במקום שבו לא שורפים ספרים // סמול טוק
זכויות אדם הן לא נושא שקל לקדם. ורד כהן ברזילי מנסה לעשות זאת באמצעות הוצאת ספרים שמגוייסת לתחום
זכויות אדם הן לא סוגיה מאוד מעוררת אהדה בישראל היום.
“לצערי זה נכון, אבל זו הסוגיה החשובה והרלוונטית ביותר במדינה ובכלל בעולם כיום. האמנה האוניברסלית לזכויות אדם נוסדה בשנת 1948 אחרי מלחמת העולם והשואה, ומטרתה היתה להימנע מהידרדרות מוסרית כפי שהיתה בעת ההיא, אז הקשר היהודי דרך השואה הוא גם הדוק”.
בעבר היית מנהלת התקשורת של אמנסטי. איך את מנסה לקדם את התחום הזה כיום?
“בין יתר עיסוקיי באמנסטי הייתי חברת ועד ב’אמנים למען אמנסטי’ שמאגד אמנים מכל העולם, ובהם מוזיקאים כמו U2, אמנים כמו יוקו אונו, סופרים כמו אריאל דורפמן ועוד). כולם פעלו יחד לקדם זכויות אדם באמצעוכת אמנות. אני התמחיתי בנישה של ספרות והייתי מעורבת בכמה ספרים, אנתולוגיות וספרי ילדים שיצאו בהקשר של זכויות אדם. אחרי שעזבתי את אמנסטי הקמתי ב-2012 את Novel Rights, הוצאת ספרים דיגיטלית לספרות זכויות אדם, עסק חברתי לא למטרות רווח שמונה גם מתנדבות ומתנדבים מכל העולם”.
מה זו ספרות זכויות אדם?
“זו ספרות המבוססת על תיאוריית הספרות המחויבת של ז’אן פול סארטר. היא מקדמת ערכים של זכויות אדם באופן ישיר או עקיף, ושמטרתה לשלב בין הכוח המניע הספרותי לבין הנעה לפעולה, המהווה חלק בלתי נפרד ממאבק או הגנה על זכויות אדם. הסיפורים מובילים לפעולה. כך, למשל, לסיפור שכתבה סופרת כורדית על מורה שהוצא להורג בגלל מוצאו באיראן, צורפו שתי הצעות לפעולה לשחרור פעילי זכויות אדם או פעילים כורדים שכלואים באיראן ונגזר עליהם דין מוות. שניים, אגב, שוחררו לחופשי וחזרו הביתה. אני מאמינה גדולה בכוח של קבוצה לשינוי”.
העובדה שזו ספרות מגוייסת פוגעת באיכות האמנותית שלה? הרי לא תוכלי לפרסם ספר עם מסר בעייתי או סותר.
“אני לא מחשיבה אותה ספרות מגוייסת אלא מחויבת לפי התיאוריה של סארטר. אני לא מזמינה סיפורים אלא לוקחת סיפורים קיימים מסופרים בעלי מודעות וצורך פנימי ואישי לעסוק בסוגיות של זכויות אדם. אני נגד פרופוגנדה, אבל מאמינה שערכי זכויות אדם הם ערכי מוסר אוניברסליים, אשר נקבעו בהסכמה על ידי כל מדינות העולם, ולפיכך קידומם לא יכול ליפול לטעמי תחת ההגדרה של ספרות מגויסת. אני לא מצנזרת ספרים. יש לי ביקורת גדולה כלפי צנזורה עצמית של הוצאות ספרים בשל מניעים או חשש פוליטי, כלכלי ועוד”.
את מוציאה ספרים באנגלית בלבד?
“בשלב זה הספרים באנגלית, אם כי דרך הסניף הגרמני החדש הם יתורגמו לגרמנית, וגם בעתיד לאיטלקית וספרדית”.
ויתרת על הקהל הישראלי?
“לא. אבל אני בהחלט מתחילה מבחוץ ומקווה בהדרגה גם להתכנס הביתה. אני כותבת ומפרסמת מאמרים בנושא הקונפליקט הישראלי פלסטיני וגם קידמתי ספר בנושא הזה שיצא לאור גם בארץ ובעברית”.
את אופטימית לגבי המאבק לזכויות אדם בישראל?
“אני חושבת שזכויות אדם זה חלק מושרש בתרבות היהודית והישראלית. אני מאמינה שהפרשנות שנתנו לה היא מוטעית, ומקורה בחוסר ידע ודעות קדומות, וכמובן מציאות קונפליקטואלית, שהיא כשלעצמה מתנגשת באופן תמידי בזכות הראשונה: כולנו נולדנו שווים וחופשיים. אבל זה תהליך ואני מאמינה שעוד נגיע ליום הזה”.
ורד כהן ברזילי מרצה על ספרות לזכויות אדם:
התפרסם בגירסה שונה במדור “סמול טוק” ב”מוסף הארץ”, 1.8.2014
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.