מנוע צניחה: מה עומד מאחורי המאבק של מרדוק בגוגל

ניו יורק. המרתף של בניין הטיימס סקוור ברחוב 43 בניו יורק מארח בימים אלה שתי תערוכות: האחת חושפת שרידים מספינת הפאר טיטניק, והשניה מציגה דגמים של מכונות שנבנו לפי תוכניות שרשם לאונרדו דה וינצ’י במחברותיו לפני 500 שנה. ובאנלוגיה למשהו שניתן למצבו בין ספינת פאר ששוקעת לבין גוף שמנסה להטמיע חדשנות כדי להציל את עצמו, ניתן לדבר על ה”ניו יורק טיימס”. מתחילת המאה ה-20 ועד לפני שנתיים שכנה באותו בניין מערכת העיתון החשוב, שמפטרת בימים אלה 100 מאנשי מערכת החדשות שלה לפני סוף השנה בנסיון להתמודד עם הקשיים הכלכליים שבהם נתון העיתון, שכוללים ירידה בפרסום בעיתון ובתפוצתו – בנתונים שפרסם ה-ABC, גוף עצמאי שמודד תפוצה של עיתונים בארה”ב, בחודשים אפריל-ספטמבר 2009 רשם העיתון ירידה של 7.2% בתפוצה היומית ו-2.6% בתפוצה בסופשבוע לעומת התקופה המקבילה ב-2008.

ב-ABC בדקו את נתוני התפוצה של 25 העיתונים הגדולים בארה”ב. לגבי 3 מהם לא היו נתונים קודמים, ומתוך ה-22 הנותרים, 21 רשמו ירידה של בין 5.40% ל-25.82% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ורק עיתון אחד רשם עליה: הוול סטריט ג’ורנל, העיתון הנפוץ בארה”ב, שעלה ב-0.61% ותפוצתו עומדת נכון לספטמבר על 2.024 מיליון עותקים ביום חול. הוול סטריט ג’ורנל, עיתון כלכלי, הוא העיתון הנפוץ בארה”ב, יותר מ-USA Today, הידיעות אחרונות של אמריקה (1.9 מיליון עותקים, ירידה של 17.15%), ויותר מהעיתונים האיכותיים יותר הניו יורק טיימס (928 אלף), הלוס אנג’לס טיימס (657 אלף) והוושינגטון פוסט (583 אלף).

מה מייחד את הג’ורנל? הוא עיתון כלכלי, נישה של קוראים אמידים ומשכילים, שמשמש אותם ככלי עבודה. ועוד דבר: הגישה המלאה לתכני האתר שלו עולה כסף, ויותר ממיליון אנשים משלמים עליה. רופרט מרדוק, איל העיתונות מאחורי תאגיד ניוז קורפ שמחזיק בין השאר בג’ורנל, בניו יורק פוסט ובפוקס ניוז, החליט שנמאס לו לחלק בחינם תכנים שהוא יכול להרוויח עליהם כסף. אחרי שהודיע שהחגיגה נגמרה ושהחל מהשנה הבאה יגבה תשלום על גישה לאתרי כלי התקשורת שלו, הוא הכריז שיסיר את תכני קבוצת התקשורת שלו מתוצאות החיפוש שלה ומאתר איסוף החדשות שלה, גוגל ניוז.

.

מרדוק לא סתם מבקש להסיר את תכניו מגוגל (הוובמאסטר שלו יכול לעשות את זה בחמש דקות עם קובץ פשוט בשם robots.txt שמגדיר למנועי חיפוש להתרחק מהאתר) – מרדוק פותח חזית נגד החברה מבוססת הטכנולוגיה, שלמדה לרכוב על גבה של תעשיית המדיה ולהתפרנס ממנה בלי לייצר תוכן משל עצמה. אישור נוסף לכך ניתן בדיווחים על כך שמיקרוסופט היתה במו”מ עם מרדוק, והציעה לו תשלום תמורת הסרת תכניו מגוגל והצגתם רק בבינג, מנוע החיפוש שלה. הפייננשל טיימס דיווח שמיקרוסופט פנתה לגופי תקשורת נוספים בהצעה דומה. הרעיון מסריח מאנכרוניזם מיקרוסופטי. גוגל הפכה את החיפוש לאמצעי הניווט של האינטרנט, ומיקרוסופט, שאחרי 11 שנים וכמה נסיונות כושלים השיקה את המתחרה בינג, מנסה לקדם אותו על ידי הפיכתו ממנוע חיפוש לפלטפורמת תוכן בלעדית כמו פורטל או ספק טלוויזיה רב-ערוצית.

חברת המחקר היטווייז העריכה ש-25% מהתעבורה של אתר הוול סטריט ג’ורנל מגיעה מגוגל, כך שחסימת הגישה של גוגל תפגע באתר. מרדוק השיב על כך בראיון לסקיי ניוז: “אנחנו מעדיפים שיגיעו לאתרים שלנו פחות אנשים, אבל משלמים”. אם מיקרוסופט באמת מוכנה לשלם, מרדוק יהיה טיפש לא לקחת ממנה כסף. מאחר שוול סטריט ג’ורנל עדיין מאפשר גישה חינמית לכתבות שגולשים מגיעים אליהן דרך גוגל, יכול להיות שהאיומים של מרדוק הם טקטיקת משא ומתן מול גוגל, ללחוץ עליה לשלם כדי לא לפגוע בחוויית השימוש הקדושה של משתמשיה. וזה מה שאנחנו מטיפים כבר שנים לתעשיות התוכן למיניהן: במקום להילחם בצרכנים ובקידמה הטכנולוגית, חפשו מודלים עסקיים חדשים.

הסיפור פה גדול הרבה יותר מגישה לכתבות של ניוז קורפ. קשה להאמין שגוגל תסכים ליצור תקדים בו הוא משלמת עבור הזכות לאנדקס מידע, אבל מיקרוסופט כבר שילמה על הזכות לאנדקס תכנים מהרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר, ולפי דיווח של קארה סווישר מ-All Things Digital, שתי החברות היו במגעים עם גוגל לגבי תשלום דומה מצדה. תאורטית, סירוב של גוגל לשלם עלול להוביל את פייסבוק וטוויטר לחסום בפניה את הגישה לתכני משתמשיהן. מעשית, גוגל הוא כיום מנוע החיפוש הפופולרי בעולם, ונכון לעכשיו, מי שמסיר את עצמו מגוגל פוגע קודם כל בעצמו. אבל אם גם אימפריית התוכן ניוז קורפ וגם אימפריית הרשתות החברתיות פייסבוק יסגרו את הדלת בפני גוגל, זה עלול ליצור סחף שבתורו יכול ליצור מסה קריטית של אתרים שסגורים בפני גוגל, לגרום לה לאבד את כוחה לטובת בינג או מתחרים אחרים, ולשנות מהיסוד את מפת החיפוש ואת הדרך בה אנחנו מגיעים לתכנים שאנחנו צורכים באינטרנט.

(התפרסם בגירסה שונה בטור “השרת” במוסף פירמה של גלובס)

תגובות

תגובה אחת לפוסט “מנוע צניחה: מה עומד מאחורי המאבק של מרדוק בגוגל”

  1. צפריר כהן on 24 בדצמבר, 2009 18:30

    שלמו, אבל תנו לי בחינם.

    לי זה גם מפריע שהגישה לתכני האינטרנט עוברת דרך כ”כ מעט מוקדים.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.