איך מונעים מניידות גוגל סטריט ויו לצלם מתקנים סודיים בלי לגלות לגוגל איפה יש מתקנים סודיים?

אדר וייסליב
“במחנה”

בסוף החודש שעבר השיקה גוגל את הצילומים הראשונים של שירות גוגל סטריט ויו בישראל. מאחורי הקלעים של הפרויקט הזה עמדו לצד גוגל גם גופי הביטחון, ביניהם צה”ל, השב”כ, המוסד ומשטרת ישראל, במטרה למנוע פרסום של תמונות שמסגירות מידע מסווג ומיקומים של מתקני ביטחון.

שירות סטריט ויו, שהושק לראשונה בארצות הברית ובאירופה, מציג מפות אינטרנטיות מציאותיות יותר המאפשרות למשתמש לדפדף בין תמונות של רחובות, שבילים ופארקים כאילו הוא צועד בהם. “עד לפני כמה חודשים, לא בוצעו צילומים בארץ משיקולי ביטחון מידע”, סיפר גורם באמ”ן. “בעקבות ההכרה של גוגל בצרכינו המיוחדים, כמדינה המאוימת על ידי טרור ופח”ע, החלטנו לפנים משורת הדין לשתף פעולה עם החברה. אחרי הכל, אנחנו מדינה דמוקרטית”.

לפני כשנה החלו בגוגל תהליך של יצירת מגעים עם המטה לביטחון לאומי (המל”ל), במטרה לאשר את הצילומים בארץ. המל”ל הקים מנהלת מיוחדת שתפקידה לתאם את הצילומים של החברה בארץ, ולוודא שהם אכן מתקיימים כמסוכם. השלב הראשון של הפרויקט התחיל בחודש אוקטובר האחרון, וכלל צילומים בערים הגדולות והמתויירות יותר: תל אביב, ירושלים וחיפה. עובדי החברה נעזרו בשני כלי רכב ובזוג אופניים אחד, עליהם מותקנות המצלמות.

לפי ההסכם עם גופי הביטחון, גוגל התבקשה להעביר לידי המנהלת מראש את נתיבי הנסיעה המתוכננים של הרכבים. במחב”ם הגדירו שלושה סוגים של נתיבי תנועה מוגבלים: כבישים שבהם אסור לרכבים לעבור כלל – לרוב כבישים שמקיפים בסיסים, כבישים שבהם מותר לנסוע אבל אסור לצלם, וכבישים שבהם מותר לנסוע ולצלם. “היתה התלבטות לגבי מתקנים חשאיים שקיומם לא ידוע לציבור והם לא מתקנים צבאיים מובהקים, כמו דירות שבהן מתקיימים ראיונות או בדיקות פוליגרף”, אמר הגורם. “בסוף החלטנו לאשר את הצילומים במרבית הנקודות האלה, ונבחרה מעטפת אופטימלית שמשלבת בין צרכי הביטחון לבין הרצון של גוגל לצלם עם כמה שפחות הגבלות”.

ימי הצילומים הצריכו היערכות מיוחדת: באותם ימים לא יוצאים משערי הבסיס רכבים בעלי סממנים מיוחדים ולא מתקיימים אימונים שחושפים תורת לחימה מסווגת. הרכבים המצלמים צוידו במכשיר איתור, ונציגי גופי הביטחון יכולים לעקוב אחרי תנועתם בחמ”ל שהוקם לצורך כך. עד כה נרשם אירוע חריג אחד כשרכב נכנס לשטחי בסיס בירושלים, אך הטעות נעשתה בתום לב. שלבי הצילומים הבאים צפויים לכלול ערים נוספות בגוש דן, בצפון הארץ ובדרומה. “בהתחלה הייתה כאן היסטריה קלה”, הודה הגורם. “עם זאת, לאחר שפרטנו את הדברים ונכנסנו לעומקם הצלחנו להשלים את המשימה בהצלחה. זה שיתוף פעולה מאוד מוצלח שמערב אינטרסים חברתיים וציבוריים. זו ההוכחה שאפשר לשלב חדשנות וקידמה עם ביטחון”.

עוד בנושא:
למה מצודת זאב מצונזרת מגוגל סטריט ויו כאילו היתה מחנה הקריה או הכור הגרעיני בדימונה?
האם גוגל סטריט ויו הוא איום בטחוני לישראל?
התמונות הכי מוצלחות מגוגל סטריט ויו
גוגל סטריט ויו: לצלם את האיש שמצלם את הגוגלאופניים שמצלמים אותנו
הצלחתי לצוד ניידת גוגל סטריט ויו
עלילות גוגלאוטו

תגובות

4 תגובות לפוסט “איך מונעים מניידות גוגל סטריט ויו לצלם מתקנים סודיים בלי לגלות לגוגל איפה יש מתקנים סודיים?”

  1. יוני בראל on 19 במאי, 2012 12:50

    “נתיבי הנסיעה המתוכננים של הרכבים”, “כבישים שבהם אסור לרכבים לעבור כלל”, “רכבים בעלי סממנים מיוחדים”, “הרכבים המצלמים צוידו במכשיר איתור”.

    רכבים, רכבים, רכבים, רכבים.

    %$#&@. צבאית עושה לי חררה. עוד מהימים שסטודנטים דיברו על “לצאת הביתה” או “לסגור שבת” בסוף השבוע.

  2. ש on 21 במאי, 2012 00:15

    רק אני חושב שהפוסט לא עונה על השאלה המאוד מעניינת שבכותרתו?

  3. עידו קינן on 21 במאי, 2012 00:24

    כן.

  4. ש on 21 במאי, 2012 13:05

    מה שכתוב בפוסט זה שאת רוב המתקנים הסודיים הם אישרו לצלם, פשוט דאגו שבזמן הצילום לא ייתפסו סממנים מסגירים כמו רכבים צבאיים או חיילים במדים.
    מכאן שהשאלה שבראש הפוסט מטעה, ובוודאי לא מקבלת מענה.
    השורה היחידה שמתקרבת לכך היא השורה העמומה מאוד הבאה: “נבחרה מעטפת אופטימלית שמשלבת בין צרכי הביטחון לבין הרצון של גוגל לצלם עם כמה שפחות הגבלות”.
    זה עדיין לא מסביר איך נקבעה המעטפת בצורה כזו שלא תסגיר איפה קיימים מתקנים סודיים על דרך השלילה.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.