הקריזטרנט הסיני // יוצרשת


עידו קינן

יוצרשת - קליק לארכיון המדור. צילום: Pixelated Mural, by iandavid - Ian Westcott (cc-by-nc-sa); עיבוד: עידו קינן

“אסור היה לנו להסתובב שם, חוץ מבבניינים שבהם כלואים הילדים ובבניין שבו הם אוכלים”, משחזרת שוש שלם את החוויה הסינית שלה. היא והילה מדליה היו מרותקות למחנה צבאי בבייג’ין, שבתוך בית החולים שבו פועל מחנה פרטי לגמילה בכפייה מאינטרנט לבני נוער. הסרט התיעודי שיצרו, “לכודים ברשת“, הוקרן לראשונה בפסטיבל הקולנוע ירושלים.

לפי קולונל פרופ’ טאו ראן, התמכרות לאינטרנט (PDF) נמדדת בשימוש לא הכרחי (כלומר, לא לימודים ולא עבודה) של שש שעות ביום במשך שלושה חודשים. שוש שלם והילה מדליה, במאיות "לכודים ברשת". צילום באדיבות שלם אם היינו סינים, כנראה שהיינו מוגדרים כמכורים. ואם היינו בני נוער, ההורים שלנו עשויים היו לקחת אותנו למחנה שהקים טאו ב-2004, הראשון בעולם והיום אחד מכ-400 מחנות בסין.

שלם התוודעה למחנה כשראתה כתבה בטלוויזיה האוסטרלית על ילד שהוכה שם למוות. בביקור בסין היא איתרה את טאו, שוחחה איתו וסיפרה לו שהיא רוצה לצלם סרט על המחנה. הוא הסכים, לדבריה “כי הוא רוצה להפיץ את תורתו בעולם. ויכול להיות שהוא איש בשורה. אבל הדרך שבה זה נעשה – לקחת ילדים בכפיה, חלקם אפילו מורדמים ומוצאים את עצמם בתוך המחנה – לבוא ולכלוא ילדים, אמנם זה נעשה על ידי ההורים שלהם, אבל יש פה פגיעה בזכויות אדם. בארץ, ילד שהיו עושים לו את זה והיה מגיש תביעה נגד ההורים היה זוכה”.

הצד השני של הסיפור הוא מצבם החמור שהביא את המטופלים למחנה. “ילדים שצריכים ללבוש חיתול כדי לא להתנתק שניה מהמשחק וללכת לשירותים, או כאלה שיושבים 3-4 ימים, 300 שעות רצוף בלי להתנתק – הם מפסיקים ללכת לבי”ס, מפסיקים לצאת, זה כל עולמם”, מפרטת מדליה. “האינטרנט מביא איתו בעיות שאנחנו כהורים בחברה המערבית צריכים לשים לב לזה. במערב, העניין של ההתמכרות לאינטרנט נכנס השנה כנספח ל-DSM, ספר המחלות הפסיכיאטריות”.

טאו התיר את התיעוד, אולם תחת מגבלות, שבהן מלווה שמנעה תיעוד במקומות מסויימים. “אני יודעת שבקומה הרביעית נמצאים הילדים הכי אבודים, במרכאות”, אומרת שלם, “ואני יודעת שהשתמשו במכות חשמל והיום זה מחוץ לחוק. לא ראיתי את זה, אבל בכתבות קודמות דיברו על זה”.

האנשים שם ראו את הסרט?
שלם: “עדיין לא”.

את חוששת מזה?
“תשמע, אין לי חוזה עם הפרופסור שהוא צריך לאשר את הסרט. כמי שפתח לי את הדלת הייתי רוצה שהוא יחשוב שעשיתי עבודה טובה, שהבאתי את המציאות בלי לעוות אותה. בחוזה הסכמנו על דבר אחד, שזה לא יהיה מוקרן בסין”.

הילה מדליה (שנייה מימין), שוש שלם וקולונל פרופ' טאו ראן. צילום באדיבות שלם

הילה מדליה (שנייה מימין), שוש שלם וקולונל פרופ’ טאו ראן. צילום באדיבות שלם

איסור הקרנת הסרט בסין נובע, אולי, מהחשש מביקורת פוליטית על המחנה. מדליה אומרת: “ברור שיש קשר בין הפחד של הממשלה הסינית מהאינטרנט לכך שדווקא בסין החליטו למגר את שימוש היתר או ההתמכרות מהאינטרנט. ברור שיש פחד שהילדים יוצרים קשר עם ילדים ממקומות אחרים. אם אתה מכור לאינטרנט אתה כבר לא מועיל לחברה, לא פרודוקטיבי. גם לזה יש חלק בזה”.

צילומים ממחנה הגמילה מהאינטרנט בסין. צילום: שוש מדליה

צילומים ממחנה הגמילה מהאינטרנט בסין. צילום: שוש מדליה


התפרסם בטור “יוצרשת” במדור fi בגליון 9.2013 של מוסף פירמה של גלובס


תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.