריתם לוודא שהוא לא מפונצ’ר. ובמילותיו:
“בטוחני שנפלה טעות באלגוריתם שהגביל חשבון של עיתונאי באופן כזה. עיתונאים מטבעם מפרסמים תוכן ומידע חיוני לציבור, ומשכך יש להקפיד שבעתיים שלא להגביל את חופש הביטוי שלהם ולבחון פעולות אלגוריתמיות מגבילות כאלו בזהירות מירבית”.
העיתונאית טל שניידר פנתה בתגובה לקרעי ודרשה שיסייע גם לרייטינג שלה. קרעי זרם עם ההטרלה ושלח מכתב זהה, כשאת שמו של מגל מחליף שמה של שניידר. המתגלץ’ היגז בוזו הגיב גם הוא: “חסמו אותי בפורנהאב. קרעי, יש מצב שאתה שולח להם מכתב?”
בשולי הדברים:
1) באמצע אוקטובר, רפאלה גויכמן דיווחה בדה-מרקר שספאם תגובות פרו-חמאסניקי הוביל את פייסבוק לבצע שני שינויים למשתמשים הישראלים שמובילים גם לירידה בחשיפה:
– הגדרות ברירת המחדל הן שהפוסטים אינם פומביים יותר, וזמינים רק לחברים של הפרופיל
– הגבלת התגובות, כשרק חברים של הפרופיל למעלה מ-24 שעות יכולים להגיב
2) אפלייה לטובה של משתמשים חזקים על ידי פייסבוק אינה תקדים, ורק לאחרונה חשף גיא רולניק בתוכניתו בכאן שפייסבוק הפלו לטובה את פרופיל הפייסבוק של “והצל”, והורו למסנני תוכן לא להסיר תכנים שלו אף שעברו על כללי השימוש. והצל טען שבעקבות הפרסום, פייסבוק הפחיתו את החשיפה שלו ב-95%.
טיקטוק אנפלאגד
טיקטוק מאפשרת למשתמשים ללוות את סרטוניהם במוזיקה, שעליה היא משלמת תמלוגים ליוצרים. אולם אי הסכמה בינה לבין יוניברסל הביא אותה בתחילת פברואר להשתיק את כל הסרטונים עם מיליוני השירים של ענקית המוזיקה. המשמעות המעשית היא השתקה של מספר עצום של סרטונים, שיאבדו לא רק את המוזיקה אלא גם את הקול של יוצריהם, שיושתק ביחד איתה.
הזמרת סופי אליס בקסטור, ששירה Murder on the Dance Floor הגיע לראש טבלת 50 המובילים בטיקטוק ב-25.1, העלתה לטיקטוק גירסת א-קפלה שלדבריה מותרת בשימוש:
@sophieebtiktok #murderonthedancefloor #saltburnmovie #sophieellisbextor ♬ original sound – Sophie Ellis Bextor
הסכסוך נסוב סביב גובה התמלוגים, וכן טענת יוניברסל שטיקטוק לא מספקת למוזיקאים הגנה מספקת מדיפ-פייק, כלומר שימוש בבינה מלאכותית גנרטיבית ליצור שירים שהם לא שרו ואשר מושמעים בקולותיהם.
זה לא שיוניברסל דואגת למוזיקאים שחוששים שבינה מלאכותית תדחק ותייתר אותם. היא בעד דיפ-פייק, רק שהירא רוצה שזה יתבצע עם רשיון ותמלוגים.
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.