דיוקן הדנ”א של מדליפת וויקיליקס // אמנות גיקית
בגליון ספטמבר של המגזין הניו יורקי פייפר התפרסם ראיון עם צ’לסי מנינג, שנאסרה ל-35 שנים בכלא צבאי בקנזס על הדלפת 700 אלף מסמכים צבאיים אמריקאיים לוויקיליקס.
מכיוון שאי אפשר לצלמה, נשכרה האמנית הד’ר דיואי-הגבורג ליצור דיוקן ממוחשב תלת-ממדי של מנינג בהתבסס על דגימות דנ”א שזו שלחה מהכלא, בשילוב עם תמונתה היחידה כאישה (לפני גזר דינה מיגדרה את עצמה כגבר, החייל ברדלי מנינג), והדיוקן המאוייר שמשמש אותה בפרופיל הטוויטר שמתעדכן בשמה.
דיואי-הגבורג הבהירה בראיון למגזין שהמודלים הבסיסיים שעליהם היא התבססה, הקנבס של עבודתה, מבוססים על סריקות של פרצופים של אנשים אמיתיים, כך שהם מהווים הכללות של הפרצופים המקוריים שנסרקו – הם לא מייצגים את כלל האנושות, אינם נייטרליים (מגדרית, גזעית וכו’), והתוצאה הסופית אינה הפנוטיפ המדוייק של בעל הדיוקן (וממילא אין לנו הידע המדעי לתרגם גנוטיפ לפנוטיפ בצורה מדויקת ושלמה). מאידך, האמנית סיפרה שיש לה הרבה שליטה בתהליך: “זה תהליך מאוד אמנותי. זה מאוד דומה לציור ידני של קלסתרון משטרתי – זו רמת השליטה, במובן שאפשר לקבוע את פרמטר המגדר על גבי ספקטרום”. התמונה שנבחרה לבסוף על ידי המגזין היא כזו שבה נוטרל קריטריון המגדר. כאן מוצגות שתי גרסאות, נייטרלית ונשית, לפי הפרשנות של דיואי-הגבורג:
ב-2012-2013 יצרה דיואי-הגבורג את Stranger Visions, סדרת דיוקנאות של אנשים אלמוניים שמבוססים על דגימות דנ”א שנאספו בציבור מבדלי סיגריות, מסטיקים וכדומה, כדי לעורר מודעות למה שהגדירה “תרבות של מעקב ביולוגי”.
התפרסם במדור “אמנות בשער” בגליון 9.2015 של מוסף פירמה של גלובס
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.