מצאתי בשירותים קמפיין גרילה פייסבוקי עלוב, מישהו יודע למי הוא שייך?

השרת. קליק לארכיון המדור. איור: Trevor Manternach ועידו קינן, cc-by-nc

אם אתם נמצאים בלופ כלשהו של אימיילי-שרשרת, ודאי קיבלתם לא פעם אימייל כבד ועמוס צילומים שנמצאו על מצלמה נטושה, לצד קריאה לעזרה באיתור בעליה.

קריאה כזאת פורסמה באמצע פברואר בפייסבוק – “נמצאה מצלמה בשירותים של נתב”ג, מישהו מכיר?” 35 תמונות קטלוג-האופנה הציגו צעירים נאים מבלים בכל מיני מקומות, בחלק מהמקרים בבגדי ים ובבגדים תחתונים. “תאמינו לי שפרסמתי פה את התמונות הנורמליות ויש פה גם סרטון שאני לא מעז לפרסם בחיים”, כתב המוצא, יוגב. בהמשך הוא פרסם סרטון שבו נראות שתיים מהמצולמות רוקדות בחדר מלון בחולצות קצרצרות ותחתונים, כשברקע נשמעת מוזיקה וקולו של גבר שאומר מילה אחת בעברית.

זמן קצר לפני פתיחת הדף שדרגה פייסבוק את הדפים והוסיפה להם יכולות שיווקיות. עד אז, אפשר היה לפרסם ולהגיב בשם דף רק בתחומי הדף עצמו. מאז השדרוג אפשר לפרסם ולהגיב בשם דף בדפים אחרים ואף בפרופילים של חברים. מפעיל דף המצלמה האבודה ניצל את הפיצ’ר ופרסם את קריאתו לאתר את בעל המצלמה בדפי פייסבוק פופולריים: מקו, עכבר העיר, גיא פינס, ארץ נהדרת, האח הגדול, הישרדות והיפה והחנון.

כבר למחרת פתיחת הדף, הגולש אורי ברקוביץ’ פרסם שם אזהרה לגולשים: “זהירות! זוהי פרסומת סמויה ורמאות. שום מצלמה לא הלכה לאיבוד. זוהי פרסומת של חברה שרוצה שתראה את הדוגמנים עם הבגדים שלהם ותפנה לחברים שלך – וכל זה בחינם בשבילם. אל תאמינו. אל תפיצו”. “פעילות שכזו כבר ראינו לא פעם בעבר אבל תמיד כיף לראות קוזינות בחסות משרדי פרסום ומפרסמיהם”, כתב דורי בן ישראל קריו בבלוג “מזבלה” שבוע אחרי פתיחת הדף, “אני מהמר על קמפיין של חברת אופנה שכביכול איבדה את צילומי הקטלוג שלה”. הפוסט דורג על ידי 35 אנשים וקיבל 14 תגובות.

למרות נסיונות הקידום המסיביים, למרות הפרסום במזבלה ולמרות הצעירים הנאים בבגדיהם התחתונים, הדף רשם פעילות מינימלית: בשבועיים של פעילות ניתנו שם לייק אחד ואפס תגובות לסטטוס הפתיחה של בעל הדף, 4 לייקים (משני משתמשים) ואפס תגובות לכל 35 התמונות, 2 לייקים ואפס תגובות לסרטון, ורק 11 סטטוסים שנכתבו על ידי חברים בדף (אחד מהם, כאמור, הזהיר מפני התרמית, ועוד אחד שטען שנראה שמדובר בקמפיין), וזכו גם הם להתייחסות מינימלית, אם בכלל.

הסטטוס האחרון של בעל הדף טען כי “נמצא הבעלים של המצלמה!” – צלם אופנה ישראלי שצילם קטלוג לחברת אופנה – והכיל סרטון נוסף, ארוך יותר ועם לוגו החברה. הסרטון זכה לעשרה לייקים ולשלוש תגובות.

המספר המשמעותי היחיד הוא מספר החברים בדף, 2351 אנשים. אבל לו הייתי סמנכ”ל השיווק של חברת האופנה הזאת, לא הייתי ממהר לרקוד על השולחן. תכנים של דף נחשפים לחברים של הדף בניוזפיד (זרם העדכונים בעמוד הבית של פייסבוק) ביחס ישר לרמת הפעילות בו, ובהשוואה לרמת פעילות של דפים דומים בגודלם. ברמת פעילות נמוכה כמו זו של הדף הזה, רוב החברים כלל לא נחשפו אליו מעבר לביקור הראשוני שבו נרשמו לדף, אלא אם טרחו ונכנסו אליו שוב ביוזמתם.

קמפיין גרילה עלוב בפייסבוק: מסתבר שעדיין יש פראיירים שמוכנים לשלם על זה.

_________________________
הפוסט התפרסם במקור כחלק ממדור "השרת" בגליון 3.2011 של מגזין פירמה של גלובס

תגובות

תגובה אחת לפוסט “מצאתי בשירותים קמפיין גרילה פייסבוקי עלוב, מישהו יודע למי הוא שייך?”

  1. דורית on 20 במרץ, 2011 08:11

    מי הסוכנות ה”אמיצה” שהרימה את הקמפיין הזה?

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.