זהירות: כשאתם קונים מוצרי עישון, אתם מממנים את המאבק למען לגליזציה של קנביס
הקלישאה המתבקשת היא שהמיזם הזה נולד בישיבה של חברים שנטלו סם מסוג קל, שגורם לכך שכל רעיון שעולה נשמע ממש גאוני, בלי קשר לגאוניותו בפועל. הסיבה האמיתית היא הסתבכות עם החוק נגד סמים קלים. “הסיפור של הלגליזציה הוא סיפור אישי. אני כנער צעיר נפגעתי מהחוק הזה”, אומר אייל אקרמן, ממייסדי ונקו, חברה למכירת מוצרי עישון נפוצים, שקמפיין מימון-קהל מיועד לממן את הקמתה, ושהדיבידנדים שלה יממנו מאבקים למען לגליזציה של קנביס בישראל.
“אנחנו שלושה יזמים צעירים, מגיעים מהעולם הפוליטי והעסקי, ועושים את הדבר הזה מתוך אידיאולוגיה”, מספר אקרמן. השלושה הם יניב אפרים, סמנכ”ל, שהיה מנכ”ל ומייסד מערכת ניהול לעסקים קטנים ובינוניים בשם Officeguy, מייסד “בית החיבוקים” בירושלים והמנכ”ל הראשון של תנועת “התעוררות בירושלים”; אלעד וולף, סמנכ”ל גם הוא, שהיה ממייסדי “ישראל חופשית” וניהל קמפיינים פוליטיים ומאבקים ציבוריים בנושאי שוויון, חירות וזכויות אדם; ואקרמן עצמו, המנכ”ל, שהיה ממייסדי ארגון “ישראל חופשית” לחופש דת, מראשוני תנועת “התעוררות בירושלים” ומתמודד מטעם מרצ למועצת עיריית ירושלים.
“מיליון צרכנים הם לא עבריינים, והם אנשים נורמטיביים, ואני רואה שהשיח שמייצגים היום סביב זה הוא שיח סטיגמתי שלא מצליח לקדם את הנושא”, אומר אקרמן. הבחירה במודל הייחודי של עסק שמממן מאבק פוליטי נולדה מצורך: “אנחנו הבנו שמה שחסר במאבק למען הלגליזציה, וזה בולט במיוחד מול המתנגדים של הלגליזציה בישראל, זה כסף. למתנגדים יש הרבה מאוד כסף, יש כל מיני גורמים כלכליים שמתנגדים ללגליזציה, ולנו אין. באנו כדי לאזן את המצב, לנצל את הכוח הכלכלי שכבר קיים היום אצל קהילת צרכני הקנביס, ולהפנות אותו, במקום לכיס של בעלי הון כאלה ואחרים, לטובת המאבק ללגליזציה”.
אתם מקבלים משכורות?
“אנחנו כרגע עובדים לחלוטין בהתנדבות ואני מאמין שנעבוד בהתנדבות עוד הרבה זמן. כמובן שבמידה והחברה תהיה הצלחה כמו שאנחנו מקווים, נעזוב את העבודות שלנו, נעבור לעבוד במשרה מלאה בחברה ונקבל משכורת כמו כל עובד אחר. אחד המנגנונים שאנחנו מתחייבים אליהם זה שהכנסות והוצאות החברה יהיו שקופים באתר שלנו, כל אחד יוכל להיכנס ולראות כמה כסף נכנס וכמה כסף הוצאנו על משכורות, אין חשש שאנחנו לוקחים דיבידנדים באמצעות משכורות”.
ונקו תלווה על ידי ועדת היגוי, שתפקידה לבקר את פעילות החברה ולבחור לאן יופנה המימון, כשהפעילויות העיקריות יהיו קמפיינים ציבוריים לשינוי המודעות, מחקרים עצמאיים על השפעות הקנביס ופעילות שתדלנות בכנסת, עם אופציה למימון הפגנות, פעילות ציבורית של ארגונים ציבוריים וסיוע משפטי לצרכני קנביס. הוועדה מוקמת בימים אלו מנציגי ארגונים אזרחיים למען לגליזציה ודמויות ציבוריות שמזוהות עם המאבק, ובהם סילביה שיינבאום, החולה הראשונה בישראל שקיבלה קנאביס רפואי ומייסדת תנועת “חשיש לקשיש”; הבדרן גדי וילצר’סקי; ג’ובאנה קליימרמן, מפעילת דפי הפייסבוק “יוצאים מהארון הירוק” ו”אמהות בעד קנאביס בישראל“; שלומית שמש, מטופלת בקנביס רפואי, פעילה במאבק למען לגליזציה וממארגנות ההפגנות בנושא; ויש מגעים לצירוף ד”ר ברקת שיף, רופאה המטפלת בכאב ומנפיקה המלצות לחוליה לשימוש בקנביס רפואי, ובבחירות האחרונות מקום 2 ברשימת “עלה ירוק” לכנסת.
כמה כסף צפויה הפעילות לתרום למאבק למען הלגליזציה?
אקרמן: “יש לנו כמה תחזיות, זה תלוי בהצלחה שלנו עם הגיוס-המונים, בהצלחה לחדור לשוק, באופן שבו נמכור – אנחנו נמכור גם באינטרנט וגם בקיוסקים, וקשה לנו להגיד כמה קל יהיה לאנשים לעבור לקניה באינטרנט, ששם אחוזי הרווח משמעותית גבוהים יותר כי אין לנו מתווך. בתחזיות הפסימיות ביותר בתרחיש האופטימי, אנחנו מגיעים תוך שנה למאות אלפי שקלים רווח נקי שעובר לטובת פעילות”.
אחד התומכים בונקו הוא השחקן והקומיקאי תומר שרון. “בתור מעשן-לשעבר ואדם שחירות חשובה לו, המיזם הזה עונה, קודם כל, על הצורך הבסיסי לחופש לעשות כל דבר שאינו מזיק לאחרים, ובטח דברים שמועילים להם”, הוא אומר. “הדרך המקורית שבה האנשים מונקו בחרו היא עקיפה של המנגנון הטייקוני שעומד מאחורי אי-הלגליזציה, ואף הדמוניזציה, של הגראס. הוא אומר לך, בוא קנה מוצרים שבמילא תקנה ובאיכות מעולה, והרווחים ילכו באופן שקוף לגמרי למאבק הלגליזציה. זה מקורי וחשוב ושופך אור על התועלת העצומה שיש לקנאביס מעבר לסטלה”.
קמפיין המימון, שהיזמים הרימו באופן עצמאי כדי לחסוך את העמלות שגובות פלטפורמות מימון-המון, הגיע בשבוע וחצי, בלי הרבה קידום ופרסום, לקצת יותר מ-50 תורמים, שתרמו 18.5 אלף שקלים מתוך יעד של 120 אלף. אקרמן מסביר: “מכיון שאין דיבידנדים בחברה, לא רצנו לחפש משקיעים גדולים – לבעלי הון ואנשים שיש להם כסף אין אינטרס להשקיע בחברה כזו, כי הם לא יראו ממנה כסף בחזרה. זו חברה שהיא חברתית לא פחות משהיא כלכלית. לא רק שאנחנו מאמינים שמהציבור יותר קל לגייס, אנחנו מעדיפים לקבל את הכסף מהציבור מאשר מבעלי הון, מעדיפים לקבל מעט כסף מהרבה מאוד אנשים”. הכסף שיגוייס נועד לתשלום למעצב, לעו”ד, לרו”ח, למימון תהליך רישום החברה ברשם החברות ותשלום למפעלים כדי שיעברו מייצור דוגמיות לייצור המוני של הסחורה.
חודש וחצי נותר עד תום הזמן שהוקצב לגיוס. בין התשורות לתורמים יש הזמנה לחזרה למופע הסטנדאפ של שרון בסלון ביתו וכרטיס למופע (300 שקל), דייט עם וילצ’רסקי או עם ח”כ תמר זנדברג (1500 שקל), דיוקן אישי על ניירות הגלגול (15 אלף שקל) וחברות של שנתיים בוועדת ההיגוי (21 אלף שקל).
התפרסם במגזין טיים אאוט תל אביב, 22.4.2015
תגובות
2 תגובות לפוסט “זהירות: כשאתם קונים מוצרי עישון, אתם מממנים את המאבק למען לגליזציה של קנביס”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
למה “זהירות”? הייתם כותבים “זהירות, אתם עלולים לממן את המאבק נגד הדרת נשים”?.
זה נקרא הומור, עומרי. נסה ותהנה!