אגרת רשות השידור – איך מתמודדים איתה? // מדריך משפטי
חשוב לזכור! תשלום אגרת רשות השידור הינו חובה על פי חוק רשות השידור, משנת 1965.
1. מהי חובת תשלום אגרה
חוק רשות השידור קובע שתפקידה של הרשות הינו לספק שירותי רדיו וטלוויזיה לציבור במטרה לקדם מגוון מטרות חברתיות וציבוריות. כדי לממן את השירות, נקבע תשלום אגרה על החזקת מקלטי טלוויזיה. בשנת 2003, במסגרת התכנית להבראה של כלכלת ישראל, עודכנה האגרה עבור שירותי הרשות והיא עומדת על סכום של 515 שקל מאז, כמעט מידי שנה, פוחתת האגרה ב-5% עד 10%. נכון לשנת 2013, האגרה השנתית עומדת על 356 ש”ח. האגרה מוטלת על כל מקלט טלוויזיה שברשותו של אדם, למעט יחידות מגורים, בהם מוטלת אגרה אחת בלבד, בלי להתחשב בכמות המקלטים שביחידה, ולמעט מקרים בהם חל פטור מאגרה, כפי שיפורט.
2. חובת הדיווח
חוק רשות השידור קובע, שעל האזרח מוטלת החובה לדווח לרשות השידור על רכישת או קבלת מקלט טלוויזיה. לפי החוק, תשלום האגרה אינו תלוי בקבלת דרישה מהרשות. לפיכך, אזרח שאינו מדווח על מקלט טלוויזיה שברשותו, עלול לספוג קנס פיגור בתשלום.
כל אזרח חייב לדווח לרשות השידור על רכישה או קבלת מקלט טלוויזיה בתוך 30 יום מקבלתו לידיו. לעניין האגרה וחובת הדיווח, החוק לא מבחין בין בעלות על המכשיר לבין החזקתו (למשל, במשמרת, בשכירות או במתנה).
3. מה נחשב מקלט טלוויזיה? הדין מול הפרקטיקה
חוק רשות השידור קובע שאדם המחזיק “מקלט טלוויזיה” חייב לשלם אגרה, אך החוק אינו מגדיר מהו מקלט טלוויזיה. לכן, בית המשפט העליון קבע כלל לפיו מקלט טלוויזיה, כמשמעותו בחוק, הינו “כל מכשיר, או מערכת של מכשירים, אשר מבצע את הפונקציה האמורה של שליטת גלי רדיו והמרתם לכלל תמונה” (ע”א 1934/91). יש לציין, שפסק דין זה ניתן בשנת 1997, דהיינו, לפני המעבר לקליטה דיגיטלית, ולפיכך מתייחס ל”גלי רדיו” (השיטה האנלוגית).
באופן כללי יותר, נקבע בפסק הדין שהמבחן הוא פונקציונלי. דהיינו, האם יש באפשרותו של המכשיר לקלוט את שידורי הרשות. אם כן – חובה לשלם אגרה בגינו. בעקבות פסק הדין המנחה של בית המשפט העליון, קבעו בתי המשפט שטלוויזיה שהוצא ממנה הטיונר (הקולט את גלי הרדיו) אינה חייבת באגרה.
4. מה בדבר מסכי מחשב וטלפונים סלולריים?
עם מעבר רשות השידור לשיטה דיגיטלית, שאינה משדרת באמצעות גלי רדיו שאינה מאפשרת צפייה ללא ממיר, הוצאת הטיונר הפכה לאות מתה, שכן ממילא הטיונר אינו יכול לקלוט את שידורי הרשות יותר. לפיכך, קבע בית המשפט בצדק, שהימצאות הטיונר במכשיר איננה רלוונטית עוד לשאלת האגרה, כי היא אינה משפיעה על יכולת קליטת השידורים (ה”פ 7411-0911).
בפסק דין נוסף נקבע שמחשב, ולעניין זה גם טלפון סלולרי המחובר לרשת האינטרנט, ובכך בעל גישה לשידורי הרשות, אינו נחשב “מקלט טלוויזיה” כהגדרתו בחוק, אלא אם הוא מחובר לממיר דיגיטלי (כגון ממירי יס, הוט או עידן). לכן, מכשיר המאפשר צפייה בשידורי הרשות, ובכך מקיים את תנאי הפונקציונליות, לא יהיה חייב באגרה אם אינו מחובר לממיר דיגיטלי (ת”א 724128/07).
כמו כן, חוק רשות השידור קובע ששידור במעגל סגור מוחרג מתחולת הוראות החוק. לכן, גם עסקים אשר משתמשים במסכים המופעלים במעגל סגור, למשל, מסכים ששימושם היחיד הינו לאבטחה, אינם חייבים באגרה, אם יוכח שאינם מסוגלים לקלוט את שידורי הרשות (בג”ץ 309/70; תא”מ 38682/08).
5. במידה וברשותי מקלט טלוויזיה, מהו סכום האגרה?
האגרה המוטלת אינה גבוהה, ועומדת, נכון לשנת 2013, על 356 שקל לשנה. כמו כן, נהוג כמעט מדי שנה להפחית את האגרה המוטלת (בשנת 2003 עמד הסכום על 515 שקלים).
6. שכחתי לשלם את האגרה. האם יוטל עליי קנס?
לפי תקנות רשות השידור, עבור כל חודש פיגור יש לשלם קנס בגובה של 10% מסכום האגרה (בחודש הראשון – 10%; בחודש השני – 20% וכן הלאה עד החודש החמישי). בנוסף, החל מהחודש השלישי לפיגור, בנוסף לקנס, יש לשלם גם הפרשי הצמדה על סכום האגרה. החל מהחודש החמישי לפיגור, יש לשלם הפרשי הצמדה גם על סכום הקנס.
אם לא די בכך, הרי שרשות השידור גובה קנס והצמדה החל מיום קבלת המכשיר, ואם לא הוכח תאריך הרכישה – משנת הייצור המכשיר, וכך יכול הקנס להיות מוטל רטרואקטיבית עד 7 שנים לאחור.
7. פטורים והנחות
בתקנות רשות השידור (אגרות, פטורים, קנסות והצמדה), התשל”ד-1974, נקבע מי פטור מתשלום אגרה. התקנות גם מעניקות פטור מלא בנסיבות מסוימות. למשל, כאשר מקלט הטלוויזיה מקולקל ואינו בר שימוש, וזאת בתנאי שבודק מוסמך אישר זאת. פטור נוסף ניתן, כאמור, ביחידת מגורים, בה חובה לשלם עבור מקלט אחד בלבד. בתנאים מסוימים ניתן פטור גם לעולים, תיירים, עיוורים וחירשים-אילמים (כך לשון החוק).
לפי תקנות רשות השידור, בתי הבראה, בתי חולים, בתי אבות, מועדוני קשישים, אכסניות נוער ומועדוני צה”ל נהנים מהנחה בשיעור 50% מהאגרה. כמו כן, בתקנות נקבעה הנחה מיוחדת לבתי מלון (בשיעור הנע בין 25% ל-50%).
עו”ד אילן בומבך הוא מומחה למשפט אזרחי ומנהלי
• עוד בנושא:
• רשות השידור: “אז הטלוויזיה שאין לך, מאיזה דגם היא?”
תגובות
9 תגובות לפוסט “אגרת רשות השידור – איך מתמודדים איתה? // מדריך משפטי”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
“עם מעבר רשות השידור לשיטה דיגיטלית, שאינה משדרת באמצעות גלי רדיו”
אז בעזרת מה הוא משדר מלפפון חמוץ?
עידו, אולי זה יהיה נחמד שתעבור על הפוסטים שמתפרסמים בבלוג שלך לפני פרסומם, פשוט בשביל לא לצאת מטומטם כמו העו”ד הזה שמתבטא בעניינים שאין לו מושג ירוק לגביהם.
יש לי מספר שאלות
1) במידה ואין לי טלוויזיה (גם לא בעבר) ולא ביקשתי פטור מראש מרשות השידור האם אני חייב בתשלום האגרה?
2)בפועל הם דורשים אגרה גם על מסכי מחשב שלא מחוברים לממיר, איך ניתן להתגונן מול דרישה זאת?
אז אם יש לי מכשיר טלויזיה שלא מחובר לכלום (רק לדיוידי) – אני חייב לשלם? למרות שאני לא קולט שום דבר (וגם לא יכול לקלוט כי השידורים הם דיגיטלים…)
אוי לא.
האקרים פרו-ציונים פרצו לבלוג של עידוק ושתלו תעמולה ממשלתית.
מה זה יחידת מגורים?
[…] אגרת רשות השידור – איך מתמודדים איתה? // מדריך משפטי […]
שלום רב האם מקבל הבטחתהכנסה מביטוח לאומי חייבים לשלם
ישלי פשיטט רגל ועיקלולי את המסכורת דירך עורך דין זה חוכי על אגרת תלויזיה
האם יש הנחות או פטורים לאזרחים ותיקים?