ה”עירום” של אלן פייג’ מעלה שאלות על יצרים, חוק וייצוגים דיגיטליים // עברייני רשת


עידו קינן, ג’וני זילבר

עברייני רשת. קליק לארכיון המדור. צילום: Lydia (cc-by), עיבוד: חדר 404

כך גרמה השתתפותה של השחקנית אלן פייג’ (“ג’ונו”) במשחק וידאו לדליפת תמונות עירום חזיתי שלה לרשת, למרות שמעולם לא התפשטה מול המצלמה

תמונות עירום פרונטלי מלא של השחקנית אלן פייג’ דלפו לרשת. הסיפור החל כשפייג’, שחקנית קנדית בת 26 שהתפרסמה בתפקיד גיבורת הסרט “ג’ונו”, גילמה דמות בשם ג’ודי הולמס וצולמה בסצינת מקלחת. כמקובל במוצר בידור שמיועד לציבור הרחב, היוצרים רצו לגרות את הקהל הפוטנציאלי בלי להשתמש בעירום מלא. המצלמה ריחפה סביב פייג’ ועקבה אחריה, מהרגע שנעמדה מול המקלחת ופשטה את בגדיה ועד שנעמדה מול ארון הבגדים והתלבשה, כשהיא כמעט חושפת אבל לא באמת: פייג’ מצולמת מכפות רגליה ועד למקום שהן מסתיימות אך לא למעלה מכך, מצולמת מהגב התחתון ומעלה כשגבה אל המצלמה, מוסתרת על ידי מגבת שתלויה על ידית הדלת השקופה וכיוצא בזה תרגילי טיזינג הוליוודיים. סרטון סצינת המקלחת פורסם ברשת.

[עוד בנושא: איור עירום של מישל יבור גרם לחסימתה מפייסבוק]

אלא שהאקר אחד הצליח להשתלט על המצלמה, שינה את זווית הצילום שלה כך שתתעד את פייג’ מקדימה ופרסם את התמונות ברשת. בחברת ההפצה ביקשו לשמור על הכבוד של הכוכבת שלהם, ודרשו מאתרים שפרסמו את תמונות העירום להסיר אותן. “התמונות הגיעו מקונסולה שנפרצה באופן לא חוקי והן מאוד מזיקות לאלן פייג’. זה לא באמת הגוף שלה. מאוד אעריך אם תורידו את הסיפור כדי לסיים את סבב הדיון בנושא”, כתב נציג סוני קומפיוטר אנטרטיימנט אירופה לאתר “סינמה בלנד”, שדיווח על תמונות העירום. בהמשך עדכן האתר כי הבקשה להסיר את התמונות נומקה ב”סיבות משפטיות”.

ג'ודי הולמס, גיבורת משחק הווידאו BEYOND: Two Souls, בעירום

זה לא יוצא דופן שתמונות עירום של כוכבות (בעיקר כוכבות נשים) דולפות לרשת, וזה גם לא המקרה הראשון שבו גורם רשמי יוצא לתקשורת ומכחיש שזו הכוכבת בתמונות. ייתכן, למשל, שמדובר בכפילת-גוף שנשכרה משום שפייג’ לא הסכימה להצטלם בעירום מלא, או בעבודת פוטושופ שהלבישה את הראש של פייג’ על גוף עירום של אישה אחרת. במקרה הנוכחי, הגוף לא שייך לפייג’ משום שהוא לא אמיתי: ג’ודי הולמס היא דמות במשחק וידאו בשם BEYOND: Two Souls, והעירום שלה במשחק הוא דיגיטלי לגמרי.

פייג’ שיחקה את הדמות במשחק הווידאו כשחיישנים שמחוברים לגופה ולפניה מתעדים ושומרים את תנועותיה בתלת-ממד. המתכנתים של יצרנית המשחק, קוונטיק דרים, בנו את דמותה הדיגיטלית של ג’ודי הולמס והשתמשו בתנועות המוקלטות של פייג’ להניעה, ובקולה של פייג’ לדבב אותה. כשהמשחק יצא בתחילת אוקטובר, גיימר אחד השתמש בגירסת מפתחים (Dev Kit) של קונסולת המשחקים פלייסטיישן 3 (ולא בקונסולה פרוצה, כטענת סוני), שמשמשת לבקרת איכות של משחקים. זו איפשרה לו לשנות את תנועות המצלמה, שבמשחק הרגיל היא חסומה בזמן סצינת המקלחת, לצלם את העירום ולפרסמו ברשת.

הזיון הסודי של GTA

הסיפור הזה מחזיר אותנו בדיוק תשע שנים אחורה, אז הוציאה חברת רוקסטאר גיימז את המשחק הסופר-אלים “GTA: סן אנדריאס”. מוד (טלאי תוכנה) לא-רשמי בשם “קפה חם” הפך את סצינת הסקס ההוליוודית שבמשחק, שבה רואים מבחוץ בית שממנו נשמעים קולות של יחסי מין, למשחקון שבו השחקן יכול לשלוט בדמות הגברית בעת קיום יחסי מין עם הדמות הנשית, כששתי הדמויות לבושות לגמרי. מרגש, אה? את רוקסטאר זה ריגש – הם געשו ורעשו ואמרו שההאקרים שהפיצו את המוד הם שיצרו את משחקון הסקס הזה. אחר כך התברר שבדיוק כמו ב”ביאנד”, גם כאן האימג’ים השנויים במחלוקת לא נוצרו על ידי האקרים אלא על ידי יוצרי המשחק עצמם. משחקון הסקס היה נעול וההאקרים רק פתחו את הנעילה, דבר שאסור על פי תנאי השימוש של המשחק, אם אתם נוטים להקשיב למסמכים בעורכדינית שמנסים למנוע מכם להשתמש כרצונכם בתוכנה שרכשתם כחוק.

מפיצת המשחק טייק טו שילמה את המחיר כשגוף דירוג משחקי הווידאו ESRB העלה את הדירוג של המשחק מ”בוגרים” ל”מבוגרים בלבד 18+”, מה שגרם לקיצוץ תחזית המכירות השנתית של החברה ב-1.25 מיליארד דולר; והיא נאלצה להתפשר בתביעה ייצוגית ולתת לקוני המשחק שיבקשו זאת עותק מצונזר או פיצוי של 35$ עבור העותק שרכשו. נזכיר שעלילת המשחק סובבת סביב סי.ג’יי, עבריין שחוזר לעיר ילדותו לכנס מחדש את הכנופיה שלו כדי לחשוף מי רצח את אמו, כשבדרך הוא יכול לגנוב מכוניות, לדרוס אנשים, להכות אותם ולירות בהם. חלילה שבמשחק כזה תופיע סצינת התגפפות בלבוש מלא, זה עוד עלול לקלקל את הנוער.

https://www.youtube.com/watch?v=dyR3qgw9g1k

איום משפטי נגד עירום וירטואלי

הטענה של סוני שהתמונות “מאוד מזיקות לאלן פייג'” תמוהה: אין נזק בכך שפרצופה הדיגיטלי הולבש על גוף עירום דיגיטלי, במיוחד כשסוני כבר הצהירה שזה לא הגוף שלה. פייג’ ידועה כמי שמסרבת להתפשט בסרטים, והשמועה אומרת שאיימה לתבוע את סוני, שמיהרה לאינטרנט לדרוש את הסרת התמונות.

אם החוזה של פייג’ אוסר כל הצגה שלה בעירום, אפילו משתמע, מדוע תכנתה היצרנית קוונטיק דרים ייצוג דיגיטלי של עירום שכלל לא אמור להיות מוצג לשחקנים, במקום להשאיר אותו ריק או ליצור עירום ברבי חלק ונטול איברי מין? ומדוע הסכימה סוני להפיץ משחק כזה? סוני יכולה לטעון שלא ידעה שבמשחק מסתתר עירום, אלמלא היא עצמה דרשה מקוונטיק להסתיר חלק מהעירום בסצינות מקלחת ומין במשחק קודם של החברה, Heavy Rain, מה שלא מנע מגיימרים למצוא דרכים לראות ולשחק את גיבורת המשחק, מדיסון, בעירום חלקי ומלא. עוד לפני יציאת “ביאנד” חזו באתר אסקימו פרס שמישהו ימצא “תקלה” דומה גם בו. תחזיתם התגשמה.

יש הרבה שאלות מעניינות שהסיפור הזה מעלה. פמיניסטים יתהו עד מתי נשים עירומות ימשיכו לשמש לקידום מכירות של מוצרי צריכה. שמרניות ישאלו מדוע גברים אוהבים לצפות בנשים עירומות. סוציולוגים יתהו על התשוקה של אנשים לצפות בתמונות עירום של כוכבות דווקא. פסיכולוגיות יתמהו על ההנאה שבצפייה בעירום וירטואלי. פילוסופים יתחבטו אם ייצוג דיגיטלי של עירום הוא עירום, ומתי הוא מפסיק להיות כזה. משפטניות ידסקסו את האפשרויות של פייג’ לתבוע על הפרת חוזה ולהתלונן על הטרדה מינית. גיימרים יבררו איפה אפשר להשיג את הקונסולה שמאפשרת לשלוט במצלמה. ובמשרד מפואר מדי בלוס אנג’לס ישב סוכן וינסח מחדש את הסעיפים הנוגעים לעירום בחוזה של הכוכבת שהוא מייצג, ובשימושים שאפשר לעשות בייצוגים הווירטואליים של גופה.


ג’וני זילבר ועידו קינן עובדים יחד כבר יותר מדי שנים. הטור התפרסם במדורם “עברייני רשת” במוסף “גלריה שישי” של “הארץ”, 1.11.2013

תגובות

תגובה אחת לפוסט “ה”עירום” של אלן פייג’ מעלה שאלות על יצרים, חוק וייצוגים דיגיטליים // עברייני רשת”

  1. D! on 5 ביולי, 2014 14:45

    פסקת הסיום נהדרת במיוחד

    סיפור הזוי לחלוטין

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.