מה יהיה איתך, גוגל? תחזית מ-2003

השבוע הודיעה גוגל על מערכת ההפעלה שלה, Chrome OS. בספטמבר 2003 פרסמנו בחיים ברשת, ערוץ האינטרנט של נענע (אז עדיין בלי ה-"10"), פרויקט לציון חמש שנים להקמת גוגל. הכתבה שלי בפרויקט ניסתה לחזות לאן תלך גוגל, והתחזית היתה מערכת ההפעלה Go, מבוססת שורת חיפוש, עדכוני תוכנות אוטומטיים מהרשת ובינה מלאכותית קולקטיבית של כל המחשבים שעליהם היא מותקנת. הנה הכתבה.

ההווה של גוגל שקוף לגולשים, שמוצאים את מה שחיפשו בלי לחשוב בכלל על כמה זה לא בנאלי, ואיך היו החיים לפני גוגל. הוא בולט מעט יותר כשהם מקבלים, בטפטוף, כל מיני כלים חדשים וניסיוניים כמו סרגל הכלים או שירות החדשות, שבתורם הופכים גם כן לחלק מההווה, ומוחקים את העבר שהיה לפניהם. “מה עשינו לפני שהיה גוגל טולבר?” “וואלה, לא זוכר”.

בעבר של גוגל יש דווקא עיסוק נרחב: סיפורם הקסום של שני סטודנטים בסטנפורד, שפיתחו אלגוריתם מצוין והצליחו להפוך אותו לאימפריית אינטרנט מצליחה למרות התפוצצות הבועה.

אבל הדיבור על העתיד של גוגל עוסק ברובו בסוגיה הכלכלית המשמימה של “הנפקה ציבורית – מתי?” וזה חבל, כי אם מסתכלים על ההשפעה העצומה שכבר יש לגוגל, מאוד מעניין לראות לאן ייקח אותו המשולש המנצח לארי פייג’ (מייסד שותף, נשיא לענייני מוצרים)-סרגיי ברין (מייסד שותף, נשיא לענייני טכנולוגיה)-אריק שמידט (יו”ר ומנכ”ל).

“מנוע החיפוש המושלם יבין בדיוק מה אתה מתכוון ויחזיר לך בדיוק מה שאתה רוצה”, אומר פייג’. ואם להאמין למה שגוגל אומרים – והמדיניות שלהם היא לדבר כמה שפחות על פיתוחים עתידיים – “המטרה של גוגל היא לספק רמה גבוהה הרבה יותר של שירות לכל אלה שמחפשים מידע, בין אם הם ליד שולחן משרדי בבוסטון, נוסעים דרך בון או מטיילים להם בבנגקוק”. בפסקאות הבאות נביא לכם את הניחוש שלנו לעתיד של גוגל – ובאופן מסויים, גם של כולנו.

Start me up

במיקרוסופט משקשקים מגוגל. משקשקים כמו שמיקרוסופט יודעת: שולחים בלחישה רועמת רובוט שיאנדקס את האינטרנט, מתחילים לדבר בקול רם על לשפוך הרבה כסף בתחום החיפוש, ובמקביל מפריחים רמיזות על רכישת איזה מנוע חיפוש גדול. גוגל, שטרם הונפקה בבורסה, יכולה לקבל ממיקרוסופט הצעה מצוינת, אולי אפילו הצעה שאי אפשר לסרב לה: ‘תהיו איתנו, או שלא תהיו בכלל. זוכרים מה קרה לנטסקייפ?’. אבל בגוגל יודעים שמיקרוסופט משחקת פוקר עם יד גרועה במיוחד, והפוקר פייס שלה – נו, נגיד רק שסטיב באלמר לא בדיוק ניחן בשליטה מתי כספית על שרירי הפנים.

בואו נעשה ניסוי: קחו את הדפדפן השולת!!!!1 מבית מיקרוסופט, התקינו עליו את הטולבר של גוגל, הסירו את שורת ה-URL (כפתור ימני על השורה והורדת הסימון מ-“address bar”). מה קיבלתם? דפדפן גוגל. כל מה שגוגל צריכה לעשות זה להעסיק כמה מתכנתים שיבנו לה דפדפן מאפס, לקנות טכנולוגיה קיימת או להתבסס על קוד פתוח, על בסיס הדפדפן מוזילה למשל.

ניחוש שלנו? דפדפן Google ישתלט במהירות על שוק חובבי הקוד הפתוח (שגם יקבל על הדרך זריקת עידוד אדירה), מאוכזבי האקספלורר (“הדפדפן שלך נפל כרגע מסיבה שאי אפשר להסביר, אבל מספרה 23dk2190945. האם תרצה שנספר לאח הגדול ברדמונד לאיזה אתרים אתה גולש כשהבוס בארוחת צהריים?”), ומשתמשים מרוצים של גוגל. במילים אחרות: העולם.

וזה עוד כלום: תארו לכם מערכת הפעלה מבוססת בינה מלאכותית של גוגל, ברשותכם נקרא לה Go. כל פעולה שאתם מבצעים, אם זה כתיבת מסמך במעבד התמלילים, סשן סוער של bejeweled או שיחה בטלה ב-ICQ, מלווה ביכולות המופלאות של גוגל, שהופך לחלק אינטגרלי מכל פעולה כזאת. אין דסקטופ – רק שורת חיפוש, בה אתם מקלידים את הפעולה שאתם רוצים לבצע, וגוגל מעלה את התוכנה או היישום המתאימים, לפי ניתוח שהבינה המלאכותית עושה למידע הקולקטיבי שקיים באינטרנט על אותה פעולה. תוכנה לא מתאימה? לחצו על כפתור “לא את זה חיפשתי”, ו-Go תשאל אתכם למה כן התכוונתם, ותלמד לפעם הבאה.

שילוב מסמכים, תמונות או לינקים במסמכים שלכם ישלב את רשת האינטרנט כולה באופן שקוף, שהרי לא צריך להיות הבדל בין הוספת תמונה מספריה פרטית על המחשב או מאתר אינטרנט. תקלה באחת התוכנות? במקום חלון שגיאה סתום, Go תציג לכם טיפים לתיקון מהאתר הרשמי של החברה, מאתרים של חברות או אנשי תמיכה אמינים, ואם תרצו – גם מאתרים פרטיים. אם אתם feeling lucky, הגדירו זאת במערכת ההפעלה, ו-Go תתקן את התקלות בעצמה, ללא מגע יד אדם.

את מה שהבינה המלאכותית למדה אצלכם, היא תוכל ליישם במחשבים של אנשים אחרים, אם רק תרשו לה. ואם לא – אתם מניאקים סוציומטיים, ולא תוכלו לקבל מידע מבינות מלאכותיות של משתמשים אחרים. אפשרות אחרת: כל משתמש יוכל להגדיר אם הבינה שלו פתוחה לכל, סגורה לכל או פתוחה רק למי שבעצמו חולק את הבינה שלו עם אחרים.

וזה רק תסריט אחד, אופטימי יחסית. תסריטים אחרים: התאגידימים משתלטים עליו, ומזהמים את האלגוריתם שלו כך שיקדם את האינטרסים הכלכליים שלהם; הטכנולוגיה ו/או המידע שלו נמכרים לממשלים שיעשו בו שימוש נלוז (כמו איתור תסיסה אזרחית באינטרנט ומיגורה בטרם תהפוך למחאה שתסכן את יציבות השלטון); התביעות המשפטיות נגדו מתגברות, מה שמאלץ אותו להסיר כל תוכן שנוי במחלוקת מתוצאות החיפוש שלו ולאבד את הרלוונטיות שלו; גוגל מקבל בינה מלאכותית ומפתח תודעה, ורק הוא לבדו יודע מה השלב הבא.

חושבים שאנחנו מגזימים? נשיב על כך בציטוט מתוך התחזית הרשמית של גוגל, תחת הכותרת “מה צופן העתיד“: “באשר גוגל ממשיך לחדש ולעדכן את הטכנולוגיה פורצת הדרך שלו, צפּו לשיפורים נוספים בדרך בה אתם מוצאים מידע – או שמידע מוצא אתכם”.

תגובות

5 תגובות לפוסט “מה יהיה איתך, גוגל? תחזית מ-2003”

  1. שרה on 9 בדצמבר, 2010 06:15

    עידו , פוסט מצוין !
    מאוד מעניין (ומלחיץ) לקרא .
    אני בכל זאת מקווה שאתה מגזים טיפה …

  2. יובל on 9 בדצמבר, 2010 09:11

    מצחיק. להקליד את מה שאתה רוצה היה בערך מה שעשינו ב-DOS. כל הרעיון של חלונות היה למנוע את המקלדת ממי שרוצה.

  3. ג'וני on 9 בדצמבר, 2010 10:49

    איפה מתקינים את הגו הזה

  4. הלל on 9 בדצמבר, 2010 15:01

    למה הם לא הקשיבו לך? Go זה השם האולטימטיבי.

  5. דני on 10 בדצמבר, 2010 14:31

    נבואה נתנה ל…
    אין אפס, שיחקת אותה בתחזית כמעט מושלמת.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.