מסך, מגע


עידו קינן

מערכת ההפעלה היא מטאפורה: קבצים על כונן קשיח לא באמת מסודרים בספריות וסמן בצורת חץ לא באמת לוחץ על כפתורים. המטאפורה הזו נועדה להקל עלינו את האינטראקציה עם מכשירים ותוכנות. האינטראקציה הזו היא סוג של שיחה. לכל מכשיר שפה משלו, לכל תוכנה שפה משלה, והאינטראקציה שלנו איתם מורכבת משילוב של שפת הממשק של התוכנה (X סוגר את החלון) ושפת הממשק של החומרה (הזזת העכבר להצבת הסמן על האיקס והקלקה על הכפתור השמאלי).

נדמה שהשפה הקלה ביותר ללימוד היא זו של מסכי המגע בטבלטים ובסלולריים, שמסירה שכבות תיווך – במקום להזיז פריט פיזי (עכבר) שגורם לתזוזה של פריט וירטואלי (סמן) שמבצע פעולה על פריט וירטואלי (תפריטי התוכנה), התחושה (הכוזבת) היא שאצבעותינו מפעילות את התוכנה ישירות, ממש כמו שאנחנו כותבים בעפרון, גוזרים במספריים ופותחים מנעול במפתח.

זו שפה כל כך קלה, שילדים קולטים ומאמצים אותה אינטואיטיבית. הנה תינוק מפעיל טאבלט:

http://www.youtube.com/watch?v=MGMsT4qNA-c

והנה תינוקת שמנסה להפעיל מגזין מודפס כאילו יש לו מסך מגע, ולא מצליחה:

“אני מאמינה שבעוד עשור, פחות או יותר, המחוות הללו ישתנו לגמרי”, כתבה באתרה האמנית גבריאל מלדייקייט (Gabrielė Meldaikyte), בעלת תואר ראשון בעיצוב וסטודנטית לתואר שני לעיצוב מוצר ברויאל קולג’ אוב ארט בלונדון. היא עוסקת בהן ביצירתה Multi-Touch Gestures, שהוצגה בנובמבר במוזיאון ויקטוריה ואלברט בבריטניה. היצירה מחזירה חמש מחוות רב-מגעיות של אייפון מהעולם הווירטואלי-ייצוגי לעולם הפיזי, בכך שכל מחווה מתורגמת למכשיר מכני שמבצע פעולה דומה לזו שהמחווה מבצעת על מסך מגע.

Multi-Touch Gestures by Gabrielė Meldaikyte

הנקישה (tap) היא לחיצה על כפתור שיושב על קפיץ ומחזיר משוב לאצבעו של הלוחץ; הגלילה (scroll) היא רשת של גלגלות, שסיבובן מזיז פיסת עיתון ומקדם את הקורא במורד הטקסט; הצביטה (pinch) מקרבת ומרחיקה זכוכית מגדלת מנייר עם טקסט, ובכך מגדילה ומקטינה אותו; ההחלקה (swipe) מזיזה עיגול שקוף על גבי מפה, ובכך מעבירה את המשתמש לחלק של המפה שאותו הוא מעוניין לראות; והאצבע הצרידה (flick) מזיזה גלגל שיניים שגורם לדפדוף בין עמודי טקסט. “המטרה שלי”, הסבירה מלדיקייט, “היא להנציח אותן כך שיהיו נגישות לדורות העתידיים”.


התפרסם במקור בבלוגיה של MindCET ב-14.4.2013


תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.