☎️ התקלה בגולן טלקום היא הזדמנות להתנתק מהטלפוניה ולעבור לאפליקציות מוצפנות

כל מי שצריך לדעת כבר יודע שחדשות בלי צנזורה ובלי צא”פים, סדרות וסרטים פיראטיים ומשהו לעשן משיגים בטלגרם (למרות שכמה שוטרים שחיים בעבר חירפו את נפשם והסתננו לטלגראס, תוך שהם מתעלמים מכך שאפילו באמריקה הטראמפית הסמים הקלים כבר לא מפחידים אף אחד). אבל למה את שיחות הטלפון שלנו אנחנו ממשיכים לנהל ברשתות הטלפוניה של חברות התקשורת הישראליות, כשהן חשופות לצווים, להאזנות סתר וליירוט?

תקלה ברשת הטלפוניה של גולן טלקום היום הביאה את החברה למסור בתגובה רשמית כי “התקלה […] אינה פוגעת […] בגלישה באינטרנט – כך שניתן לבצע שיחות באמצעות אפליקציות מסרים מידיים דוגמת וואטסאפ”. אנחנו לא צריכים את גולן שתמליץ לנו להשתמש בחלופות לשיחות הקוליות הטלפוניות, ובהן וואטסאפ, טלגרם, סיגנל, פייסטיים, גוגל הנגאאוטס וסקייפ. אבל זו בכל זאת הצהרה חתרנית, משום שוואטסאפ ודומותיה מהוות תחרות לחברות הסלולר – הן מאפשרות לנהל שיחות בחינם, בלי צורך בקו טלפון אלא בחיבור אינטרנט בלבד, באיכות קול טובה יותר (אם כי לעתים עם הפרעות והשהיות) ועם אופציה לשיחות וידאו.

יתרון חשוב נוסף של החלופות הוא שהן פחות חשופות לציתות מצד רשויות הריגול והאכיפה. זאת, משום שבניגוד לחברות התקשורת הישראליות, הוואטסאפיות של העולם אינן כפופות לרשיון משרד התקשורת על הנספחים הסודיים בו, שהציבור הרחב אינו מורשה אפילו לקרוא.

הנספח הבטחוני הסודי מוזכר ברשיון שנתן משרד התקשורת לגולן טלקום

אזכור הנספח הבטחוני הסודי ברשיון גולן טלקום

המשפט הקודם לא מדויק: אי-כפיפות לנספחים סודיים של כוחות הביון הישראליים אינה מספיקה, כמובן, משום שיצרנית אפליקציה יכולה להעביר את המידע בכפוף לצו בית משפט (או בלי צו, אם לא ממש אכפת לה מהמשתמשים שלה); האקרים עלולים לפרוץ למערכת ולצותת לשיחות; ורשויות הריגול יכולות ליירט אותן, ואכן עושות זאת. לכן צריך להצפין את שיחות הקול והווידאו – סקייפ מצפינה מראשית דרכה, סיגנל מאז הקמתה ב-2014, וואטסאפ מאז 2016 וטלגרם מהשנה – כמובן רק כאשר השיחות מתקיימות בין שני משתמשי אותה אפליקציה ולא כאשר מתקשרים מהאפליקציה לטלפון קווי/סלולרי.

צריך לסייג ולומר שרוב האפליקציות אינן בקוד פתוח, ועל כן מומחי סייבראבטחה לא יכולים לוודא באופן מוחלט שההצפנה הוטמעה, עובדת ומשתמשת בפרוטוקולים בטוחים שטרם נפרצו. יוצאת דופן היא סיגנל, שמשוחררת בקוד פתוח. היצרן שלה, המלכ”ר אופן וויספר סיסטמז, נאבק בצו שדרש ממנו לספק מידע על משתמשי התוכנה, וחסה תחת איסור פרסום שלא התיר אפילו ליידע אותם. וממילא, אופן וויספר סיסטמז מצהיר שאינו שומר מידע על המשתמשים למעט “התאריך והשעה שמשתמש נרשם בסיגנל והתאריך האחרון שבו הוא היה מחובר לשירות של סיגנל”.

הצפנת טלפון AT&T TSD-3600E ב-1993. תמונה: Matt Blaze cc-by-nc-nd  Telephone Security

הצפנת טלפון AT&T TSD-3600E ב-1993. תמונה: Matt Blaze cc-by-nc-nd

התקלה בגולן טלקום היא הזדמנות לנטוש את השיחות הקוליות הבלתי מוצפנות של ספקיות התקשורת הישראליות ולעבור לאפליקציית שיחות אודיו ו-וידאו מוצפנת. שום תוכנה ושום הצפנה אינה חסינה לחלוטין מפני פירצות ופריצות, אבל המעט שאנחנו יכולים לעשות הוא להקשות כמה שיותר על כל מי שמנסה לעקוב אחרי השיחות שלנו ותוכנן.

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.