המזכרת היקרה של שאול מופז

האתר של שאול מופז

מדי שנה, בסביבות מרץ, נערך טקס בו התקשורת נוזפת בחברי הכנסת על הוצאותיהם מתקציב קשר עם הציבור. זה הרבה יותר קל, ומביא הרבה יותר טוקבקים, מלעבור על סעיפי ההוצאות החשובים באמת, אלה שמסתתרים בתקציב ובחוק ההסדרים. אבל זה לא אומר שאין מה לבקר בהוצאות קשר עם הציבור. ב-2007 הוציא שאול מופז על בניית אתרו 30229.80 שקל מהתקציב הזה. האתר, היקר ביותר שבנה חבר כנסת על חשבון הציבור, הסתתר בעמוד התוצאות העשירי בגוגל, הכיל פירצת אבטחה שחשפה פרטים של רבבות מתפקדי קדימה ולא עשה הרבה חוץ מזה. 30 אלף שקל על האתר הגרוע של מופז היו בזבוז חצוף של כספי משלמי המיסים.

כדי להדגים כמה ההוצאה שלו לא היתה מוצדקת, עמיתי לכלכליסט דאז שאול אמסטרדמסקי יזם סאטירה אקטיביסטית, במסגרתה ליאור אמסטרדמסקי ותומר ליכטש, שותפינו לפשע, בנו במהירות ובהשקעה מינימלית את “מופזבלוג“, בלוג שאסף אוטומטית לינקים לידיעות על מופז. תוך מספר חודשים, וללא מגע יד אדם, הגיע האתר לעמוד הראשון בגוגל, ואנחנו התחלנו לקבל דרכו פניות מאנשים שרצו לסייע למופז בפריימריז בקדימה, ואז פרסמנו את הסיפור בכלכליסט.

שנה חדשה, דוח קשר עם הציבור חדש, ושאול אמסטרדמסקי מעדכן אותי שמופז הוציא על האתר רק 753.15 שקלים ב-2008. זה עלה בינתיים בגוגל מהמקום התשעים ומשהו למקום השני אחרי הערך בוויקיפדיה, ולפני העמוד שלו באתר הכנסת והמופזבלוג. אבל חוץ מזה, האתר עדיין לא עושה הרבה: חדשות האתר ועמוד אזכוריו של מופז בתקשורת מעודכנים לאוגוסט 2008, וזה עוד עדכני יחסית לעמוד הנאומים, שהנאום האחרון בו נישא בפברואר 2007. בעמוד הראשי יש הפניה לסיוע בפריימריז של קדימה, אלה שציפי לבני כבר ניצחה בהם, וכפתור “פניה לשר”, זה שעזב את משרד התחבורה בתחילת אפריל ויושב עכשיו באופוזיציה, ח”כ מן השורה. באתר יש גם טופס הצטרפות לרשימת תפוצה: באוגוסט אשתקד נרשמתי לשם, ועד היום לא קיבלתי ולו הודעה אחת.

לא אתר קשר עם הציבור יש פה, אלא מזכרת, גלעד וירטואלי לפריימריז בקדימה. ומכיוון שאתר הזכרון הזה עדיין באוויר, גם בשנה הבאה נשלם עליו.

מן הארכיף: קנו לעצמכם מתנה לח”כ: הגאדג’טים הכי טובים שהכסף שלכם יכול לקנות לחברי הכנסת

תגובות

22 תגובות לפוסט “המזכרת היקרה של שאול מופז”

  1. צפריר כהן on 29 באפריל, 2009 23:52

    כל הכבוד על הקטנוניות. כל הכבוד שאתה יודע יותר טוב ממר מופז מה הוא צריך לעשות.

    יש לו אתר פשוט. התקציב מתאים בהחלט לאתר. אתה מבקר אותו על שני דברים:

    1. שאין לו אתר יותר מורכב (אתר יותר מורכב דורש גם יותר זמן לתחזוקה)

    2. שהוא מעז להוציא כסף על האתר הזה.

    ואגב: האתר הזה אכן סייע למופז בשנת 2008 (אנחנו מדברים על כסף מתקציב 2008). מופז גם התכונן למאבק על ראשות הממשלה, מאבק שלא התממש בסופו של דבר.

    חומר למחשבה:
    http://www.cafe.themarker.com/view.php?t=938294

  2. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 00:36

    רגע. בעצם היה מישהו שפרסם ידיעה ב־”כלכליסט” שהזכירה שהאתר הזה הכיל נתונים על מתפקדים. מכאן שלאתר היו מספר שימושים מלבד היותו לוח מודעות פשוט. זה נראה לי בהחלט בקטגוריה של “קשר לבוחר”.

  3. טל on 30 באפריל, 2009 06:28

    להכל האמנתי עד שהגעתי למשפט “אנחנו התחלנו לקבל דרכו פניות מאנשים שרצו לסייע למופז בפריימריז בקדימה”
    פשוט לא יכול להיות שמישהו (שאינו עסקן) באמת רצה לסייע לו.

  4. קטנוניות on 30 באפריל, 2009 10:15

    “חלון קטן ליריעה רחבה של עשייה”
    זה כאילו שאני פותחת את החלון ונתקעת בתוך חתיכת בד?

    נשמע קצת מלחיץ להיתקע בין החלון הקטן כל כך ליריעה ההו כה רחבה.

  5. דפי קודיש-וייכרט on 30 באפריל, 2009 11:28

    צפריר, אתה כ”כ להוט להגן על מופז שאתה לא שם לב לביקורת העניינית:
    1. זה בסדר שהאתר לא מורכב, אבל אז
    א. מה צריך היה לשלם מעל 30 אלף ש”ח עבור הקמתו?
    ב. למה האתר לא עודכן מאז הפריימריז?

    אם האתר נועד לשמירה על קשר עם הציבור, למה לא נעשה שימוש לעדכון הציבור דרך ידיעות באתר או שליחת מיילים לרשימת התפוצה שלו (אליה נרשם עידוק לשווא)?
    אם, לעומת זאת, נועד האתר לסייע ךלמופז בפריימריז בקדימה (מטרה לגיטימית לחלוטין), מדוע לא הורד אחרי הבחירות המקדימות ההן? אמנם התחזוקה לא יקרה כמו ההקמה המופרכת, אבל זו לא סיבה לבזבז את הכסף שלנו.
    אדרבא – יקום חבר הכנסת מופז, יעדכן את אתרו, ייצור קשר עם הציבור (מחוץ לארגזי ועדי העובדים) וייצא גבר-גבר.

  6. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 12:11

    א. התשלום של 30,000 ש”ח זה מ־2007 . לא על זה עידו קינן מתלונן כאן אלא על ההוצאה של 783 ש”ח (ועוד 15 אגורות).
    ב. עדכון האתר מצריך זמן. זה הזמן שלך?

    אם האתר היה מורד, הוא לא היה נשאר אתר מס’ 2 בגוגל. כדי להחזיר אותו למקומו הוא יצטרך להוציא שוב 783 ש”ח למגינת ליבו של עידו קינן. היום יש לו מקום שבו הוא יוכל לפרסם עוד חודשיים ח”כ מופז יצטרך לפרסם מסר לאומה ואז יהיה לו מקום שמזוהה עימו.

    אם זה עולה לו כמה מאות שקלים בשנה? בכיף. בשביל זה יש לו תקציב קשר לבוחר. אני משקיע יותר מזה על הוצאות אירוח ותראי איך האתר שלי נראה.

    ולמה אכפת לך מהוצאת מאות שקלים בודדות של ח”כ מופז? הדבר המעניין עכשיו הוא מליוני השקלים של תקציב המדינה.

    אם יש לך קצת זמן מיותר, אני קראי את הכתבה שאליה קישרתי ואת התגובות אליה.

  7. עידו קינן on 30 באפריל, 2009 12:29

    צפריר,

    אין לי דבר נגד הקמת אתר מתקציב קשר עם הציבור, והייתי רוצה שכל חבר כנסת יפתח אתר כזה.

    30K שקל להקמת האתר זה מחיר מופקע לאתר שגם בהגזמה פראית לא היה צריך לעלות יותר מ-5000 שקל.

    האתר של מופז שימש לקשר עם ציבור מאוד ספציפי — זה שאמור להצביע לו בפריימריז של קדימה. כל ציבור אחר לא ממש עניין אותו.

    האתר לא התעדכן מאז סוף ספטמבר 2008. נתעלם משלושת החודשים הלא מעודכנים ב-2008 ונעבור ל-2009: ארבעה חודשים שהאתר לא התעדכן. אין סיבה שכספי המסים שלי יממנו אפילו שקל מהתקופה הזאת.

    אתה כותב: “אם האתר היה מורד, הוא לא היה נשאר אתר מס’ 2 בגוגל”. אבל אין שום סיבה שהוא יישאר מספר 2 בגוגל אם הוא לא פעיל! אם מופז משאיר את האתר הזה כמזכרת מהפריימריז, שישלם מכיסו. ואם הוא מתקשר עם הציבור דרך האימייל — שיפנו אליו דרך האימייל בעמוד שלו באתר הכנסת, לא צריך לבזבז על זה 750 שקל בשנה.

  8. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 12:46

    אז עכשיו אתה מסתכל על הוצאות צנועות של השר מופז משנת 2008 ומתלונן על כך שבשנת 2009 ח”כ מופז לא עדכן את האתר שלו? כמה הוא הוציא על האתר בשנת 2009? כמה זמן הוא ועוזריו השקיעו בכך?

    עיתונאות חוקרת במיטבה.

    אם הוא יוציא פעם 44 שקלים על ארוחה במקום 24 לפי תקנון עידו קינן לתקציבי ארוחות (וזה למרות שאני מכיר מקומות יותר זולים) אתה תמחה גם על זה? קצת פרופורציה, בבקשה.

    אתה מוכן להתחיל להסתכל על פעולותיו המשמעותיות של חה”כ מופז? ושל שאר 119 החברים? אתה מוכן לתת להם כלי עבודה סבירים ותקציב מינימלי? כמעט כל תת־סעיף סעיף של התקציב ושל חוק ההסדרים יותר משמעותי מה”בזבוז האיום” הזה.

  9. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 12:55

    ועוד נקודה. כתבת בתגובה קודמת:

    > אין לי דבר נגד הקמת אתר מתקציב קשר עם
    > הציבור, והייתי רוצה שכל חבר כנסת יפתח
    > אתר כזה.

    או כמו שכתבת במקום אחר (לגבי האתר “דורבנות”)

    > אני כמובן הצעתי את וורדפרס, כמו שאני תמיד
    > מציע כשמבקשים ממני עצה (”עידוק, איך נפתור
    > את המשבר הכלכלי?”, “ביבי, רק וורדפרס!”)

    נראה לי ששאול מופז לא ביקש ממך עצה. עם כל הכבוד לנסיון שלך, וורדפרס אינו הכלי היחידי. יכול להיות שאתה לא מכיר בדיוק את הצרכים שלו למרות שזה מה שאתה חושב.

    יכול להיות שיש לחברי הכנסת דברים יותר חשובים לעשות מאשר לעדכן אתרים. אם כ”כ הרבה מהם לא מעדכנים אתרים, למרות שלפי חישוביך זה אמור לתת להם יתרון, אולי זה לא נותן להם יתרון. אולי אתר “לוח מודעות” משתלם גם הוא?

  10. עידו קינן on 30 באפריל, 2009 12:55

    צפריר, כל עוד האתר באוויר הוא עולה כסף, וכל עוד הוא לא מתעדכן (כבר 7 חודשים), מדובר בהוצאה מתקציב קשר עם הציבור על אפס קשר עם הציבור.

    אני נטפל לסיפור של מופז כי הוא הפגין זלזול בכסף ציבורי כששילם 30 אלף שקל בסיבוב הראשון, והוא ממשיך לזלזל בכסף ציבורי כשהוא ממשיך לשלם על אתר שלא התעדכן כבר שבעה חודשים.

    ולגבי פעולותיו המשמעותיות של ח”כ מופז: טרם נתקלתי בכאלה. חבל, הוא יכול היה להשתמש באתר שלו כדי לעדכן את הציבור בפעולותיו המשמעותיות. אולי גם הוא טרם נתקל בהן.

    עוד על “פעולותיו המשמעותיות” במאמר של יובל דרור בעין השביעית

  11. דפי קודיש-וייכרט on 30 באפריל, 2009 12:55

    חיפשתי את פעולותיו המשמעותיות של חה”כ מופז. לתומי הלכתי לאתר שלו ולא מצאתי שום דבר מעודכן (ודאי שלא מהח”כות, רק מהממשלה). מצאתי שם הטעיה של הציבור (מופז עדיין מופיע שם כסגן רה”מ ושר התחבורה), “חדשות” מלפני 8 חודשים ולינק למשרד התחבורה. באתר המשרד, אגב, לא מופיע “דבר השר” ומרבית הסעיפים מעודכנים ל-2008. האם הם פשוט מתגעגעים למופז?

  12. עידו קינן on 30 באפריל, 2009 13:03

    צפריר, אני אתייחס לנסיון שלך להפוך בדיחה שלי לאידיאולוגיה בהומור הראוי לה.

    “עם כל הכבוד לנסיון שלך, וורדפרס אינו הכלי היחידי. יכול להיות שאתה לא מכיר בדיוק את הצרכים שלו למרות שזה מה שאתה חושב”. אני אמרתי וורדפרס? מצדי שיפתח בגאוסיטיז.

    “יכול להיות שיש לחברי הכנסת דברים יותר חשובים לעשות מאשר לעדכן אתרים”. בשביל זה יש להם עוזרים. אבל סבבה, אם יש לו דברים יותר חשובים לעשות מאשר לעדכן אתרים (אני חושב על מופז ותוהה מה הדברים החשובים האלה, אבל נניח לזה), אז שיסגור את האתר ולא ימשיך לשלם עליו בהוראת קבע על כרטיס האשראי שלי.

    “אם כ”כ הרבה מהם לא מעדכנים אתרים, למרות שלפי חישוביך זה אמור לתת להם יתרון, אולי זה לא נותן להם יתרון”. כ”כ הרבה מהם גם לא עושים את העבודה שלהם, לא מגיעים לדיונים ולוועדות. והם עדיין נבחרים מחדש. מ.ש.ל.

    “אולי אתר ‘לוח מודעות’ משתלם גם הוא?” גם לוח מודעות לא יכול להציג מודעות למשרות שכבר נתפסו, מכוניות שכבר נמכרו ודירות שכבר הושכרו. באופן מאוד מובהק וברור, מופז ואנשיו הפסיקו לעדכן את האתר, נטשו אותו, שכחו ממנו. אחרת הם היו טורחים, לכל הפחות, למחוק את ההתייחסויות הלא-עדכניות ל”שר” ו”סגן ראש הממשלה”.

  13. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 13:09

    עידו: הכתבה הזו היא על איך יואב קרני מראיין בשנטי ובחוסר אחריות. שאול מופז לא נדרש אפילו להתחמק.

    מכיוון שאתה רואה את עצמך עיתונאי: מהי עלות האחזקה של האתר שלו? אילו עוד פעולות הוא ממלא מלבד להביא את דבר המופז לעולם? אני מבין שבגלל שהיה יקר לבנות את האתר צריך פשוט לסגור אותו, ללא קשר להוצאות התחזוקה האמיתיות.

    או שמא אתה רוצה שהוא יוציא עוד 5000 ש”ח (הערכה שלך) בעתיד?

  14. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 13:13

    ואגב, נראה לי שבינתיים תרמת לא מעט פרסום לאתר של שאול מופז ולשר לשעבר שאול מופז. במצבו נראה לי שכל פרסום הוא פרסום טוב. כמה כיף להתעסק בסעיפים הקטנים.

  15. עידו קינן on 30 באפריל, 2009 13:24

    המאמר של יובל דרור מביא גם דוגמאות לסתירות בין עמדותיו המוצהרות של מופז לבין מעשיו (כמו ההצהרות על מלחמה בתאונות הדרכים במקביל לתמיכה בהעלאת שעות הנסיעה של נהגי משאיות).

    האתר של מופז לא ממלא אף פעולה מלבד להביא את דבר ההיסטוריה של מופז לעולם. יכול להיות שמדי פעם מישהו נקלע אליו ושולח הודעה דרך טופס יצירת הקשר עם ה”שר”. בשביל זה לא צריך אתר, האימייל של מופז זמין באתר הכנסת.

    אני לא יודע מה עלות האחזקה של האתר שלו, אבל עבור כל X>0 היא בזבוז חצוף של כספי ציבור.

    לגבי הסעיפים הקטנים – אני חוזר שוב, כי אולי לא אמרתי את זה בפונט גדול מספיק: הסוגיה הכספית היא משנית לסוגיית הזלזול בציבור ובכספו. מה אכפת לו להשאיר באוויר אתר שהוא לא טרח אפילו לעדכן בו את תפקידו הנוכחי? כתוב “סגן ראש הממשלה”? לא נורא, ממילא אף אחד לא יראה את זה. או שיראה, על הזין שלו, זה לא בא מהכיס שלו אז מה אכפת לו.

  16. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 14:06

    עידו: בשבילך (איש הוורדפרס והבלוגים) העדכניות באינטרנט חשובה מאוד. אולם עד כמה היא באמת חשובה?

  17. דפי קודיש-וייכרט on 30 באפריל, 2009 14:34

    “עידו: בשבילך (איש הוורדפרס והבלוגים) העדכניות באינטרנט חשובה מאוד. אולם עד כמה היא באמת חשובה?”

    המממ… רק כמידת החשיבות של אמירת האמת; רק כמידת החשיבות של הידיעה מיהו ראש הממשלה ומי סגניו; רק כמידת החשיבות של הזלזול בציבור ובכספו, כפי שניסח עידוק.
    בוא נחדד הגדרות צפריר:
    עדכניות-אינטרנט: הסרת ברכות “יום עצמאות שמח” היום, שכן החג הסתיים אמש.
    קשר למציאות: הגדרת מופז כשר וסגן רה”מ בהווה.

  18. עידוק on 30 באפריל, 2009 14:55

    צפריר, התשובה של דפי מקובלת עלי. המינימום שאנשי מופז יכולים לעשות זה לעדכן את האתר בהתאם למציאוּת, בה הוא לא שר וסגן רה”מ אלא ח”כ בכיר במפלגת האופוזיציה הגדולה.

    כפי שהדגמנו במופזבלוג, קל מאוד לשמור על מראית עין של עדכניות באמצעות תוסף ששואב אוטומטית כתבות שהתפרסמו על מופז באינטרנט (בעיה אחת עם המודל הזה לאתר האמיתי שלו: התוסף שואב גם כתבות שליליות). זה נראה יותר טוב מאשר אתר שנתקע בסוף 2008.

    אבל יש דברים מעניינים ומועילים יותר שאפשר לעשות עם האתר. ראוי שהוא יעדכן אותו בדברים שהוא עושה בוועדות ובכנסת, חוקים שהוא העלה או קידם (או פועל נגדם), דעות שלו על נושאים שעל סדר היום, פניות שהוא מקבל מהציבור, בקשות סיוע ואיך הוא טיפל בהן (כמובן בלי לפגוע בפרטיות הפונים), ואם הוא רוצה להיות ממש אינטראקטיבי, בקשת משוב מהגולשים על סוגיות ציבוריות שהוא מעוניין לטפל בהן.

    הוא לא חייב לעדכן במו ידיו, זה בהחלט יכול להיות תפקיד של יועציו, דובריו או עוזריו הפרלמנטריים, או אפילו מישהו שיקבל תשלום מתקציב קשר עם הציבור כדי לנהל את הרב-שיח עם הגולשים. באידיאל הייתי רוצה שמדי פעם, ח”כים יסתובבו באתרים שלהם וברשתות חברתיות, ידברו ויענו לגולשים. כמו בעיתונות, גם בעבודה בכנסת קל מאוד להיכנס לבועה ולהתנתק ממה שקורה בחוץ, וקשר ישיר עם הגולשים יכול לעזור להתחבר מחדש לעולם האמיתי.

    אלה דברים שמופז יכול לעשות אם הוא באמת הקים את האתר לשם שמירה על קשר עם הציבור, ולא, כפי שאני חושד, אך ורק כחלק מפעילות הפריימריז שלו.

    (והערת אגב: למעט העקיצה [כך אני מפרש אותה, אולי טעיתי] “מכיוון שאתה רואה את עצמך עיתונאי”, אני מאוד נהנה מהדיון הזה)

  19. צפריר כהן on 30 באפריל, 2009 15:50

    עידו: כשלוקחים תוכן אוטומטית מהאינטרנט, קל לעשות שטויות:

    http://www.room404.net/?p=18012

    מכיוון שבארץ אנחנו אוהבים לחפש פוליטקאים, הרי שלא צריך לסמוך רק על מרפי בשביל שתקלה מצערת כזו תקרה. יש מספיק ליצנים (או יותר גרוע: אויבים פוליטיים) שישמחו להכניס את “מיס דגל אירן” לדף הבית של שאול מופז.

    לכן עלות התחזוקה של דף כזה (מבחינת זמן) היא גבוהה.

    מה שלא ברור לי כלל וכלל הוא עד כמה המגיבים באתרי האינטרנט מייצגים בצורה נאמנה את הציבור. לאחר שראינו את שיעורי התמיכה הגבוהים באינטרנט בחד”ש ובעלה ירוק, לעומת שיעור התמיכה הנמוך בהן בפועל (אם ננכה את המצביעים הערביים המסורתיים של חדש) לא ברור לי עד כמה הם אינם בועה.

    עד כמה זה באמת עוזר לפוליטיקאים אחרים?

  20. עידו קינן on 30 באפריל, 2009 20:16

    השימוש באינטרנט בארץ מתרחב בהתמדה, וגם בשימוש בשירותי ממשל זמין. למשל, ב-2008 התבצעו בשירות התשלומים הממשלתי באינטרנט 2.3 מיליון טרנזאקציות בסכום כולל של כ-7.5 מיליארד שקל.

    במקרה של קשר עם הח”כים, מדובר במעגל קסמים: ככל שיהיו יותר אתרים של ח”כים, יותר אנשים יגלשו בהם ויתקשרו עם אותם ח”כים.

    את השאלה עד כמה זה עוזר אתה צריך להפנות גם לשאול מופז. הוא כנראה מאמין בזה, אחרת לא היה פותח אתר.

  21. יונתן on 30 באפריל, 2009 21:33

    יובל קרני, לא יואב קרני

  22. מגרש החניה של שאול מופז : חדר 404 • הבלוג של עידו קינן on 4 באוגוסט, 2009 12:11

    […] האתר הרשמי הלא-מעודכן והסופר-יקר של שאול מופז פינה את מקומו למגרש חניה של […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.