גודווין: אל תקראו לחוק הנאצים שלכם על שמי

מייק גודווין. צילום: דייב וויינר (cc-by-sa)מייק גודווין. צילום: דייב וויינר (cc-by-sa)מייק גודווין. צילום: דייב וויינר (cc-by-sa)

מייק גודווין, ממציא חוק גודווין על השוואה לנאצים או להיטלר, שמע מידידנו תומר אשור על הצעת החוק הישראלית לאסור השוואה לנאצים, וביקש בפייסבוק ובטוויטר שלא יקראו לה על שמו:

הסבר על חוק גודווין, מכתבה של דורה קישינבסקי ב-nrg:

חוק גודווין נולד ב-1990, עוד לפני הולדת הווב. מייק גודווין (Godwin), פרקליט וחובב אינטרנט שבילה זמן רב בקבוצות הדיון של יוזנט, האם הרוחנית של הפורומים בווב, שם לב שההשוואות לנאצים ולהיטלר מתרבות בדיונים ויוצאות מכלל שליטה. בראיון למגזין וויירד ב-1994, סיפר גודווין שהוא תפס את ההשוואות הללו כמם (meme). כשאומרים Meme היום בעולם הבלוגים, מתכוונים למשהו אחר לגמרי (שטות שמתפשטת באינטרנט ואפשר לבסס עליה פוסט, נניח “חמישה דברים שאתם לא יודעים עלי”), אבל במקור זהו מונח אנתרופולוגי שנוי במחלוקת, על משקל גֶן, שפירושו – רעיון שמשכפל ומפיץ את עצמו במוחות של אנשים, כמו שגנים עושים בגופים של יצורים חיים.

הדרך הנכונה להילחם במם היא באמצעות מם-נגד, ולכן המציא גודווין את הניסוח הראשוני של החוק שנקרא על שמו – “ככל שדיון באינטרנט הולך ומתארך, הסבירות שמישהו ישווה מישהו לנאצים או להיטלר מתקרבת ל-1″ (כלומר ל-100%). הוא הפיץ את החוק במרץ בכל דיון שבו נדרש לו, כשהוא מעמיד פנים שזה חוק ידוע.
לאחר זמן קצר, שמח להיווכח שה”מם” החדש תפס תאוצה וצוטט גם על ידי אחרים, תוך הנצחת שמו כ”חוק גודווין”. זה עבד, מן הסתם, מאותן הסיבות שחוק גודווין בגרסתו הנוכחית עדיין מצוטט – הוא קולע למשהו ששמנו אליו לב, הוא מצחיק והוא מעורר מחשבה.

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.