אובמה קורא לנייטרליות רשת
ב-10 בנובמבר, נשיא ארה”ב ברק אובמה הפיל פצצה, הפעם מטאפורית, כשהביע תמיכה בלתי מסוייגת בנייטרליות רשת, התפיסה שלפיה אין להפריע לזרימה החופשית של התוכן ברשת על ידי אפליה לטובה או לרעה של תכנים מסיבות כלכליות, אידיאולוגיות ואחרות. “אין שומרי חומות שקובעים לאילו אתרים תוכלו לגשת, אין כבישי תשלום באוטוסטרדת המידע”, אמר אובמה בהצהרה שלו (רק שלושה ימים לפני כן ה-FBI החרים וסגר עשרות אתרי דארקנט שדרכם התבצע מסחר לא חוקי בנשק, תעודות זהות מזוייפות ועוד). “האוסף הזה של עקרונות, הרעיון של נייטרליות רשת, התיר את הרסן של עוצמת האינטרנט ונתן ליזמי חדשנות הזדמנות לשגשג. נטישת העקרונות הללו מאיימת לחסל את האינטרנט כפי שאנו מכירים אותה”.
התוכנית שהציג אובמה כוללת ארבעה סעיפים: איסור על ספקי אינטרנט לחסום גישה לתכנים (כל עוד הם חוקיים); איסור ויסות גישה לתכנים, כלומר איסור האטה או האצה מלאכותיות של תכנים מסויימים; איסור מתן העדפה להעברת תכנים מסויימים תמורת תשלום; ושקיפות מוגברת, שבמסגרתה יוחלו כללי הנייטרליות על כל מסלול המידע ברשת, ולא רק על “המַייל האחרון”, שמחבר את הלקוחות לספקים.
הבעיה של אובמה היא שההחלטה לא נמצאת בידיו, אלא בידי ה-FCC, רשות התקשורת הפדרלית, גוף עצמאי שאינו כפוף לנשיא, אף שהוא ממנה את בכיריה. דבריו נאמרו לקראת פרסום הצעות אסדרה חדשות של ה-FCC בנושא הנייטרליות, אחרי שחברות התקשורת, שמתנגדות לנייטרליות הרשת, ערערו לבתי המשפט וגרמו לפסילת כללים קודמים שה-FCC ביקשה להחיל. רפובליקנים וחברות התקשורת מבקרים את ההצהרה של אובמה, וטוענים שאסדרת יתר תפגע בהתקדמות הטכנולוגית ותאפשר לפגוע בחופש הביטוי.
אף שדיונים על סוגיות שהטכנולוגיה מעלה נוטים להגיע לישראל באיחור, הפעם אנחנו במצב טוב – השנה אושר חוק “ניטרליות רשתות תקשורת”, שאוסר על ספקי אינטרנט, חברות תקשורת קווית וחברות טלוויזיה רב-ערוצית להכביד או להגביל שימושים בשירותי תוכן, אפליקציות וציוד תקשורת. מצד שני, ועדת זכויות הילד ו-ועדת הטכנולוגיה של הכנסת פועלות לחסום את אפליקציית סיקרט בגלל שימוש בה לבריונות רשת, מה שמראה שהמחוקקים עדיין מטפלים בבעיות של העולם החדש באמצעות הכלים הלא-יעילים של העולם הישן.
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.



