[עדכון] למה אורנג’, סלקום ופלאפון לא מאתרות גנבי סלולר? כי זה משתלם להן
אם הטלפון הסלולרי שלכם נגנב, השירות היחיד שספקיות הסלולר יציעו לכם הוא חסימה, זמנית (עד למציאתו) או סופית. המכשיר עצמו אבוד. אבל זה לא כי חברות הסלולר לא יכולות לאתר אותו – הן רק לא רוצות. לכל מכשיר נייד יש מספר IMEI, שמשודר לרשת כשמפעילים אותו. הבלוגר שמוליק ליברמן מסביר:
במדינות שונות בעולם החוק מחייב את המפעילים הסלולאריים לתחזק רשימה שחורה כזו ולשתף אותה עם מפעילים אחרים, ולחסום את השירות לאותם מספרי IMEI שדווחו כגנובים. ניתן גם שלא לחסום את השירות בפני הגנב האדיש, ולשלוח אליו משטרה שתתפוס אותו ‘על חם’ עם המכשיר הגנוב כאשר יסתבר שהוא מפעיל מכשיר עם IMEI שדווח כגנוב. שיתוף פעולה כזה גם אפשרי, מהצד הטכני, ברמה הבינלאומית בין מפעילים במדינות שונות.
למה זה קורה בחו”ל?
מובן שלחברות הטלפון אין אינטרס לעשות שיתוף פעולה כזו. חברות הטלפון הן הספקיות העיקריות של מכשירי טלפון ולקוחות שנגנב מהם מכשיר הטלפון ירצו לקנות מכשיר חדש. בסבירות גבוהה הם יקנו את המכשיר החדש מחברת הטלפון ובכך יחדשו את החוזה איתה לעוד מספר שנים.
גם במדינות שבהן יש שיתוף פעולה כזה, השיתוף מוכתב על ידי החוק. גם במדינות שנראות “מתוקנות”, חברות מסחריות פועלות לפי אינטרסים מסחריים, וכשהם הולכים לקראת הצרכן זה בגלל שהחוק מאלץ אותם, או בגלל שאי הליכה לקראת הצרכן תרע עמם.
ולמה זה לא קורה בארץ?
בישראל אין חוק כזה. אף אחד לא מאלץ את חברות הסלולאר לשתף פעולה בנושא מכשירים גנובים. מאידך המשטרה לא ממש מתייחסת לתלונות על מכשירים גנובים.
[עדכון 21:16] גילעד נס מעדכן שלפחות באורנג’ יש שירות חסימת IMEI.
תגובות
9 תגובות לפוסט “[עדכון] למה אורנג’, סלקום ופלאפון לא מאתרות גנבי סלולר? כי זה משתלם להן”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
מילא זה, אבל באמצעות מספר IMEI אפשר לחסום את המכשיר הגנוב (ואז אי אפשר להשתמש בו אפילו אם מחליפים SIM). מכשיר חסום, כפי שכתוב בפוסט, הוא חסום בכל העולם, ודבר כזה היה הופך גניבת מכשירים ללא כדאית. למה את זה הם לא עושים? זה לא צורך מאמץ, רק הקלדה של המספר.
ומנגד, יש חוק נותני תקשורת שמאפשר למשטרה לבצע איכון של טלפונים סלולרים.
@רואה שחורות – זה נורא פשוט.
אם יחסמו את המכשיר, אז לא יוכלו להשתמש בו. ואז לא יגנבו אותו. ואז הלקוח לא יצטרך לקנות מכשיר חדש. ואז החברה לא תייצר הכנסה נוספת.
אני תוהה מה תהיה התגובה של חברת הסלולר הבאה שתנסה לשכנע אותי לחתום אצלה כשאני אבקש להוסיף לחוזה סעיף איתור סלולרי גנוב. זה לא לגמרי מופרך שזה יצליח.
ה”ע, זה מרגיש לי כמו משהו שתפור על תביעה ייצוגית.
עזוב אותך רגע מלנסות ולתקן את העולם בתהליך ארוך ומייגע. ספיציפית, אם אתה רוצה לפתור *לעצמך* את הבעיה, אתה רק צריך לבקש להכניס סעיף כזה לחוזה ש*אתה* חותם עליו. גם חוזים אחידים אפשר לשנות ולהתאים אותם נקודתית לצרכים שלך.
זוכרים שבטעות נאלצו למכור לאשתו של יוסי שריד מכשיר טלפון סלולרי ב-300 ש”ח – מחיר לחרדים? למה נראה לי שאם לחרדי נגנב טלפון כן מוצאים אותו? (ממוחי הקודח)
זה רק מראה את עומק הכסת”ח. הם לעשות רושם שהם עושים משהו אבל לא לעשות אותו באמת.
הרי הם יודעים מה מספרי הIMEI שהשתמשתי בהם מאז ומעולם עם מספרים ברשת שלהם.
עד שלא יבוא איזה שר תקשורת בסדר גודל של אטיאס ויסביר להם מי הריבון (הלקוח ונציגיו בממשלה) ומי המשרת לוחך העפר (ספקי השירות) ויחייב אותם לעשות שת”פ אפקטיבי, הם ימשיכו ללכת בלי ולשלוח הודעות למנויים כאילו הם הולכים עם.
ההודעה הזו משולה להודעה שיצרנים שמים על שמן זית “ללא כולסטרול”. כאילו דאה?
לאישתי נגנב האייפון ורק עכשיו הבנתי כמה ההתנהלות בנושא הזה כל-כך הזויה.
מישהו מוכר את המכשיר הזה וחברת הסלולר ששילמתי לה כסף עבור המכשיר הזה לא מוכנה לעשות שירות עבורי למרות שאני משלם לא סכומים לא מבוטלים כל חודש.
מבחינתם שאני אקנה מכשיר חדש, אבל הם לא מבינים שגם ככה אני לא אקנה מכשיר חדש אלא אשתמש במכשיר הישן. הם לא מרווחים שקל ממני על הגנבה הזו ועדיין לא מוכנים לאתר את המכשיר שלי ולהעניק לי, כצרכן נאמן, שירות אמיתי.