🚧 הכבישים לקברו של אבי האומה האיראנית חסומים, הנהגים מתבקשים לנסוע לקבר אבי המהפכה האסלאמית 🇮🇷 מהנעשה באיראן
ב-ג’ במרחשוון שנת ג’רכ”ב (539 לפנה”ס) כבש כורש הגדול את בבל והקים את האימפריה הפרסית המפוארת שאנחנו מכירים מהתנ”ך. כורש היה מלך אהוב על כל העמים הנכבשים (בבבל כינו אותו “המושיע”); הצהרת כורש נחשבת להצהרת זכויות האדם הראשונה בהיסטוריה, וגם ביהדות הוא נחשב סוג של משיח. ולזכר אותו כיבוש/שחרור, ה-7 בחודש אבאן (28 או 29 באוקטובר, תלוי בשנה), יום חג הוא ללאומיות האיראנית – “יום כורש הגדול”.
זהו יום בלתי רשמי, למרות שכל שנה מבקשים מהנשיא להפוך אותו לרשמי, ובתקופת הנשיא מחמוד אחמדי-נז’אד גם נעשו כמה ניסיונות כאלה מצד הנשיא ועושי דברו, אך הם לא צלחו. למעשה, אחת הסיבות למתיחות בין אחמדי-נז’אד לבין המנהיג העליון עלי ח’אמנהא’י היתה הדגש המיותר, שלא לומר המסוכן, שהנשיא שם על הזהות האיראנית. המרכיב האיראני והמרכיב האסלאמי בזהות העם נמצאים בהתנגשות תמידית: אנשי הדת וצמרת השלטון שואפים להצניע או להעלים את הזהות האיראנית, וככל שהם מנסים יותר – כך שואף העם להדגיש ולהבליט אותו יותר. ובעוד אנשי הדת הבכירים מותחים ביקורת על ההתכנסויות האלה, הנשיא הנוכחי, חסן רוחאני, העלה ביום כורש בשנה שעברה תמונה שלו בפרספוליס, סמל הזהות האיראנית הקדומה, עם כיתוב המשבח את התרבות ההיא ואת חוכמת שליטיה. השנה הוא לא עשה זאת.
בקורס איראן שאני מעבירה במרכז האקדמי שלם, שואלים אותי לא פעם – במדינה טוטליטרית, שרוב הידע שלנו עליה הוא מהמרחב הווירטואלי, שיש בו כל כך הרבה חסימות, שבו לך תדע מי פייק ומי אמיתי, מי מגיב מהלב ומי מגיב בשכר – איך אפשר לדעת מה באמת חושב העם?
ובכן, התשובה טמונה בכבישים.
ביום השנה להסתלקותו של אמאם ח’מיני, כאשר מקומות עבודה ממשלתיים מארגנים אוטובוסים ומחייבים עובדים לעלות לקברו המפואר של אבי המהפכה ומייסד הרפובליקה האסלאמית, רוב האנשים לוקחים יום חופש, והפקקים הם יותר בדרך לצפון המדינה (גם אצלם הצפון זה המקום שנוסעים אליו לחופשה). לעומת זאת, ביום כורש, שאינו יום חג רשמי, עולים אלפים רבים לקברו המוזנח של אבי האומה האיראנית. ואנחנו מדברים על קבר שנמצא במרחק עשרות קילומטרים מהעיר הקרובה ושלושה ק”מ מדרך האספלט הקרובה ביותר.
בשנה שעברה, למשל, כאשר 7 באבאן היה יום שישי – יום החופש השבועי – הגיעו אירועי יום כורש לשיא, עם פקקים של 30 ק”מ ויותר בדרך לקבר כורש בפאסרגאד אשר במחוז פארס, כ-157 ק”מ מבירת המחוז, שיראז. בקבר התקיימה התאספות המונית מאולתרת (לכאורה) עם מאפיינים דתיים וסיסמאות בעד כורש ונגד השלטון הנוכחי (“כורש אבינו, איראן מולדתנו”, “כורש אנחנו אוהבים אותך”, ברכות יום הולדת ליורש העצר רצ’א פהלוי, יליד 9 באבאן, ועוד, כולל הקלאסיקה “לא עזה, לא לבנון, נשמתי קודש לאיראן”). מספר ימים לאחר מכן נעצרו חלק מהמארגנים (והנה תמונה מיום כורש בשנה שעברה).
השנה נערכו השלטונות מבעוד מועד כדי למנוע את “טקסי יום כורש”, כלומר ההפגנה נגד המשטר, הגדלה והולכת מדי שנה: אנשי דת פרסמו מאמרים בתקשורת ונשאו נאומים במסגדים נגד יום כורש, שהוא בכלל לא יום היסטורי אמיתי אלא מזימה של ההתנשאות העולמית (ארה”ב והמערב), שמנצלת את רגש הלאומיות האיראני.
כבר מתחילת אבאן נחסמו הדרכים לפאסרגאד, או נחסמו חלקית, ותושבי האזור קיבלו תעודות מיוחדות המאפשרות להם לנוע באזור עם מכוניותיהם. על נהגים שאינם מקומיים נאסרה הכניסה. לפי הודעת משרד התחבורה, זה משום שיש במקרה עבודות בכביש בדיוק ב-6 וב-7 באבאן, והבסיג’ ערך תרגיל צבאי באזור. עולי רגל דיווחו על נוכחות מסיבית של כוחות ביטחון לאורך הכבישים המובילים לקבר כורש, וברשתות החברתיות עלו סרטוני וידאו של ניידות דיכוי-הפגנות של המשטרה, שנשלחו לאזור. דיווחים נוספים הצביעו על הקמת גדרות סביב הקבר כדי למנוע גישה אליו והתכנסות סביבו.
#Iran mullahs regime has sent voice messages threat ppl & beg not attending the protest in #CyrusDay. #Cyrus #CyrusTheGreat #پاسارگاد pic.twitter.com/paWkJtK7V4
— mostafa.mohamadi (@MostafaMe4) October 29, 2017
many motorcyclists have come to #Pasargadae to suppress ppl's demonstrations. regime is so scared.#Cyrus #CyrusTheGreat #CyrusDay #پاسارگاد pic.twitter.com/Hiv0gUtpKL
— mostafa.mohamadi (@MostafaMe4) October 29, 2017
בימים האחרונים נשלחו גם מסרונים אנונימיים לאנשים, ובהם נאמר שהתכנסות בפאסרגאד אינה חוקית, ומפרי החוק יטופלו משפטית. הודעות סותרות התפרסמו מטעם מחלקת המורשת התרבותית של מחוז פארס – לפי חלקן קבר כורש יהיה סגור למבקרים, ולפי חלק אחר הביקור בו יוּתַר.
לפי דיווחים של חלק מאתרי החדשות, אתמול, יום כורש, עצר משרד המודיעין האיראני קבוצה אנטי מהפכנית שפעלה במרחב הווירטואלי, ויצרה קמפיין לטקסי יום כורש, וקמפיין להחזרת יורש העצר, הנסיך רצ’א פהלוי. לפי אותם דיווחים, המארגנים זממו להסב נזקים לרכוש ציבורי, והונחו על ידי גורמים זרים. לפי סוכנויות אחרות, מדובר בחדשות ממוחזרות מהשנה שעברה.
אז מה קרה שם בסוף? הצליחו לחגוג? הדרכים לקבר היו סגורות, תרגיל צבאי התקיים באזור, ועולי רגל שניסו להגיע בכל זאת – נעצרו. עם זאת, את העם האיראני לא עוצרים כל כך בקלות: עצרות מאולתרות התקיימו לצד מחסומי הדרכים, הרגש הלאומי, בתגובה האיראנית האופיינית לכל סוג של דיכוי – בוער ביתר שאת, והשלטונות הוכיחו שהם מ-פ-ח-דים
Today 29th of Oct. 2017, People still try to reach the #Pasargad from all possible paths. #پاسارگاد #CyrusDAY #FreeIran #Iran #RegimeChange pic.twitter.com/3uoku65mrV
— Iran Freedom (@4FreedominIran) October 29, 2017
תגובות
תגובה אחת לפוסט “🚧 הכבישים לקברו של אבי האומה האיראנית חסומים, הנהגים מתבקשים לנסוע לקבר אבי המהפכה האסלאמית 🇮🇷 מהנעשה באיראן”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
[…] על יום כורש באיראן, על קרב נינוה, שבו עלתה איראן על בימת ההיסטוריה, קצת על […]