“ילדים, המבוגרים מנסים לעבוד! תפסיקו להרעיש שם עם שקיפות ודמוקרטיה!”
אחרי שעיריית תל אביב סירבה לספק את נתוני התקציב בפורמט חפיש כי “אין אפשרות” ונתנה רק PDF, פעילים של עיר לכולנו העבירו את המסמכים OCR ובדיקות והפכו אותם למסמך אקסל ע-נ-קי. במקום להודות להם על שחסכו לה עבודה ואפשרו לתושבים לעיין בתקציב בצורה מושכלת, שקופה ודמוקרטית, או למצער לשתוק, זו תגובתה המדהימה של העירייה, כפי שפורסמה באתר “הארץ” (19.11.2009):
ה’תקציבולטור’ – הכלי החדש והמתוחכם לכאורה, משיג בדיוק ההפך: בלבול ואי סדר בנתונים המובילים להטעיה של הקורא. הכלי מאפשר לאנשים לא מקצועיים להשוות בין נתונים שאין ביניהם שום קשר, מלבד העובדה שהם מוגדרים כהכנסות או הוצאות או כל קטגוריה כללית אחרת. חשוב מכך, הכלי לא מביא את ההסבר למספרים.
במקרה של טיפות החלב, חלה עלייה במספר הילדים במרכז ובצפון העיר. כדי לתת מענה לצורך זה הוסט כוח אדם מקצועי של אחיות מאזורי דרום-מזרח העיר לטובת אזורים אלו. השירות בטיפות החלב לא נפגע והנתונים שהביאו ממחישים מה קורה כאשר גורמים לא מקצועיים, תוך חוסר הבנה מוחלט, מתעסקים בעניין כמו תקציב”.
תגובות
35 תגובות לפוסט ““ילדים, המבוגרים מנסים לעבוד! תפסיקו להרעיש שם עם שקיפות ודמוקרטיה!””
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
המדהים בתגובה הזאת הוא בעיקר הטיפשות שבה. נראה להם שהם נורא אינטליגנטים ומביני עניין, משמיצים את האוייב ומוציאים אותו קטן, אבל למעשה כל אדם שעיניים בראשו רואה שההיפך הוא הנכון, והבדיחה היא בעצם על חשבונם. נראה שהם אפילו לא קולטים שבתגובה הזאת הם נפלו בדיוק לבור שכרו להם, וסיפקו בדיוק את אותה סחורה שה”גורמים הלא מקצועיים” רצו מלכתחילה. היקום והטיפשות האנושית, איך אומרים.
אני חושב שהתקציבולטור הוא אחלה דבר, אבל יש בסיס לתגובה של העירייה (גם אם אין בסיס להתנשאות).
כמו שכתוב באתר התקציבולטור, מהשוואה פשוטה של שני סעיפי תקציב אי אפשר ללמוד כלום. אפשר מקסימום לדעת מה כדאי להתחיל לבדוק.
@דרומי, התגובה של העירייה היא לא התנשאות, אלא שלילת הדיון הציבורי.
העירייה מנסה למנוע דיון – מוסכם.
אבל התגובה הספציפית היא לא ‘מניעת דיון’. להגיד שאי אפשר להסתכל על שורת ההוצאות בתקציב ולהסיק משם מסקנות זה לא מניעת דיון, זה מניעת רידוד הדיון.
[…] העבודה הקשה שלהם היא רק השלב הראשון. שוקי, לרמן ועידו קינן מדווחים על תחילת ההתקפלות. עכשיו צרך לחפור בתקציב, […]
דרומי, מכיוון שלא היה דיון אמיתי ברמת התושבים על סעיפי התושבים וזאת בעקבות מדיניות “אין-גישה” לספר התקציבים, קשה מאוד לקבל איזושהי ביקורת על דיון (לא משנה באיזו רמה הוא מתקיים) מצד אותו גורם שמנע את המידע.
*על סעיפי התקציב, גאד דאמנאיט.
לא מסכים איתך לגבי התגובה הספציפית, דרומי. התגובה הספציפית היא ערעור על הלגיטימציה של הדיון – “ה’תקציבולטור’ – הכלי החדש והמתוחכם לכאורה […] מאפשר לאנשים לא מקצועיים להשוות בין נתונים שאין ביניהם שום קשר”; “הכלי לא מביא את ההסבר למספרים”; “הנתונים שהביאו ממחישים מה קורה כאשר גורמים לא מקצועיים, תוך חוסר הבנה מוחלט, מתעסקים בעניין כמו תקציב”.
מה העירייה עשתה כדי למנוע את הדיון הלא-מקצועי (לתפיסתה)? האם היא הביאה פרשנות מקצועית משלה באתרה הרשמי? לא. מה שהעירייה עשתה זה לסרב להעביר את החומרים בפורמט דיגיטלי קריא וחפיש, ולהתלונן כשמישהו אחר עשה זאת בשבילה.
שוב, אתם מנסים לשכנע אותי שמדיניות העירייה לא לגיטימית, ושהיא צריכה לעודד דיון מושכל בתקציב, ולא למנוע אחד כזה. אין צורך להמשיך בזה – הצלחתם עוד לפני שהתחלתם.
אבל הטענה הספציפית שהבאת כאן, היא שימוש בטיעון נכון למטרות הפסולות האלו. התקציבולטור הוא אכן כלי שעלול להביא לדיון שטחי ולא רציני בתקציב, מהסוג של השוואת מספרים בלי לראות את הרציונל שמאחוריהם.
אני מסכים איתך שאם אכן מה שהיה מטריד את העירייה זה דיון לא רציני (ולא, כמו עכשיו, עצם קיומו של דיון), התגובה ההגיונית לא הייתה להסתיר את הנתונים אלא להיפך – להעשיר אותם בהסברים.
עידו, עדיין לא למדת שבערות היא כח? בסוף גם אתה תאהב את האח הגדול!
[…] This post was mentioned on Twitter by idokius, חדר 404. חדר 404 said: פוסט חדש: ילדים, המבוגרים מנסים לעבוד! תפסיקו להרעיש שם עם שקיפות ודמוקרטיה!" http://j.mp/48Iqp6 […]
היתרון בכלי הוא שהוא מאפשר למצוא נקודות שעליהן יש לתת את הדעת בישיבות המועצה ולדרוש דין וחשבון מן האחראים, לא? מאוד נוח כשהתקציב יושב ב”קופסה שחורה”.
[ציניות]
ובדרום העיר לא באמת צריך אחיות בטיפת חלב. ממילא כל הילדים שנולדים כאן הם צאצאיהם של עובדים זרים שיש לגרש ויפה שעה אחת קודם.
[/ציניות]
[…] לא משהו רציני). החובבנים שמנהלים את העירייה כמובן מנסים להסביר שמדובר ברעיון לא טוב עם כל השקיפות הזו וחיזוק החברה האזרחית. מה שבטוח לא טוב זה להשאיר את כל […]
למה הכוונה ב”פורמט חפיש”? [1]
האם פרסום מידע מגוף ממשלתי רק קקובץ אקסל הוא דבר חוקי?
[1] ר’ גם http://ourbudget.org.il/fwd
@צפריר, פורמט חפיש זה פורמט שבו הטקסט הועלה בצורה דיגיטלית ואפשר לעשות עליו חיפושים, חיתוכי מידע וכו’. פורמט בלתי חפיש זה ה-PDF שהעירייה העלתה, בו טבלאות הנתונים סרוקות כתמונה.
[…] ידיעות אחרונות, ynet והארץ דיווחו בהרחבה – כמעט הייתי אומר, בהתלהבות – על התקציבולטור. תגובת עיריית תל-אביב על ממצאים שצוטטו מתוכו: שטויות, אתם לא מבינים, ובשביל מה לכם בכלל להתעסק בתקציב, not in so many words (כדאי לקרוא את הפוסט שפרסם בנושא עידו קינן). […]
פוסט מגניב כנס לשלי. הקדמת אותי וכתבת יפה.
איזה פאי צ’ארט ואן מעולה, חייבים לעשות כזה גם אצלנו.
חשבתי שאתם מתבדחים לגבי PDF סרוק ואכן זה כך, ומן הסתם לא במקרה אלא כדי להקשות על תהליך סריקה ועיבוד של המידע. מפתיע שלא צ’יקמקו את הדפים לפני זה או הדפיסו בהיר מאד כדי שהסריקה תהיה פחות ניגודית.
מצחיק מה שקורה כאן – עץ התקציב נוצר ממערכת ממוחשבת, מודפס פיזית על נייר (לא חבל על ההרי הנייר של מאות העותקים?), ואחד העותקים נסרק ל PDF של תמונות.
ואחרי זה מספרים לנו כל מיני בוקי-סריקי על שקיפות.
איך חולדאי לא חוזה את שאלות הטריוויה העתידיות בנוסח מי ראש העיריה שבתקופתו פורסמו נתונים בלתי חפישים בטענת ממילא לא תבינו. למשל ולשנינה.
יבגני: יש הסבר פשוט בהרבה: יש מערכת גדולה ומסובכת שיודעת לנהל את התקציב. להחליף אותה זה סיפור רציני.
אלא מאי? לייצא ממנה נתונים בצורה סבירה זה לא הדבר הכי פשוט בעולם.
הדפסה של ספר תקציב היא פרוצדורה שנעשתה כבר מזמן ולכן נתמכת. הוספת צורת פלט נוספת יכולה להיות משהו קצת יותר מסובך.
הסתכלתי על הספר של 2006. די ברור מקריאה ראשונית שהדו”ח שמהווה את עיקרו נכתב בנפרד מכל השאר (ההקדמה – הדפים שממוספרים באותיות עבריות, וכן דף “פרעון המלוות” בסוף). שימו לב לחציצה בין שורות ע”י שורות של נקודות או מקפים בשורות נפרדות. הניחוש שלי שמדובר כאן על “ציור קווים” של מערכת שעובדת במצב טקסטואלי בלבד. אני לא אתפלא אם זה מגיע כדו”ח נפרד ומודפס בנפרד, וכל מלאכת החיבור מתבצעת בשלב העריכה. לא ברור לי איפה טכנית נכתבים מספרי העמודים. מאיפה מגיעים מספרי העמודים.
(ובלי קשר: כל הכבוד על העבודה ועל התוצאה)
שושי, הרמה של השאלה שלך היא בערך כמו הרמה של הפרסומת הישנה “נתגלו מכונות שלא יודעות לקרוא” (על מערכת OCR חדשנית בזמנה. מסתבר שללמד מכונות לקרוא זה לא הדבר הכי פשוט.
להשוואה:
את תקציב המדינה אנחנו יכולים למצוא בצורה נוחה בהרבה:
http://mof.gov.il/BudgetSite/StateBudget/Pages/Fbudget.aspx
(נגיש בקלות מאתר משרד האוצר)
אבל מה עם עיר מסדר הגודל של תל־אביב? ביקור מהיר באתר עיריית חיפה לא העלה פירוט של התקציב. אבל הנה כמה מסמכים כלכליים שהעיריה מעמידה לרשות תושביה:
http://www.haifa.muni.il/Haifa/municipality/CityMoney/Pages/Accounting.aspx
הפלא ופלא – כולם קובצי PDF שמכילים בפועל תמונות.
לא בדקתי מקומות אחרים.
צפריר, לשקיפות יש עלות. גם עליה להיות שקופה, כולל התייחסות לטכנולוגיה.
ועוד תיקון קטן: מה שכתבתי נכון לרוב הקבצים באתר. אבל מעניין שדווקא זה שאליו עידו קישר אותי אינו מסמך שנוצר ע”י “Adobe Acrobat” ולא כולל כלל טקסט וגופנים, אלא מסמך שנוצר ע”י “PDF-XChange (ligatureNG.exe v6, 8, 1, 3) (Windows XP)” ובו קיים טקסט.
לפי המידע שבו הוא נוצר בIDT 12:35:07 2009 מאי 04 ב’ והשתנת לאחרונה בIST 10:24:00 2009 נוב 17 ג’ . האם זהו התוצר של הפעלת ה־OCR או שזה גם הקובץ שהיה שם קודם?
http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/Cityhall/budget.asp
נדב, התקציבולטור הוא כלי, כפי שאמרת. אכן, יש כאלו שיכולים לעשות בו שימוש מטופש. מנגד, יכולים אחרים לעשות בו שימוש רציני ביותר, בדיוק כמו מי שנותנים בידו תקציב, שאותו הוא יכול להשמיש למטרות ראויות יותר או פחות בצורה ראויה ואינטלגנטית יותר או פחות. בכל מקרה, הטענה שעצם קיומו של התקציבולטור יוביל ל”בלבול ואי סדר בנתונים” הוא טיעון מהמטופשים ששמעתי בחיי. מה שהכלי הזה אכן יוביל לו הוא חיוב עיריית תל אביב לספק תשובות לשאלות שמתעוררות מ”שימוש לא מקצועי” כזה של הנתינים (אופס סליחה, התושבים) האידיוטים שכל תפקידם בחיים הוא לשלם ארנונה ולשתוק, ולתת לתושבי האולימפוס בעלי חריגות השכר הטורדניות (שמבקר המדינה – עוד דביל לא מקצועי אחד שלא מבין מהחיים שלו או בענייני תקציב או חלוקתו – כל שנה נטפל אליהם מחדש), לעשות מה שבא להם בכספי הארנונה האלו.
באופן טבעי, הכלי לא מביא כל הסבר למספרים. הכלי מעלה שאלות וחושף נתונים. מי שמחוייב להביא את ההסברים כאן, למיטב הבנתי את חוק חופש המידע, היא עיריית תל אביב. וההסבר שהיא מביאה, איך לומר את זה בעדינות, אינו מספק, ואינו מגובה בשום טיעון מקצועי רציני. כל התגובה נגועה קשות בזלזול, אווילות וחוסר רצינות דוחה, אך בעיקר מטריד המשפט “השירות בטיפות החלב לא נפגע”, שהייתי מאוד שמחה לראות לו סימוכין, בעיקר מכיוון שאני מכירה סיפורים אחרים לגמרי. הייתי גם מאוד שמחה לראות נתוני מגמה לגבי מספר הילדים בדרום-מזרח העיר ובמרכזה-צפונה, והייתי שמחה לראות נתונים לגבי כמות כוח האדם המקצועי שנמצא בכל אחד מאזורים אלו, ומידת מקצועיותו.
אילו לא היתה עולה סוגיית תקציבי טיפות החלב ולא היתה מסופקת תשובה זו מצד העירייה, לא היו מתעוררות אצלי שאלות אלו. וזה הנושא שמעורר התקציבולטור ומתייחס אליו עידוק כאן – דהיינו, שקיפות, חופש מידע ודמוקרטיה. זוהי המטרה של הכלי הזה. לעיריית תל אביב אין כנראה יותר מדי ניסיון מקצועי או אחר עם הדברים האלו – חוק, דמוקרטיה, שקיפות – אי לכך היחצנים הלא מאוד חכמים שלה אינם יודעים אפילו איך להתמודד עם זה, ובמקום זה פשוט מנבלים את פיהם ומגיבים תגובה של ילד בגנון. אבל הג’יני כבר יצא מחוץ לבקבוק. ועכשיו, נותר רק להמשיך להשתמש בו עד אין קץ.
דרומי לא כל כך הבנתי את התגובה שלך. הטענה של העירייה היא טענה שבאה להגכיח את העניין. באותה מידה אפשר להגיד “אין טעם שנלמד את האזרחים מתמטיקה, כי הם עלולים לחשוב בטעות ש 1+1 = 2”
(וזה כמובן לא תמיד נכון – בבסיס 2, 1+1 =10, וגם בחיים בדרך כלל 1+1 בדרך כלל שווה יותר מ 2 )
נו אז נניח לצורך הטיעון שיהיו אזרחים שיסתכלו על התקציב וישוו שורות, ויגיעו למסקנות הלא נכונות – אז העירייה תסתכל גם כן על התקציב, ותגיד שזה בכלל לא ככה, כי XYZ.
ובשנה הבאה העירייה תוציא את התקציב בצורה ברורה לכל הדיוט.
אגב, למה משרד האוצר כן יכול להוציא את התקציב בצורת אקסלים?
אגב, תגובת העירייה יחד עם שרשרת המכתבים הלא מפוארת היא מופת לאטימות (לא עונים בכלל לשאלות ששואלים אותם) ,אי אפשר להוציא את התקציב בצורה אלקטרונית? כפי שנאמר במאמר מסויים , של עיתונאי מסויים (ששמו מתחיל בר’), ושנגנז משום מה מדפי העיתון פחות מ-24 שעות לאחר שפורסם, בטון.
תגובת העירייה היא מגוחכת מהסיבה הפשוטה, שגם איננו יודעים לקרוא תקציב העירייה צריכה לשאול את עצמה מדוע יש פחות ילדים בדרום העיר. מה, הדרומיים לא רוצים ללדת? או שאולי יש פחות זוגות צעירים ופחות גינות (חידה, כמה יש בפלורנטין) ופחות סיבות לזוגות צעירים שעוברים לעיר לבוא לגור פה.
כלומר העירייה מנציחה הזנחה באמצעות תקציב שגוררת ירידה בתקצוב עתידי ומאשימה את מי שבכלל מוכן לבדוק מה היא עושה עם הכסף בכך שהוא אולי מסיק את המסקנה הנכונה אך הלא מדויקת.
טוב תעשה עיריית תל אביב אם בנוסף לספר התקציב המסודר בשנה הבאה שיפורסם דיגיטלית היא גם תוסיף ספר ביאורים לסיבות שהביאו אותה להעניק תקציבים לכאלה ואחרים.
דוגמה יפה היא הספריה שהוקמה על ידי מתנדבים בגינת לוינסקי למהגרי עבודה. העיריה לקחה קרדיט אבל לא מימנה את הפרויקט. אממה, היא היתה אמורה לממן מ-0 את הפרויקט יחד עם המדינה ולהקים בדרום ספריות לתושבים. ולמלא אותן בספרים. לא להסתמך על מתנדבים.
[…] עידו קינן […]
הספינולטור של עיר לכולנו: כיצד הספין התורן של “עיר לכולנו” – “התקציבולטור” – משמש אמצעי לתעמולה וליחסי הציבור לקידומו של דב חנין.
http://bibi.modiin.us/?p=1178
[…] לכל אדם שיוכל לבדוק אותם כרצונו. בעיריה בוחרים להתייחס כך לכתבה ב”הארץ” וחבל: “השירות בטיפות החלב לא נפגע […]
דרור: אקסלים של תקציב המדינה? איפה?
באתר משרד האוצר יש:
* קובצי PDF שכוללים את החלטות התקציב הרשמיות
* מערכת יעודית לחיפוש מידע בסעיפי התקציב
אין גישה לנתונים הגולמיים.
[…] הצפון לדרום בטיפות החלב. אתה מפנה לתגובה של העירייה בבלוג של עידו קינן שלשיטתך מציגה את העירייה באור מגוחך, שם כותבת העירייה […]
צפריר, לפעמים יש גישה לקבצי אקסל של משרדים סצפיפיים, למשל משרד התרבות מפרסם באתר שלו קבצי אקסל ברמה מאוד מאוד מפורטת, שמראה בדיוק מי קיבל כמה שקלים, ברמת המוסד.
*ספציפיים
[…] לא משהו רציני). החובבנים שמנהלים את העירייה כמובן מנסים להסביר שמדובר ברעיון לא טוב עם כל השקיפות הזו וחיזוק החברה האזרחית. מה שבטוח לא טוב זה להשאיר את כל […]