אינסטגרם עם הגבלות: אפ צילומים שנעלמים ואפ לצילום אחד בלבד
התפתחות טכנולוגית הצילום קידמה את האנושות מאנשים שחוששים שהמצלמה גונבת את נשמתם לאנשים שמסירים תיוגים מתמונות שלהם בפייסבוק. חברת סנאפצ’ט האמריקאית מציעה כלי לאנשים שרוצים שיתוף תמונות שמתנהג כמו מפגש פנים אל פנים – הוא לא משאיר עותק דיגיטלי, רק זכרון.
“רוב אפליקציות התמונות בשוק פרסמו דרכים להפוך את התמונות ליפות או מסוגננות יותר”, כתב בבלוג של סנפצ’ט המייסד השותף אוון ספיגל, שייסד את החברה ב-2011 עם עמיתו ללימודים בסטנפורד, בובי מרפי. “רצינו ליצור מקום לשתף דיוקנאות עצמיים מביכים וצילומים מצחיקים עם החברים שלנו. אחרי ששמענו סיפורים מצחיקים על הסרת תיוג בהולה בפייסבוק לפני ראיון עבודה ופיטשופ של כתמים מצילומים לפני שהם עולים לאינטרנט (כי העולם שלך יתפורר אם מישהו יגלה שיש לך חצ’קון ביום ה-38 של כיתה ט’) – חייבת להיות דרך טובה יותר”.
משתמשי סנאפצ’ט (חינם, זמינה באייפון ועכשיו גם באנדרואיד), שהלוגו שלה הוא רוח רפאים, מצטלמים ושולחים את התמונה לרשימת חברים, אחרי שקובעים כמה זמן התמונה תהיה זמינה לצפייה, שאחריה תיעלם, כמו התמונה של מרטי מקפליי ב”בחזרה לעתיד”. הנמענים יכולים אמנם להתחכם ולעשות צילומסך של התמונה הזמנית, אולם האפליקציה תודיע על כך למצלם, והוא יוכל לנקוט נגדם באמצעים בעולם הפיזי.
תוך חצי שנה צולמו באפליקציה מעל 100 מיליון תמונות, ובסוף החודש שעבר, קצת יותר משנה אחרי ההשקה, היא הגיעה למיליארד תמונות.
והופ… הן נעלמו.
רגע חד פעמי
יישון תמונות בעזרת פילטרים באינסטגרם ובאפליקציית הצילום המשודרגת של פייסבוק הוא סימפטום של סינדרום השריטות על התקליט – געגוע לפגמים שבטכנולוגיות הישנות, שעשו אותן לחמימות ואנושיות יותר. זה הדהוד לתחושה הנוסטלגית הסובייקטיבית שפעם היה פה יותר טוב. הנה דילמה לדוגמה: פילם לצילום נמכר על פי רוב בגלילים של 12, 24 או 36 תמונות, ועם מילוי המכסה צריך לקחת אותו לפיתוח והדפסה ולקנות פילם חדש. כרטיסי זכרון יכולים להכיל אלפי וגם עשרות אלפי תמונות, והם רב-פעמיים – מורידים אותם למחשב או לענן ומחזירים למצלמה, ריקים ומוכנים לאגור מחדש. האם האפשרות לצלם הרבה יותר תמונות היא התפתחות חיובית, או שהיא פוגעת בחוויית הצילום ומוזילה את ערכן האמנותי והרגשי של התמונות שצולמו?
התשובה של One Memento היא רטרו-ראקציוניות קיצונית. “מה אם יכולתם לצלם צילום אחד נוסף בלבד, לחלוק עם העולם לנצח. מה הייתם מצלמים?”, שואל אתר אפליקצית הצילום, שמוצעת להורדה בחינם ופועלת בדומה לאינסטגרם – מצלמים או בוחרים תמונה שכבר צולמה, מעבדים אותה באמצעות פילטרים שונים ומפרסמים.
אלא שוואן ממנטו מאפשרת לכל משתמש לצלם צילום אחד בלבד. בעמוד האפליקציה באייטיונז נכתב שוואן ממנטו היא “ההזדמנות שלכם להחזיר את הערך לצילום הדיגיטלי על ידי שיתוף רגע אחד עם העולם”. כמה אלפי תצלומים צולמו באמצעות האפליקציה עד כה, וכשיגיע התצלום ה-250 אלף היא תיסגר, והתצלומים כולם יישמרו ויוצגו בגלריה מקוונת, שמפעילי התוכנה מבטיחים שתתקיים “לנצח”.
הטקסט על וואן ממנטו התפרסמה במסגרת כתבה בוואלה על צילום דיגיטלי מול צילום אנלוגי, 21.10.2012; הטקסט על סנאפצ’ט התפרסמה במדור fi בגליון נובמבר 2012 של מוסף פירמה של גלובס
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.