חדש בדואר ישראל: מיקוד לכל אדם

Mr ZIP, דמות ששימשה את הדואר האמריקאי לעודד את הציבור להשתמש במיקוד

המיקוד, קידוד של אזורים גאוגרפיים בספרות ובאותיות לשם ייעול חלוקת הדואר, הומצא באוקראינה לפני שמונים שנה. באתר חברת דואר ישראל נכתב כי “המיקוד הוא מספר, המהווה חלק בלתי נפרד מן המען, אשר נועד לסייע בניתוב דבר הדואר לתעודתו”. בתחילת 2013, באישור שר התקשורת משה כחלון, תיכנס אצלנו לתוקף שיטת מיקוד חדשה – שבע ספרות במקום חמש.

סין, מדינה בת 1.34 מיליארד תושבים על שטח של 9.7 מיליון קמ”ר, משתמשת במיקוד בן שש ספרות. ארה”ב, 315 מיליון תושבים על 9.8 מיליון קמ”ר, משתמשת בחמש ספרות, כשב-1983 נוספו ארבע ספרות, אולם הן אופציונליות. גרמניה, 81 מיליון תושבים על 357 אלף קמ”ר, שדרגה ב-1990 מארבע לחמש ספרות. שוויץ, 8 מיליון אזרחים על 41 אלף קמ”ר, מסתפקת בארבע ספרות.

ישראל, קצת פחות מ-8 מיליון אזרחים על 22 אלף קמ”ר, מתעקשת לעבור מחמש ספרות, שמאפשרות כמעט 100 אלף מיקודים שונים, לשבע ספרות, שנותנות פוטנציאל של כעשרה מיליון מיקודים – 2 מיליון יותר ממספר התושבים בישראל. אגב, גופים שירצו לקבל הנחה על משלוח דואר כמותי יצטרכו להדפיס על המעטפות 7 ספרות של המיקוד החדש ו-9 ספרות של קוד חלוקה, ובסך הכל 16 ספרות – שמספקים ביליארד מיקודים אפשריים. הו, האפשרויות!

הדגמה של המיקוד החדש באתר חברת דואר ישראל

הקורא ישראל זיירמן, שכתב לנו על כך, מציע: “ניתן פשוט להקצות מספר מיקוד לכל תושב. כך תהיה דיפרנציאציה מלאה. ניתן לקבוע את המיקוד כמספר תעודת הזהות (שהיא ייחודית, כמובן) ולחברות – את מספר העסק. יהיו פחות מספרים לזכור, ובקרוב ניתן יהיה לזהות מיקומו המדויק של כל תושב ע”פ מיקומו של הסמארטפון, שהוא נושא בידיו, וכך לבצע מסירה לידיו – ישירות. זה שיפור!”

מחברת דואר ישראל נמסר בתגובה: “על מנת להתאים את שיטת חלוקת הדואר להתפתחות האורבנית שמאפיינת את ישראל בשנים האחרונות (נבנו שכונות חדשות, נוספו בניינים בתוך השכונות הקיימות ועוד), החליטה חברת דואר ישראל על עדכון שיטת החלוקה על ידי הוספת שתי ספרות למיקוד הביתי. בשיטה החדשה מיון הרוב המוחלט של דברי הדואר ייעשה  באופן ממוכן וממוחשב, במטרה להגביר את היעילות, האמינות והדיוק במשלוח הדואר”.


התפרסם במקור במדור “תוצרת הארץ” ב”מוסף הארץ”, 28.12.2012, ובאתר “הארץ” באנגלית ב-1.1.2013


בונוס לקוראי חדר 404: המכתב המלא של ישראל זיירמן.

בימים אלו מקדם ומפרסם דאר ישראל, ברבים, שינוי / עידכון למספרי מיקוד לכתובות: במקום 5 ספרות יהיה המיקוד החדש בן 7 ספרות. הסיבה לכך לא מפורטת מלבד ההודעה הלקונית: שיפור שירות.

מתעוררות בשל כך מספר תהיות:

1. מספר בן 7 ספרות יכול לכסות עד 9,999,999 (10 מיליון פחות אחד!) כתובות. בנושא זה אני יכול רק להביא הצעת ייעול: במדינה, שמספר תושביה הוא כ- 7.5 מיליון בלבד, ניתן פשוט להקצות מספר מיקוד לכל תושב. כך תהיה דיפרנציאציה מלאה. וכדרך אגב: ניתן לקבוע את המיקוד כמספר תעודת הזהות (שהיא ייחודית, כמובן) ולחברות – את מספר העסק. יהיה פחות מספרים לזכור ובקרוב ניתן יהיה לזהות מיקומו המדויק של כל תושב ע”פ מיקומו של הסמארטפון, שהוא נושא בידיו, וכך לבצע מסירה לידיו – ישירות. זה שיפור!

2. בארה”ב, מדינה בעלת מספר תושבים פי 40 ממדינת ישראל, נהוג מיקוד של 5 ספרות. להם זה מספיק, כנראה, אך השירות שם מצוין. אין עוררין על כך; גם לא בפי התושבים… ושם מחולק הדאר עדיין בשיטה הישנה, ברוב המקומות: לתיבת הדואר שלפני ביתו של התושב. אצלינו נהוג לחסוך ולכן יש תיבות חלוקה שכונתיות (שאגב עובדות לא רע אך מאלצות את כל התושבים להגיע אליהן ו”למשוך” את הדאר בעצמם בתנאי שהוא לא מספיק גדול כדי להטריח אותם לתורים הארוכים, שבסניפי הדאר).

3. אפילו בסין הרחוקה והמאוכלסת ב- 1.3 מיליארד תושבים המיקוד הוא בן 6 ספרות בלבד. האם יש כוונה להגיע לאוכלוסיה מסדר גודל כזה?

שלוש הנקודות הנ”ל נכתבו חצי-בבדיחות-הדעת-חצי-ברצינות. הבעיה לא מסתיימת שם.

– צריך לחשוב מה יקרה לכל הכמות העצומה של מעטפות ודפי מכתב של חברות ויחידים, אשר טרחו להדפיס כתובתם עליהן (למען הבהירות) ולעשרות ומאות מיליוני כרטיסי ביקור, אשר ידרשו לעידכון כתובת. זה לפח?

– צריך גם לחשוב על אנשים, מבוגרים בעיקר, שהזכרון שלהם יועמס בעוד מספר רב ספרתי. המקרה הזה אינו ט.ל.ח.

דואר ישראל לא מפרט איזה שיפור נראה, ומה הסיבה האמיתית לשינוי. ראוי שנדע אלא אם יש כאן חשש להתחייבות עצמה לשיפור…

ישראל זיירמן, זכרון יעקב

תגובות

8 תגובות לפוסט “חדש בדואר ישראל: מיקוד לכל אדם”

  1. ניימן on 30 בדצמבר, 2012 14:18

    הפיסקה השניה היא אינפורמציה מאד חלקית. באקוודור יש 8 ספרות ובאירן יש 10. יש עוד ארצות עם שבע ספרות ויותר.

    יכול להיות שדווקא בגלל שאנחנו ארץ יותר קטנה יש לנו אפשרות להגיד למיקוד יעיל עם שבע ספרות. דבר שגרמניה, ארה”ב וסין צריכות בשבילו, נגיד, עשרים ספרות – ואז אין להן טעם לשנות.

    מתמטיקה והשוואות זה נחמד, אבל לפעמים צריך להסתכל גם על המשמעות של המספרים ולראות אם יש שיפור או לא..

  2. סתם אחד on 30 בדצמבר, 2012 14:37

    מספר הספרות במיקוד לא נועד על מנת לאפשר יותר קומבינציות אלא נובע מהצורך של הדואר בחלוקה של המרחב לאזורי חלוקה – כלומר כל מיקוד מייצג את הסניף הספציפי אליו דבר הדואר אמור להגיע (הדואר מחולק לא ישירות לכל אדם אלא מגיע לסניף (על פי המיקוד) בתוך הסניף יש מספר אזורים שלכל דוור יש את האזור שלו. למעשה בארץ המיקוד מייצג אזור ספציפי שדוור ספציפי אחראי עליו… הדוור לאחר מכן מיין (ידנית את הדואר בין הבתים באזור שלו(
    התוספת של 2 הספרות ייצגו את מספר הבית\בניין ויאפשרו מייון אוטומטי של הדואר ויאפשרו מיון מהיר ויעיל יותר של הדואר…

  3. שמואל on 30 בדצמבר, 2012 16:51

    אם להיות קטנוני לכותב המכתב, במספר בעל 7 ספרות יש עשר מליון אפשרויות, לא עשר מליון פחות אחד

  4. יובל on 30 בדצמבר, 2012 17:26

    חבל, נורא חיכיתי להמשך ההצעה הגרוטסקית – לקעקע את המיקוד על הזרוע

  5. היד הנעלמה on 31 בדצמבר, 2012 19:56

    לא ברור לי.
    הרי המיקוד הוא אינדיקציה של כתובת, של אדם, אז מדוע מוצע לעבור לת”ז או מספר ייחודי לכל תושב?
    כל הרעיון של כתובת היא שהיא מכוונת למקום פיזי מסוים. חלק מהדואר שלי מגיע אלי לביתי, וחלק מהדואר שלי מגיע להוריי או לתיבת דואר פרטית, ולכן אין היגיון בהלימה בין התושב לבין כתובת המיקוד שלו.

  6. בת אל on 28 באוקטובר, 2013 13:32

    בבקשההההה

  7. בת אל on 28 באוקטובר, 2013 13:34

    נווווווווו בבשקשה

  8. טלי שלזינגר on 30 בדצמבר, 2015 08:45

    שלום רב,
    ברצוני לדעת להיכן אוכל לפנות על מנת לקבל מידע על מיקודים לפי שכונות או איזורי מגורים(לא בית ספציפי אלא אזור שלם).
    בדואר אין מענה טלפוני בכלל. לכן אשמח אם מישהו יודע שיכתוב לי .
    תודה רבה

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.