אפל לחצה, Waze כבר לא בקוד פתוח

מנכ”ל יצרנית תוכנת הניווט השיתופית התגאה ש”ווייז היא חברה מבוססת קוד פתוח”. בגירסה החדשה עברה האפליקציה לקוד סגור, כי אפל מסרבת לכבד את הרשיון ומסירה מהאפסטור תוכנות בקוד פתוח

Waze היא אפליקציית ניווט שיתופית, שהמשתמשים שלה גם תורמים לה בעצם השימוש. למשל, כשהם נוהגים בכביש חדש שטרם מופה, המסלול שלהם נרשם במערכת ומתווסף למפה. האפליקציה גם מופצת בקוד פתוח מסוג GPL, שמאפשר לכל אדם להכניס בה תיקונים ושיפורים, ולהפיץ את הגירסה המשודרגת בחינם או בתשלום. אולם החל מגירסה 3, ווייז היא כבר לא אפליקציית קוד פתוח. הסיבה: אפל לא מוכנה להחזיק באפסטור תוכנות ברשיון GPL, ו-ווייז לא יכולה להרשות לעצמה להפסיד את השוק הזה.

רשיון GPL (ראשי תיבות של GNU Public License) קובע כי כל הפצה של תוכנה תחת הרשיון מחייבת לאפשר למשתמש להעתיק, להפיץ ולשנות את התוכנה לפי תנאי הרשיון, וכי אין להטיל מגבלות על יכולתו של המשתמש לממש את זכויותיו כפי שנקבעו ברשיון.

תנאי השימוש של האפסטור של אפל כופים על המשתמש להתחייב לציית ל”חוקי שימוש” (Usage Rules במקור), שקובעים את זכויותיו של המשתמש בנוסף לתנאי השימוש המקוריים של האפליקציה, ומגבילים התקנה של האפליקציה לחמישה סוגי מכשירים מאושרים בלבד. שני הסעיפים הללו סותרים את חופש השימוש שמבטיח רשיון GPL, ועל כן סותרים אותו. קרן התוכנה החופשית (FSF) התריעה בפני אפל על הסתירה בין הרשיונות.

בינואר אשתקד הסירה אפל את נגן המדיה החופשי הפופולרי VLC מהאפסטור בעקבות תביעה של מפתח התוכנה, רמי דני-קורמון. “ה-GPL מתיר לאפל להפיץ את התוכנה הזאת דרך האפסטור. כל מה שהם צריכים לעשות זה לעמוד בתנאי הרשיון כדי לעזור לשמור את התוכנה חופשית”, הסביר ברט סמית’ מה-FSF. “במקום זאת, אפל העדיפה לכפות נז”ק (טכנולוגיות לניהול זכויות קניין) ותנאי שימוש קניינים על כל התוכנות באפסטור”.

“הטענה הרשמית של אפל היא שה-GPL מונע מהם להתקין את מערכת ה-DRM הקניינית שלהם”, מסביר עו”ד יהונתן קלינגר. “לדעתי, החשש של אפל הוא שהפרשנות המרחיבה ביותר של ה-GPL תאמר שהם חייבים לפתוח גם את הקוד של מערכת ההפעלה הסלולרית שלהם, iOS”.

“ווייז היא אחת החברות שהכי מעניין לעבוד בהן – חברה מבוססת קוד פתוח, ללא מוצרי מיקרוסופט”, אמר מנכ”ל ווייז, נועם ברדין, בראיון ביולי אשתקד. ההחלטה של אפל קלעה את החברה לדילמה: האם להתעקש על רשיון פתוח ולעוף מהאפסטור, או לעבור לרשיון סגור ולהמשיך ליהנות מהפלטפורמה הפופולרית. בווייז בחרו באפל.

מווייז נמסר בתגובה: “הגרסה החדשה אכן אינה מבוססת על קוד פתוח ממספר סיבות: – יש הטוענים כי הצורה בה אפל מפיצה את התוכנה בחנות שלהם אינה תואמת לדרישות ה-GPL. טענה זו לא הועמדה במבחן משפטי, אך אפל נאלצה להסיר מספר תוכנות מהחנות עקב איום דומה (VLC, GOO). אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו את הסיכון הנ”ל. – שימוש בקוד GPL הגביל אותנו מלבצע אינטגרציה של חבילות תוכנה מסחריות, ובעתיד אנחנו מתכוונים להוסיף פונקציונליות אשר אין לה מימוש דומה בקוד פתוח”.

לגבי דבריו של המנכ”ל נמסר: “ההתייחסות של נועם מדוייקת. תוכנת ה-client [האפליקציה שהמשתמשים מורידים לסמארטפון, ע”ק] היא רק חלק קטן מהמערכת של ווייז. החברת דוגלת בשימוש בקוד פתוח ואנחנו גם משתדלים לשפר ולתרום בחזרה את השינויים. לדוגמה, בחודשים האחרונים התחלנו להשתמש ב-Cassandra [אפאצ’י קסנדרה, בסיס נתונים מבוזר בקוד פתוח, ע”ק] ותרמנו שינוי אשר במקרים מסויימים שיפר את הביצועים של המערכת ב-30%”.

תגובות

14 תגובות לפוסט “אפל לחצה, Waze כבר לא בקוד פתוח”

  1. אלון on 9 בפברואר, 2012 19:55

    אני חייב להודות שמבחינה רגשית יש פה בגידה של ממש במשתמשים כמוני, אבל עדיין השאלה הגדולה אם המפות עדין ב”קוד פתוח”, התוכנה דווקא פחות חשובה במקרה הזה.

  2. מישהו אחר on 9 בפברואר, 2012 20:07

    השאלה שלי, האם מישהו שאינו מחברת וויז תרם קוד לפרויקט בלי לוותר על זכויות היוצרים שלו? אם כן, לוויז אסור היה לסגור את הקוד בלי הסכמה שלו.

    ולמה לא לבחור רישיון קוד פתוח אחר שכן יאפשר לאפל לעשות את הנז”קים שלהם?

  3. תומר on 9 בפברואר, 2012 20:52

    אם הגרסה של התוכנה לאייפון היא כבר לא קוד פתוח, מה זה אומר על גרסאות האנדרואיד? האם אלו מופצות ברישיון חופשי?

  4. שחר שמש on 10 בפברואר, 2012 07:55

    לאלון,

    התשובה היא שהמפות מעולם לא היו תחת רשיון חופשי.

    זו היתה הביקורת המרכזית עליהם מהשניה הראשונה.

    שחר

  5. ofir on 10 בפברואר, 2012 13:32

    אבל נדמה לי שהמפות היו חופשיות . . .

  6. עירא on 10 בפברואר, 2012 15:24

    המפות לא היו ברשיון חופשי, וגם וייז 2 לא בדיוק היתה חופשית. התוכנה שמופצת כוללת אייקונים ורכיבים אחרים שהחברה לא צרפה לקוד, לפי מה שהבנתי (לא בדקתי בעצמי) שבלעדיהם היה צריך לבצע לא מעט עבודת פיתוח לפני שאפשר היה לקמפל מהקוד מוצר עובד. בנוסף אני די בטוח שצד השרת איננו חופשי, והתוכנה כיום לא ממש עובדת בלעדיו, אז כדי באמת לעשות שימוש בצד הלקוח אתה צריך להתחבר אל שרתי וייז (אם הם מאשרים לך עם לקוח שלא הם קימפלו). בקיצור, הפתיחות והחופש כאן הם מס שפתיים.

    אם היה רצון מצידם להמשיך לשמור על רשיון פתוח, הם היו מוצאים את הפשרה. כבעלי זכויות היוצרים על הקוד הם היו יכולים לשחרר אותו בשני רשיונות, אחד סגור לאפל והשני פתוח. אפשר היה לעשות כל מיני דברים, אבל וייז החליטו להקטין ראש ולהטיל את האשמה על אפל במקום להיות כנים ולקחת אחריות, כמו שהם מעולם לא הסבירו בצורה טובה למה המפות לא ברשיון פתוח.

    אני גם לא מאושר מכמה מידע הם שומרים, נסיעות שלי חודשים אחורה, אבל החלטתי שאני לא הולך “ללכת איתם לבית משפט” על כל הקטנות האלו. אני פשוט מתייחס אליהם מזמן כאל תוכנה קנינית ושירות בלי תחרות שאין לי איך להשפיע על איכותו ותנאיו, אז זה מה שיש. אם היה לי פנאי להקים להם תחרות חופשית, הייתי עושה זאת בשמחה, אבל זה לא יקרה בקרוב.

  7. עמית on 10 בפברואר, 2012 17:16

    אפליקציית Waze (גרסה 2 לפחות) מבוססת על פרוייקט Roadmap שהוא ברשיון GPL (ומשתמשת גם ברכיבי GPL אחרים, כמו ספריית agg). על פי תנאי הרשיון, תוכנה כזו *לא יכולה* להיות מופצת ברשיון שאינו חופשי.

    אם מה שכתוב כאן נכון (ואני מפקפק בכך), פרוש הדבר שהם ביצעו rewrite מעמיק לאפליקציה, כדי להסיר כל תלות ברכיבים בעלי רשיון copyleft. מדובר בפרויקט לא פשוט, שתועלתו מפוקפקת (כנראה אותה “פונקציוניליות שאין לה מימוש דומה” שמוזכרת שם) , שגם חושף אותך לסיכון משפטי (לך תוכיח שאכן הסרת את כל התלויות), ולתלות ביצרני תוכנה קנייניים (אף אחד לא מבטיח שה- upstream החדש לא יקרוס, או ימכור את הפרויקט למישהו שיתן לך תנאים פחות טובים).

    הפתרון הפשוט למצב המתואר כאן הוא לעבור לרשיון חופשי שאינו copyleft (אני בטוח של- Apple אין שום בעיה עם רשיון BSD …). כנראה (וכרגיל) שיש דברים נוספים, ומה שרואים משם לא רואים מכאן…

    אגב – מישהו יודע באיזה רשיון גרסה 3 מופצת? ההודעה בשעת ההתקנה מפנה לאתר, ושם מוזכרת רק גרסת ה- GPL. בשום מקום לא ראיתי התייחסות לדברים כמו קוד המקור, שינוי והפצה, או reverse engineering.

  8. עידו קינן on 10 בפברואר, 2012 20:04

    איזו סיבה יש לך לחשוד שמה שכתוב כאן לא נכון, כשאפילו תגובת החברה מאשרת שמה שכתוב כאן נכון?

  9. יובל on 10 בפברואר, 2012 20:06

    גם הגרסא לאנדרואיד לא בקוד פתוח :(

  10. עמית on 11 בפברואר, 2012 01:01

    עידו: לא התכוונתי חלילה שזה מומצא – אלא שהתגובה שנמסרה לא מדויקת/לא נותנת את התמונה המלאה.

    אם אכן בוצע שכתוב של הקוד – סביר הרבה יותר שנפטרו רק מרכיבי GPL ולא מכל הרכיבים החופשיים. וגם אם כך – זה עדיין לא אומר שהתוכנה מופצת ברשיון לא חופשי (כאמור – בשעת ההתקנה לא ראיתי רשיון כזה, אלא הפניה לטקסט שמדבר על כך ש-“the free version” היא ברשיון GPL).
    http://www.waze.com/legal/tos/

  11. יואב on 11 בפברואר, 2012 21:51

    הספקות שעמית העלה לגיטימים ביותר. יש סיכוי שהודעת החברה לא מדייקת ב-100%. כמפתח תוכנה ידוע לי מה העלויות/מאמצים שיש מאחורי שכתוב קוד מלא, ופרוייקטים כאלה לא קורים מעכשיו לעכשיו ועולים כמויות אדירות של כסף. לרוב גם המוצר נראה בסוף די שונה ויזואלית (בגלל פריימוורקים שונים של UI).

  12. Ambious on 11 במרץ, 2012 11:02

    7 ימים עם טלפון חלונות 7: יום 2 – ניווט…

    לפוסט הקודם בסדרה: יום 1: התקנה והגדרות בינג: כמעט אבל לא ביום השני אחרי שהתקנתי את טלפון חלונות 7 על…

  13. שבעה ימים עם Windows Phone 7 [היום השני] | Newsgeek on 20 במרץ, 2012 16:22

    […] החברה לפתח לפלטפורמה של מיקרוסופט.עם זאת, Waze היא חברה (שלפחות עד לא מזמן) תמכה באופן אידאולוגי בגישת הקוד הפתוח, וקוד המקור (של […]

  14. קוד פתוח on 22 במרץ, 2012 19:16

    וויז היא בקוד פתוח בדיוק כמו שווינדוס היא קוד פתוח
    במשך שנים החברה השתמשה במשהו ששייך לקהילה שפותח ומופה ע”י הקהילה.
    תבדקו בפורום כמה פעמים מפתחים עצמאיים התחננו שוייז ישחררו את הקוד כדי שאותם מפתחים יוכלו לתרום חזרה ותקן באגים.
    כשלבסוף הקוד שוחרר, (בדרך כלל שוחרר קוד ישן שכבר לא רלוונטי) הוא לא התקמפל וקבצים רבים היו חסרים.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.