מייסדי וואטסאפ נגד פרסומות. ועכשיו – לפרסומות » האחראי על האינטרנט

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

השבוע הודיעה יצרנית אפליקציית המסרים המידיים וואטסאפ שתתחיל לשתף מידע על משתמשיה עם חברת האם, מפעילת הרשת החברתית פייסבוק. וואסטאפ הבהירה שלא היא ולא פייסבוק חשופות לתוכן ההתכתבויות והשיחות של המשתמשים, מאחר שמוקדם יותר השנה הטמיעה וואטסאפ הצפנה דו-כיוונית באפליקציה; אולם היא כן תשתף עם פייסבוק מטא-מידע על השיחות והצ’טים, וזה ישמש בין השאר למטרות מסחריות ופרסומיות.

בפוסט בבלוג של וואטסאפ כתבה החברה:

באמצעות שיפור התיאום עם פייסבוק, נוכל לעשות דברים כמו לעקוב אחר מידע בסיסי על תדירות השימוש של אנשים בשירות שלנו ושיפור המלחמה בספאם בוואטסאפ. ועל ידי חיבור מספר הטלפון שלכם למערכות של פייסבוק, פייסבוק תוכל לתת לכם הצעות חברים משופרות ולהראות לכם מודעות רלוונטיות יותר, אם יש לכם חשבון אצלם. לדוגמה, אתם עשויים לראות מודעה מחברה שאתם כבר עובדים איתה, במקום אחת ממישהו שמעולם לא שמעתם עליו.

הודעה באפליקציית וואטסאפ על שינוי תנאי השימוש שיגרום לשיתוף מידע עם פייסבוק, 8/2016. תמונה: עידו קינן, חדר 404 (cc-by-sa)

בתנאי השימוש נכתב כי משתמשים נוכחיים של וואטסאפ יוכלו לבחור שלא לשתף את פרטיהם עם פייסבוק לצורך שיפור מודעות וחוויות מוצרים, באמצעות הסרת הסימון מהתיבה שמעידה על הסכמה לתנאים החדשים, או, אם בטעות אישרו את התנאים, ביטול ההסכמה בהגדרות החשבון. כשהם ינסו לבצע זאת, האפליקציה תזהיר אותם שהפעולה בלתי הפיכה. למרות זאת, המידע כן יועבר לפייסבוק, כפי שמוסבר בעמוד שאלות נפוצות באתר וואטסאפ: “משפחת חברות פייסבוק עדיין תקבל ותשתמש במידע הזה למטרות אחרות, כגון שיפור תשתיות ומערכות הפצה, הבנה כיצד נעשה שימוש בשירותים שלנו או שלהם, אבטחת מערכות ומלחמה בספאם, בשימוש לרעה ובפעילויות הפרה”.

משתמשים חדשים לא יוכלו לבחור שלא לשתף את פרטיהם עם פייסבוק למטרות מסחריות.

הדרך הקלה ביותר להבטיח שפייסבוק לא עוקבים אחרי ההתכתבויות שלכם היא ללחוץ על הכפתור הירוק כפי שמוצג בצילומסך הבא:

סיגנל, אפליקציית מסרים מידיים מוצפנים המופצת ברשיון קוד פתוח

השינוי בתנאי השימוש של וואטסאפ עורר ביקורת על הפגיעה בפרטיות ובאמון המשתמשים. וואטסאפ מחברת את היישות הוואטסאפית של משתמשיה ליישות הפייסבוקית שלהם, שלא היו מחוברות קודם, לפחות לא באופן מוצהר; פייסבוק, שאפשר להתחבר אליה גם בלי טלפון סלולרי וגם בלי לספק מספר סלולרי, מקבלת כאן חיבור לסלולרי של משתמשי וואטסאפ, אפליקציה שאי אפשר להתחבר אליה בלי סלולרי ומספר טלפון סלולרי פעילים.

ראשת רשות פיקוח המידע (ICO) הבריטית, אליזבת’ דנהאם, כבר אמרה שהיא בוחנת את שינוי תנאי השימוש: “התפקיד שלנו הוא להסיט את הווילון מדברים כאלה, ולהבטיח שחברות נוהגות בשקיפות עם הציבור לגבי שיתוף המידע האישי שלו, ולהגן על הצרכנים על ידי הבטחה שהחוק מתקיים. דווח לנו על השינויים. ארגונים לא צריכים לקבל אישור מראש מה-ICO לשנות את התנאים שלהם, אבל הם צריכים לעמוד בחוקי הגנת המידע. אנחנו בוחנים את הנושא”.

ארגון הזכויות הדיגיטליות האמריקאי EPIC טוען שמדובר בהפרת החוק וההתחייבות של וואטסאפ ופייסבוק לרשות הסחר הפדרלית (FTC) בעת רכישת וואטסאפ, שלפיהן החברות לא ישנו את תנאי הפרטיות בלי שהמשתמשים יבקשו/יסכימו לשינויים באופן אקטיבי (opt-in). אפי”ק הודיע כי בכוונתו להגיש תלונה בנושא.

בראיין אקטון ויאן קום, מייסדי וואטסאפ. צילום: סקויה קפיטל, cc-by-sa

בראיין אקטון ויאן קום. צילום: סקויה קפיטל, cc-by-sa

באמצע ב-2012 פרסם יזם הטכנולוגיה יאן קום פוסט שכותרתו “למה אנחנו לא מוכרים פרסומות”, אשר מהווה כתב אישום נגד תעשיית האינטרנט, שאוכלת את הפרטיות שלנו ומחרבנת באנרים:

בראיין [אקטון] ואני בילינו במשותף 20 שנה ביאהו, שם עבדנו קשה לדאוג שהאתר ימשיך לפעול. וכן, עבדנו קשה למכור מודעות, כי זה מה שיאהו עשתה. היא אספה מידע והציגה דפים ומכרה מודעות. ראינו את יאהו מגומדת בגודל ובתפוצה על ידי גוגל… מוכרת מודעות יעילה ורווחית יותר. הם ידעו מה אתם מחפשים, אז הם יכלו לאסוף את המידע שלכם ביעילות רבה יותר, ולמכור מודעות מוצלחות יותר. בימינו, חברות יודעות אשכרה הכל עליכם, על החברים שלכם, על תחומי העניין שלכם, והן משתמשות בכל זה למכור מודעות. […] אף אחד לא מתעורר בהתלהבות לראות עוד מודעות, אף אחד לא הולך לישון במחשבה על המודעות שיראה מחר. אנחנו מכירים אנשים שהולכים לישון בהתרגשות לגבי מי שהם צ’וטטו איתו באותו יום (ומאוכזבים לגבי מי שלא). […]

פרסום הוא לא רק שיבוש של אסתטיקה, עלבון לאינטליגנציה שלכם והפרעה לחוט המחשבה שלכם. בכל חברה שמוכרת מודעות, חלק נכבד מצוות ההנדסה משקיע את זמנו בכיוונון כריית מידע, כתיבת קוד טוב יותר לאיסוף כל המידע האישי שלכם, שידרוג השרתים שמאחסנים את כל המידע והבטחה שהכל מתועד ונאסף ומפולח ונארז ונשלח… בסופו של יום, התוצאה של כל זה היא באנר פרסומי קצת אחר בדפדפן או על מסך הסלולר שלך.

זכרו, כשפרסום מעורב אתם המשתמשים מהווים את המוצר.

קום פרסם את הפוסט הזה בבלוג של וואטסאפ, חברה שהוא ואקטון הקימו יחד ב-2010. אקטון כתב פעם על פתק, שהיה מודבק על שולחן העבודה של קום, שלושה לאווים של וואטסאפ: “בלי פרסומות ! בלי משחקים ! בלי גימיקים !”. המודל העסקי שלהם היה לספק את השירות בחינם לשנה, ולגבות דולר אחד על כל שנה נוספת מכל משתמש (אם כי הם לא גבו את הכסף מכל 450 מיליון המשתמשים).

פתק שכתב בראיין אקטון ליאן קום לגבי וואטסאפ: "בלי פרסומות ! בלי משחקים ! בלי גימיקים !". תמונה: הבלוג של סקויה קפיטל

קום סיכם את הפוסט שלו מ-2012 במשפט הנבואי “כשאנשים שואלים אותנו למה אנחנו גובים תשלום עבור וואטסאפ, אנחנו אומרים, ‘האם שקלתם את האלטרנטיבה?'”. שנתיים אחר כך, פייסבוק רכשה את וואטסאפ בכ-19 מיליארד דולר. קום עובד עכשיו בפייסבוק. פרסומות זה אחלה.

וואטסאפ. תמונה:  Yufu Lin (cc-by-nc-sa)

וואטסאפ. תמונה: Yufu Lin (cc-by-nc-sa)


משודר בגלצ בפינה “האחראי על האינטרנט” בתוכנית “שישבת” בהגשת אילאיל שחר. הפינה משודרת מדי שבת ב-19:30


תגובות

6 תגובות לפוסט “מייסדי וואטסאפ נגד פרסומות. ועכשיו – לפרסומות » האחראי על האינטרנט”

  1. Ambicatus on 29 באוגוסט, 2016 21:01

    אני רק הערה: סיגנל עובדת זוועה על iOS. הממשק הוא בין הגרועים שראיתי.
    אני, ועוד רבים שכמותי (עובדים בתחום האינפוסק) במיוחד באירופה מעדיפים את Threema השוויצרית בהרבה. אמנמם היא איננה קוד פתוח וגם לא חינם אבל מבחינת אבטחה טובה לכל הפחות כמו סיגנל.
    מה שעוד חשוב, הממשק ב-iOS מעולה (וכמובן באנדרויד).

  2. עידו קינן on 30 באוגוסט, 2016 10:41

    Ambicatus, מה שלא בקוד פתוח חשוד בקטע של הצפנה, היתרון היחיד על וואטסאפ הוא שזה עדיין לא בבעלות פייסבוק.

  3. » הפרטיות של וואטסאפ, החסימות של פייסבוק on 1 בספטמבר, 2016 14:25

    […] שינוי תנאי הפרטיות של וואטסאפ, שתתחיל לחלוק מידע על משתמשיה עם חברת האם […]

  4. א.א on 1 בספטמבר, 2016 15:47

    אז למה לא טלגרם? לא מחוברת לשום חברה גדולה, ומציעה אבטחה ושירותים ברמה גבוהה משל וואטסאפ.
    הממשק מעולה לאנדראיד ו-ios.

  5. עידו קינן on 3 בספטמבר, 2016 14:23

    א.א, טלגרם בעייתית מאוד. קרא כאן וכאן. אמ;לק: ההצפנה לא ברירת-מחדל, אין הצפנה לצ’טים קבוצתיים ולצ’טים עם בוטים, והם משתמשים בפרוטוקול הצפנה שפיתחו בעצמם, שהאלגוריתם שלו לא חשוף במלואו ולכן לא נבדק על ידי מומחים חיצוניים.

  6. » הדרך הכי בטוחה עבור חברה לשמור על המידע שלכם היא לא להחזיק אותו מלכתחילה » האחראי על האינטרנט on 8 באוקטובר, 2016 19:33

    […] לצו. אבל מאחר שסיגנל פועלת כפי שהיא פועלת, בניגוד לתוכנות צ’ט אחרות כמו וואטסאפ, היא לא שומרת כמעט שום מידע על משתמשיה, ולכן וויספר לא […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.