השריפה בכרמל וקידום אתרים: איך למנוע מחברת הקידום לפגוע לך בעסק
פוסט של יקיר גוטסמן
בשבוע שעבר פורסם בחדר 404 פוסט על בלוג שניסה לקדם אתרים באמצעות פוסט זבל על השריפה בכרמל. אני רוצה לדבר כאן מנקודת ראות של מקדם אתרים מקצועי, ולא להתייחס לצד המוסרי הבעייתי בעליל.
ראשית, סקירה קטנה על מהלך העניינים: חברה לקידום אתרים בשם אינטרדייט פתחה בלוג בישראבלוג למטרות קידום אתרים, ובו נכתב פוסט זבל על השריפה בכרמל, ששילב בתוכו לינקים לאתרים שונים של עו”ד לענייני ירושה, מעצב גרפי ועו”ד לענייני תעבורה. הפוסט נכתב לחלוטין בשביל מנועי חיפוש, והוא מעולם לא יועד לבני אדם. לאחר החשיפה בחדר 404 והתערבות מנהלת ישראבלוג, אילנה תמיר, נסגר הבלוג עקב הפרת תנאי השימוש של ישראבלוג. הפוסט זכה לחשיפה שלילית ענקית עקב פרסום המקרה במקו, ynet ונענע10. כל כתבה כזו זכתה במאות לייקים בפייסבוק ועשרות תגובות, ואני לא אתפלא אם המקרה אוזכר/יאוזכר בתוכניות רדיו וטלוויזיה. אפשר להמשיל את זה ללינץ’ אינטרנטי, שעלול פשוט לסגור עסקים.
במקרה הזה, אני חושב שהלקוחות לא הוכתמו כמו שהוכתם העסק שקידם אותם. אם הלקוחות היו עסקים יותר “סקסיים”, כאלו עם קהל יעד צעיר ומעודכן יותר, כמו לדוגמה חברת סלולר, אותן חברות היו סופגות פגיעה קשה מאוד במוניטין שלהן, שהוא אלמנט קריטי במערך השיווקי של חברות שפונות לקהל צעיר. חברות שמתעסקות בדיני ירושה אולי יכולות לטמון את הראש בחול ולהגיד “לא ידענו”, ואני משוכנע שהן לא ידעו, אבל על כל בעל עסק חלה האחריות לבדוק את נותני השירות שלו כמו את עובדיו. בעידן המידע, אי אפשר לתרץ ולהיתמם. אתה תוצב על המוקד עוד לפני שתקום בבוקר ותבין מה קורה.
מה עושים?
אחרי שהבננו למה חשוב להיות עם היד על הדופק, אנחנו ניתקל בבעיה נפוצה: רוב האנשים לא מבינים דבר וחצי דבר באינטרנט, שלא לומר קידום אתרים. דרך אגב, מהניסיון שלי, גם חברות לקידום אתרים לא תמיד יודעות מה הן עושות. בכלל, אני לא מאמין בקידום אתרים גרידא. קידום אורגני של אתר (בתוצאות החיפוש הרגילות של מנוע חיפוש) הוא רק חלק ממכלול אפשרי של פתרונות לנוכחות של העסק שלך באינטרנט.
טיפ ראשון: קביעת המטרה
רגע, מה בעצם המטרה שלך? להגיע למקום הראשון בגוגל, לדף הראשון, במילות חיפוש מסוימות? לא, המטרה שלך כעסק היא להרוויח כסף, וזו צריכה להיות המטרה בעבודה בתחום האינטרנט. אם משהו לא מביא כסף, אין טעם להשקיע בו כסף. שוב, המטרה היא להגדיל את הרווחים של העסק שלך. כל שאר הדברים הם כלים להשגת המטרה.
טיפ שני: פתרון מותאם ולא “חבילת קידום אתרים”
אם אתה בא לפגישה ראשונה עם חברה לקידום אתרים, ואתה מקבל מיד הצעות לגבי קידום האתר שלך, תגיד להם תודה רבה ותסיים את הפגישה. בפגישת היכרות, העסק צריך להציג את עצמו, וחברת הקידום צריכה להבין בשיחה הזו את הצרכים של אותו עסק. אין דבר כזה חבילות קידום אתרים! כל עסק דורש פתרון ייחודי. אולי כרגע כדאי לך להשקיע במודעות ממומנות עד שתגיע לעמוד הראשון? אולי בכלל מתאבדים על המקום הראשון כי שאר המקומות לא רלוונטיים? איזו מילת חיפוש היא הכי רלוונטית בשבילך ותביא לך את מירב הרווחים, ובאיזה מחיר? כל השאלות האלו צריכות להישאל ולהתדיין לעומק ולרוחב כבר בפגישה הראשונה. אם מישהו מנסה למכור לך חבילות קידום, הוא מוכר לך מוצר, לא פיתרון.
טיפ שלישי: רחרוח
אני יודע שאתה לא מומחה SEO, ואולי אתה אפילו לא יודע מה פשר האותיות (כדאי ללמוד מעט, בכל זאת). מה שכן, בתור בעל עסק כדאי שתהיה בעל יכולת להריח ריח מסריח. אם אתה מגיע למשרד לא מסודר, אם האנשים לא עושים עלייך רושם חיובי החל מרמת המזכירה עד לרמת המנכ”ל, אז כנראה שמשהו שם לא בסדר. לרוב האינסטינקטים האלה צודקים, וכדאי להקשיב להם. לא חסרות חברות מתחרות, ובטח שלא חסרות חברות קטנות וקיקיוניות שיעשו לך עבודה גרועה ואפילו נזק. המלצה אמיתית מבעל עסק שאתה מכיר וסומך עליו, שעבד עם החברה שנה היא דבר בעל ערך רב!
חוץ מזה, כדאי לבדוק אם אתה מרגיש בנוח בתוך אתר חברת הקידום והחברות שאותה חברה מקדמת. אם מישהו לא טורח לארח אותך בבית נקי, אל תתפלא אם גם הבית שלך יהיה מטונף. זה עניין של הרגשה, וזה לא דורש ידע מיוחד.
טיפ רביעי: בדיקות בסיסיות
הקידום שחברת קידום אתרים עושה לאתר שלה עצמה הוא כרטיס הביקור שלה. אם היא לא לוקחת את עצמה ברצינות, למה שהיא תיקח אותך ברצינות? לפני שבוחרים חברה, כדאי לבדוק את אתרה ואת הקידום שהיא מבצעת עבורו.
- אתרים נועדו לבני אדם, ומנועי חיפוש מנסים להתחקות אחרי ההתנהגות של הגולש הסביר. האם האתר שלה מיועד לבני אדם, או שהוא נבנה עבור מנועי חיפוש, עם כמות מוגזמת של הדגשות ולינקים, רבים מהם לאותו מקום? אם יש הרבה רעש באתר, זה יפריע גם למנוע החיפוש להבין מה קורה שם, ויותר חשוב מזה, גם לגולש.
- האם האתר מתויג כראוי? כותרת האתר (title) ותיאור העמוד (description) עוזרים למנוע החיפוש להבין במה האתר עוסק ומה להציג בתקציר בתוצאות החיפוש. אם התגיות הללו לא כתובות נכון, או בכלל לא קיימות, אין על מה לדבר עם אותה חברת קידום.
- האם ההפניות לאתר מאתרים חיצוניים הן רלוונטיות? המטרה של גוגל היא להציג בפנייך את התוכן הכי רלוונטי למה שהקלדת בשורת החיפוש. איך גוגל ידע שהאתר שלך עוסק בריקודים לטיניים, אם יש קישורים אליו מאתרי ריקודים סלוניים, בלט קלאסי, קידום אתרים, גן חיות וחנות למוצרי מין? הדוגמה האחרונה יכולה לגרום לתוצאה שלילית, אבל גם הדוגמאות האחרות אינן רלוונטיות. הקישור עם הערך הכי גבוה יכול לבוא מהמתחרה הכי גדול שלך. שים לב שחברת קידום האתרים שלך לא מקשרת לאתר שלך ממקומות לא רלוונטיים. זה יגרום לנזק ארוך טווח לדומיין שלך, ולצערי, הרבה מהלקוחות של החברה בה אני עובד נפגעו מקידום אתרים כזה.
הסבר מפורט יותר על הבדיקות הללו אפשר למצוא כאן.
טיפ חמישי: התוכן הוא המלך
קידום אתרים משול לאיפור. הוא יכול להיות מוצג בצורה הכי טובה, אבל אי אפשר להפוך זבל לזהב, גם אם תציג אותו בצורה הכי ברורה. כל עוד תשכיל לשים באתר שלך רק תוכן שהוא זהב טהור, לא פחות, אתה תהיה על דרך המלך. אתה אולי יכול לעבוד על עצמך ובמידה מסויימת על גוגל, אבל אתה לא יכול לעבוד על אנשים אחרים. אם גולשים ימצאו באתר שלך תוכן רלוונטי, איכותי, ייחודי ומעניין, הם כבר יעשו בשבילך את מלאכת הקידום.
______________________________________
יקיר גוטסמן עובד בחברת Wisy לקידום עסקים באינטרנט, מתאמן באייקידו, ורוקד סווינג ובלוז להנאתו. הפוסט הוא גירסה ערוכה של פוסט שהתפרסם בבלוגו ברשיון cc-by-sa
תגובות
10 תגובות לפוסט “השריפה בכרמל וקידום אתרים: איך למנוע מחברת הקידום לפגוע לך בעסק”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
למקדמי אתרים למינהם ששולחים לי דוא”ל אני עונה בנימוס שכמו שהם מצאו אותי גם הלקוחות הצליחו.
פוסט חשוב. כמות המזבלים בתחום הגיעה לאינפלציה חסרת תקדים.
לפני כמה שבועות הגעתי לכנס יזמות בגליל העליון. כמובן שכמעט כל ההרצאות והפאנלים הוקדשו לאינטרנט, כאילו אין עולם שם בחוץ. אחד המרצים היה מנכ”ל של חברת קידום אתרים קיקיונית שלא אזכיר את שמה. לקחתי פולדר. בתוך הפולדר היה ברושור שבישר על מבצע: בין המזמינים קמפיין יוגרל לילה בצימר לזוג כולל ארוחת בוקר. בדמיוני ראיתי מנכ”ל וסמנכ”ל כספים יושבים בג’קוזי מבואסים טילים. אין מה להגיד. הצליחו להצחיק אותי. אחר כך שמעתי את אותו מנכ”ל ומרצה מדופלם חופר לאיזו צפתית שמה שהיא צריכה זה שהאתר שלה יופיע ראשון בגוגל כשמחפשים ייעוץ תזונה, והיא עשתה כן עם הראש והביטה בו בעיני עגל. ברוב המקרים, ככה נראה היום קידום אתרים בישראל.
לדעתי ערבבת כאן בין פן הרגשי לבין פן המקצועי
מקבלי החלטות בחברה לא הכחישו את המקרה ולמרות שדרך הפעולה שלהם לא הייתה בגדר הנורמה, עצם העובדה כי לקחו אחריות על המקרה ועקב כך גם יפיקו לקחים – רק מוכיח שמדובר על אנשים אחראים.
בסופו של הדבר כמעט בכל מקרה של תקלות למיניהן, גורם אנושי משחק תפקיד דומיננטי
ברצוני לציין כי איני קשור לחברה המוזכרת בפוסט זה ואייני מכיר אנשים שעובדים בה, אך עדיין מפריע לי כי במקום לדבר על תכלס, אנו עוסקים על מסביב
בכבוד,
לאון
[ אם הלקוחות היו עסקים יותר “סקסיים”, כאלו עם קהל יעד צעיר ומעודכן יותר, כמו לדוגמה חברת סלולר, אותן חברות היו סופגות פגיעה קשה מאוד במוניטין שלהן, שהוא אלמנט קריטי במערך השיווקי של חברות שפונות לקהל צעיר ]
נו באמת. הציבור הישראלי היה מגיב בפיהוק, או לכל היותר בזעם שאורכו חמש שניות (או עד הגיע ההתנצלות, הקצר מבין השניים). רק אנשי שיווק אינטרנטים יכולים לחשוב שזה באמת מעניין מישהו מחוץ למעגלים שלהם.
יקיר,
אני לא יודע מי אתה, אבל אם להשתמש בביטוי שאול מאנגלית, אתה מנסה פה למרוח שפתון על חזיר. שוק קידום האתרים הוא שוק שאני סימנתי X מאוד גדול עליו, אחרי שראיתי את רמת המקדמים, וגם אחרי שדיברתי קצת עם אנשים בגוגל.
לפני כמה שנים פנה אלי בן דוד של אבא שלי. הוא רופא ומתמחה בעל שם במחלה מאוד מסויימת, ושאל אותי אם אני יכול לעזור לו להגיע למקום גבוה יותר בחיפוש אחר שם המחלה. הסברתי לו מה צריך לעשות (לדאוג ליותר תוכן באתר שלו, לדאוג שהתוכן יתעדכן וכו’). זה היה לו יותר מידי עבודה, אז הוא הלך למקום אחר. לא התעדכנתי ממנו אם זה עבד לו.
אבל היום אנחנו יודעים שזו הדרך היחידה האמינה לקבל דירוג גבוה בגוגל – לייצר תוכן שקהל היעד שלך באמת רוצה לצרוך. הלקוחות, כמובן, מעדיפים שיטות שלא דורשות מהם לעבוד קשה, מה שמסביר למה יש בעיה עקרונית עם “חברה לקידום אתרים”.
שחר
היי שחר,
כמו תמיד, האמת נמצאת באמצע. לא באתי להגן על “השוק”, שהוא באמת משהו שברובו פשוט יצא מהקשרו. אין ספק שאתר צריך תוכן אמיתי, ראוי ורענן, אבל יש עוד אלמנטים שגוגל מתייחס אליהם חוץ מהטקסט הנראה באתר. אם יש התאמה בין הטקסט לשאר האלמנטים, אז למנועי חיפוש הרבה יותר פשוט להבין על מה האתר מדבר. קודם כל, זה עובד, ודבר שני גם גוגל מבקשים ממנהלי אתרים לשים את כל האלמנטים הרלוונטיים כדי לעזור למנוע החיפוש.
הבעיה מתחילה כשאתה מתבסס רק על איפור, או מנסה לאפר חזיר, במקום אישה יפה. האתגר האמיתי הוא ליצור מערכת טובה של עסק, כשהאתר וההצגה הנכונה שלו הם רק חלק מהעניין. חברות לקידום אתרים פשוט משחקות על כל מיני נתונים טכניים, והרבה פעמים מתעלמות מהגולש, זה נכון.
העניין הוא שעסק שלא נמצא לפחות במקום הראשון, בהרבה נישות, פשוט לא קיים! כן, יש תחרות, ויש הרבה כאלה שמשחקים מלוכלך. מי שיחזיק לאורך זמן יהיה זה בעל התוכן האמיתי והקידום הנקי.
סליחה, בעמוד הראשון.
אני שמחה שהפוסט האומלל הזה פתח דיון על כל קידומי הזבל האלו. אני אנצל את הדיון הזה כדי להעביר בקשה לכל אותן חברות קידום אתרים, שכותבות אצלנו שירה על פרקטים, טקסטים קורעי לב על וילונות, ווידויים מרגשים על צימרים ועורכי דין – בחיאת, תתרחקו מישראבלוג. אתם מבזבזים את הזמן שלנו ושלכם. אנחנו מתיחסים אליכם כאל כספאם ומוחקים לכם את הבלוגים ברגע שאנחנו מאתרים אותם. לא נראה לי שזה בריא ל-PR, אם הטקסטים ככה נמחקים.
יקיר ,
מאוד מעניין , תודה!
אילנה,
בתורת המשחקים יש ביטוי שנקרא “צל העתיד”. בשפה פשוטה, אם אני יודע שאני עומד למות מחר ללא יורשים, יש הרבה דברים שכדאים לי שלא היו כדאים לי אחרת.
אני לא חושב שאיום ה-PR שאת מדברת עליו הוא מספיק בשביל להרתיע את גונבי ה-page rank. מה שאת באמת צריכה לעשות הוא להפריד את שם המתחם של כל בלוג, כך שכל בלוג ירוץ תחת שם מתחם משלו. זה ימנע את התופעה שאת מדברת עליה (כמו גם יאפשר להגן מתופעות אחרות, כמו גניבת עוגיות באמצעות javascript).
את מוזמנת לפנות אלי לפרטים נוספים.
שחר