פרינס נגד האינטרנטים והולדן לנז, התינוק הרוקד » האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

המוזיקאי פרינס מת שלשום, והנסיונות של מעריציו ומוקיריו להספיד אותו במסורת העכשווית, שיתוף שירים שלו בליווי מילות פרידה ברשתות החברתיות, נתקלו במכשול – פרינס נאבק באדיקות, שלעתים גבלה באבסורד, בשימושים מקוונים לא מורשים בשיריו ובשאר תכנים ששייכים לו.

ב-1997 הוציא פרינס אלבום בשם “Crystall Ball”, שאותו הציע לגולשים לקנות ישירות מאתרו לפני שיגיע לחנויות, והחליף את חוברת מילות השירים באתר אינטרנט. כלומר, פרינס עשה מימון-קהל של אלבום מוזיקה לפני 20 שנה, כפי שציין איש הטכנולוגיה אייניל דאש. פרינס. תמונה: Jam Zhang (cc-by-nc)אם כי בסופו של דבר שליחת האלבום התעכבה, והגולשים שהזמינו אותו גילו ב-1998 שהאלבום הגיע לחנויות לפני שהגיע אליהם. פרינס גם התעניין בטכנולוגיות החדשות, והן מצאו את דרכן למוזיקה שלו, גם לתכנים שלה.

אבל פרינס לא קיבל באהבה את הדור המקוון של מעריצי המוזיקה, וב-2007 הכריז מלחמה על האינטרנט. הוא שכר את חברת ווב שריף למחוק מהרשת תכנים שפגעו לדעתו בזכויות היוצרים שלו, ולתבוע את מי שאחראי לכך. בהצהרה שפרסם בספטמבר אותה שנה ציין כי “יוטיוב […] בבירור יכולים לסנן חומר פורנוגרפי ופדופילי, אבל נראה שבוחרים שלא לסנן החוצה תוכן מוזיקלי וקולנועי לא מורשה, שהוא ליבת ההצלחה העסקית שלהם”. פרינס ציין כי בכוונתו לתבוע גם את זירת המכירות הפומביות איביי ואת פלטפורמת שיתוף הקבצים פיירטביי.

פרינס לא נלחם רק באתרים גדולים ובשיתוף לא מורשה של המוזיקה שלו. עו”דים מטעמו הורו לשלושה אתרי מעריצים גדולים שלו להסיר תמונות שלו, עטיפות אלבומים, מילות שירים ושאר תכנים שקשורים אליו – לטענת בעלי האתרים, אלו כללו צילומים של קעקועי פרינס של מעריצים ולוחיות זיהוי בהשראתו – ודרשו מהאתרים להודיע כיצד יפצו את המוזיקאי על הנזקים שגרמו לו. האתרים בתגובה הקימו חזית נגדו בשם “Prince Fans United”, וטענו שמדובר בנסיון “לחסל כל שיח ביקורתי על פרינס”; הוא דרש מאתר הסאטירה B3ta להסיר יצירות של גולשים שלעגו לו, בטענה לפגיעה בזכויות יוצרים, סימני מסחר, מוניטין וכיוצא בזה.

ב-20142015 הסיר פרינס את המוזיקה שלו משירותי הזרמת מוזיקה ומהפרופילים הרשמיים שלו ברשתות החברתיות. לפי כתבה שפורסמה השבוע בדיג’יטל מיוזיק ניוז, פרינס לא היה מרוצה מהתמלוגים ששירותי ההזרמה שילמו.

פרינס. תמונה: Cade Roster (cc-by-nc)

אבל המאבק המפורסם והמגוחך ביותר שלו היה נגד הולדן לנז. ביוני 2007, חברת המוזיקה יוניברסל מיוזיק קורפ. דרשה מיוטיוב להסיר סרטון בן 29 שניות שהועלה בפברואר אותה שנה, שבו נראה הולדן לנז רוקד לצלילי Let’s Go Crazy של פרינס, בטענה להפרת זכויות יוצרים. יוטיוב צייתה. אמו של לנז, סטפני, הגישה בקשה שכנגד ליוטיוב וטענה לשימוש הוגן (הולדן לא יכול היה להגיש בקשה כזאת משום שהיה בן עשרה חודשים). יוטיוב קיבלה את הבקשה והחזירה את הסרטון. ביולי תבעה לנז את יוניברסל במטרה לקבל פסק דין הצהרתי, שלפיו השימוש שלה היה שימוש הוגן.

בספטמבר פרסם פרינס, כאמור, הצהרה על תביעות נגד יוטיוב, איביי ופיירטביי. באוקטובר פרסמה יוניברסל הצהרה שלפיה בכוונת יוניברסל ופרינס להסיר, כעניין עקרוני, כל תוכן גולשים שקשור לפרינס. התיק נגרר ועלה ערכאת ערעור, ובספטמבר 2015 פסק בית המשפט לערעורים מהמעגל התשיעי כי על מחזיקי זכויות יוצרים “חלה חובה – בתום לב ולפני שליחת דרישות הסרה – לשקול אם חומר שלכאורה מהווה הפרה מהווה למעשה שימוש הוגן”.

שלום, פרינס. תמונה: ערן אלמגור

שלום, פרינס. תמונה: ערן אלמגור

“האינטרנט לגמרי נגמר”, אמר פרינס בראיון ב-2010, ובראיון בנובמבר 2015 הסביר: “מה שהתכוונתי זה שהאינטרנט נגמר בשביל כל מי שרוצה לקבל תשלום, וצדקתי בקשר לזה. תן לי שם של מוזיקאי שהתעשר ממכירות דיגיטליות. אבל אפל דווקא די מצליחים, נכון?”

נעמי שמר נ’ האינטרנט

המשוררת נעמי שמר נלחמה גם היא באינטרנט, וב-2003 היתה למשוררת הישראלית היחידה שסירבה ששיריה יופיעו באתרי מילות השירים. חיפוש מילות שיריה באתר המילים “שירונט” החזיר הודעה: “נעמי שמר לא נתנה הסכמתה להצגת שיריה באינטרנט”. כך נוצר מצב שאתרים שפעלו בצורה מסודרת ושילמו תמלוגים לאקו”ם לא הציגו את שיריה, ואילו אתרים פיראטיים שלא שילמו תמלוגים כן הציגו אותם.

בראיון שערכתי איתה אז אמרה שמר: “אולי יהיה לך קשה להאמין, אבל אני לא מחוברת לאינטרנט בכ-לל, ואני לא אוהבת ששירים שלי מופיעים בכל מיני מקומות. יצא ספר חדש שלי, קוראים לו ‘סימני דרך’, ואני אוהבת שאנשים שמחפשים את שירי קונים את הספר”.

אבל השירים לא מופיעים רק באתר שיש לו רישיון מאקו”ם. באתרים אחרים הוא כן מופיע.
“אוקיי, אין לי שליטה על זה, אין לי יחס לזה, אין לי מושג בזה, אני לא מחוברת לזה, וכל מה שהיה לי להגיד לך – אמרתי”.

את לא מרגישה שמקומך נפקד מהדור הצעיר שמתחבר לתרבות שלו לא מעט דרך האינטרנט?
“זה ממש לא מדאיג אותי”.

לא מדאיג אותך שאין לך ייצוג בכלי תקשורת חשוב ומרכזי כזה?
“יכול להיות שבמשך הזמן אני אלמד להיות רגישה לדבר הזה, אבל הסברתי לך כבר שלוש פעמים, שלעת עתה זה לא קרה לי”.

שמר מתה ב-2004, וזמן מה לאחר מכן אישרו בני משפחתה את העלאת שיריה לרשת.


משודר בגלצ בפינה “האחראי על האינטרנט” בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר. הפינה משודרת מדי שבת ב-19:30


תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.