האקרים זדוניים במרחק פעימת לב מרצח סגן נשיא ארה”ב
דיק צ’ייני חשש שפרצנים יתנקשו בחייו על ידי פריצה אלחוטית לקוצב הלב שלו • חמש שנים אחר כך, התנקשות כזאת כיכבה בפרק של “הומלנד” • הפרק נתן השראה להאקר, שהצליח לפרוץ קוצבי לב אך מת שבוע לפני הדגמה בכנס האקרים
סגן נשיא ארה”ב לשעבר דיק צ’ייני חשש מהתנקשות בחייו מצד קראקרים (פרצני מחשב זדוניים), שישגרו לקוצב הלב שלו פקודה לגרום לו לדום לב. שנים אחר כך צפה צ’ייני בהתנקשות כזאת בסגן הנשיא בסדרה הבדיונית “הומלנד”. רק לפני חודשיים אמור היה האקר לחשוף בכנס האקרים בלאס וגאס פירצה בקוצבי לב שמאפשרת לחסל מרחוק אנשים שמכשיר כזה מושתל בגופם, אולם מת שבוע לפני הכנס בנסיבות שטרם הובררו.
צ’ייני, שהתחיל את הקריירה הפוליטית שלו בימי הנשיא ניקסון, נבחר לסגנות הנשיאות ביחד עם הנשיא הרפובליקני ג’ורג’ וו. בוש בשנת 2000 ושירת בתפקיד שתי קדנציות. צ’ייני סובל מבעיות לב במשך שנים, עם חמישה התקפי לב שהראשון בהם בגיל 37 והשתלת לב בגיל 71, לפני כשנה וחצי.
ב-2007 הוחלף קוצב הלב של צ’ייני, והקרדיולוג שלו, ג’ונת’ן ריינר, נטרל את האפשרות לשלוט בו אלחוטית. ריינר סיפר על כך בראיון לד”ר סנג’אי גופטה בתוכנית התחקירים “60 דקות”, שתשודר היום (א’), סיפר ריינר: “היה נראה לי שזה רעיון גרוע שלסגן נשיא ארה”ב יהיה מכשיר שמישהו בחדר המלון הסמוך או במורד המדרגות יוכל להיכנס אליו, לפרוץ אליו, וחששתי שמישהו יוכל להרוג אותך”, סיים את דבריו כשהוא פונה לצ’ייני, הישוב לידו.
בדצמבר 2012 שודר הפרק “לבבות שבורים” בסדרה “הומלנד”, שבו האקר מחסל את סגן הנשיא על ידי שליחת פקודה אלחוטית לקוצב הלב שלו להגביר את קצב הלב, מה שגורם להתקף לב ומביא למותו. צ’ייני צפה בפרק הזה, וסיפר בראיון ל”60 דקות”: “הייתי מודע לסכנה, אם תרצה, שהיו קיימות. אבל מצאתי את זה אמין, כי ידעתי, מהנסיון שלנו, ומהצורך בכיוונון של המכשיר שלי, שזה היה תיאור מדויק של מה שהיה אפשרי”. צ’ייני ורופאו ריינר התראיינו כדי לקדם את מכירות ספרם החדש, “לב: אודיסיאה רפואית אמריקאית” (“Heart: An American Medical Odyssey”).
רעיון דומה, בקנה מידה רחב הרבה יותר, הוצג בסדרת הרשת “H+”, שעלתה לשידור ברשת באוגוסט 2012, ומציגה עולם שבו לשליש מהאוכלוסיה מותקן שתל שאוסף מידע רפואי על המתרחש בגופם, מחבר אותם לרשת ומשדר מידע ישירות לעיניהם. בפרק הראשון בסדרה חודר וירוס מחשב אל הרשת של השתל, וכל המושתלים צונחים אל הקרקע ומתים מיד.
נסיון החיסול הבדיוני ב”הומלנד” וב”H+” וחששו של צ’ייני אינם מדע בדיוני, אלא ניצניו של איום ממשי. האקר בשם ברנבי ג’ק, שהתפרסם כשהדגים פריצה לכספומטים שגרמה להם להשפריץ שטרות לכל עבר, הציג בתחילת 2012 השתלטות על מכשיר להזרקת אינסולין, אשר מושתל בחולי סכרת. הפירצה שמצא איפשרה לו, ממרחק של כמאה מטר, לשלוט בכמות האינסולין המוזרק, דבר שיכול להביא למותו של המושתל. הוא הביא את הפירצה לידיעת יצרני המכשיר, כדי שיוכלו לחסום אותה. באמצע 2013 סיפר ג’ק שהצליח לפרוץ לקוצבי לב ודפיברילטורים, לאחר שהפרק של הומלנד נתן לו השראה לבחון את פגיעות המכשירים הללו. “זה בטח לקח לי בסביבות שישה חודשים, מהינדוס-לאחור ומציאת הפגמים דרך פיתוח התוכנה ועד לניצול נקודות התורפה”, סיפר בראיון למגזין וייס בחודש יוני. תוכנה שכתב איפשרה לו לשלוט בהם מרחוק ולבצע פעולות כמו כיבוי, שינוי נתונים ושליחת פקודה לדפיברילטור לתת ללב שוק חשמלי של 830 וולט, כולם בעלי פוטנציאל הריגה של המושתלים.
https://www.youtube.com/watch?v=YJ8PZeRwweA
הוא מת בסוף יולי, שבוע לפני הצגת הפירצה בכנס האקרים בלאס וגאס.
ביוני השנה, הרבה אחרי פירצת מכשיר האינסולין וקצת לפני ההדגמה שבוטלה של פריצת הקוצבים והדפיברילטורים, פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אזהרה לבתי חולים, יצרני ציוד רפואי ומהנדסים ביורפואיים מפני מתקפות סייבר על מכשירים רפואיים המושתלים בגוף, כמו קוצבי לב ודפיברילטורים. ה-FDA הזהיר מפני סכנות למכשירים רפואיים שמוכרות למשתמשי מחשבים וטלפונים סלולריים: פירצות במוצרי מדף, אי עדכון גירסאות תוכנה, דליפה של סיסמאות, שליטה אלחוטית וחדירת רושעות (תוכנות שמבצעות פעילות זדונית) דרך רשתות תקשורת פנימיות וחיצוניות. באזהרה נכתב כי “מכשירים רפואיים רבים מכילים מערכות מחשב מוטמעות שניתן לשנות בהן הגדרות, ואלו פגיעים לפירצות סייבראבטחה. בנוסף, מאחר שיותר ויותר מכשירים רפואיים מחוברים דרך האינטרנט, רשתות של בתי חולים, מכשירים רפואיים אחרים וסמרטפונים, יש סכנה גוברת של פירצות סייבראבטחה, שעלולות להשפיע על תפקודו של המכשיר הרפואי”.
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.