יעילות החוקים נגד ההשתמטות
שחר שמש מסביר למה הצעדים המתוכננים נגד ההשתמטות מהצבא לא יעילים (אחרי שהוא כופר בעצם ההגדרה של משתמטים):
נגביל את ההגבלות בחוק לאלו שקיבלו את הפרופיל 21 על סעיף נפשי. נכון? […] זו הגבלה טיפשית. זה שהיום המשתמטים משתמשים בסעיף הנפשי זה רק בגלל שזה הסעיף שהכי קל להם לקבל בגינו פטור. אם תייצרו הגבלות על מי שמשתחרר מצה”ל בגלל סעיף נפשי, המשתמטים פשוט יתחילו להשתמש בסעיפים אחרים. […] והנה החלק המפחיד ביותר בהצעות המדוברות להצעות חוק. בעוד שהמשתמטים יכולים, יחסית בקלות, למצוא סעיף אחר שעליו הם יקבלו פטור משירות בצבא, הרי שהאנשים שבאמת סובלים מהבעיות לא יכולים. מאניה דפרסיה או הלם קרב, סעיף נפשי הוא הסעיף שמתאים להם. זה לא אומר שהם לא יכולים לתפקד ביום יום, או אפילו לנהוג על רכב (חלקם). זה רק אומר שיש להם נכות. החוקים המדוברים מענישים בדיוק את האנשים הלא נכונים.
[…] (דרך חדר 404) […]
כל מילה בסלע. סוף סוף קצת התייחסות לפגיעה בחלק הזה באוכלוסיה. זה כמעט לעולם לא עולה בדיונים על הנושא, כנראה כי זה פן שהמתדיינים מעדיפים לא להתעסק בו.
אני היחיד שיש לו בעיה עם עצם הרעיון של להעניש מישהו, שהצבא קבע שאינו כשיר לשרת? אם הצבא רוצא, הוא יכול להחמיר נהלי בריאות נפש. אבל האמת היא, שהצבא לא רוצה. ובצדק. הוא יודע שברוב המקרים האנשים שלא מתגייסים אינם מתאימים ולא היו משתלבים בכל מקרה.
הוא במקביל גם יודע שההתאבדות היא עדיין גורם המוות מספר אחת בשירות סדיר בשגרה (גם כולל בט”ש באינתיפאדה), כך שגם מאלה שלא משתחררים על נפשי מראש יש חיילים שקורסים בצבא ושולחים יד בנפשם.
מפחיד לחשוב מה יקרה אם מלש”בים יסתירו נטיות דכאוניות, כתוצאה מפחד מהסנקציות המוצעות, וכמה מהם עוד ייכנסו לסטטיסטיקת ההתאבדויות בצה”ל.
אייל, הבעיה היא שהמשתמטים מרמים ומשקרים ואפילו לא רואים כל פסול בזה. איך תחמיר נהלי ברה”ן?