(((🌍))) איראן משקשקת. האם זה מפחד מתקיפה ישראלית? (ספוילר: לא) 🇮🇷 מהנעשה באיראן
איראן רועדת. פיזית. ביום ראשון, בעשר השעות שקדמו לזמן כתיבת טור זה, נרשמו באיראן וסביבתה כ-45 רעידות אדמה, ו-22 מרעידות שלושת הימים שעד ראשון היו בעוצמה 4 ומעלה בסולם ריכטר (הנתונים של יום ראשון מופיעים בצילומסכים להלן. באתר הסייסמולוגי של איראן יש רק שלושה עמודים, והרעידות של לפני יותר מ-10 שעות כבר לא נכנסות לתיעוד).
במפה כאן למטה, באדיבות מרכז הסייסמולוגיה של אוניברסיטת טהראן (לא באמת שאלנו, זה היה מסכן אותם), אתם יכולים לראות את רעידות האדמה נכון לרגע כתיבת שורות אלה. הן מפוזרות ממש בכל המדינה. וכאן נמצאת המפה המתעדכנת. מעניין אם הם ישימו לב שיש הרבה כניסות מישראל!
מכיוון שהיו אבדות ברכוש אבל לא בנפש, רוב התגובות ברשת מתייחסות למחדלי הטיפול ברעידת האדמה בעוצמה 7.3 ריכטר, שהרגה כ-1500 אנשים במערב המדינה לפני שלושה שבועות. ח’אמנהא’י מתח ביקורת על הטיפול ברעידה עוד לפני סוף השבוע האחרון, ועכשיו צצות שוב תמונות של האוהלים בסרפ’ל-ד’האב אשר במחוז כרמאנשאה – אוהלים שבהם שוכנו בחורף המקפיא אלה שאיבדו את בתיהם לפני שלושה שבועות. במבט לאחור, יכול להיות שהעיכובים בשיקום המבנים דווקא הצילו את חייהם, לאור הרעידות הנוספות שפקדו את המקום בימים האחרונים.
והנה גם סרטון שמראה את הרוחות העזות. הטמפרטורה היא מתחת לאפס.
اینجا در زلان از توابع #جوانرود دمای هوا زیر صفر است و سرعت باد را هم خودتان میبینید. به هیچ عنوان نمیشود در چادر در این سرما زندگی کرد.#زلزله_غرب #زلزله_کرمانشاه #زلزله
پشت صحنهی زلزله!https://t.co/JyL6eBONA7
کرمانشاه فردای آوارhttps://t.co/IC7Efed2bD pic.twitter.com/080uaA2msU— Tavaana توانا (@Tavaana) December 3, 2017
#زلزله
بعد از 21 روز. این وضعیت زلزله زدگان است. الله اکبر pic.twitter.com/Mi5HG0XvM1— moshar (@mosharzadeh) December 3, 2017
וחזר להסתובב גם הסרטון הזה מאתר תואנא, מלפני שלושה שבועות. תרגמתי לכם במיוחד, אני מקווה שאתם מעריכים את זה. האמת היא ששמתי אותו כי מופיע בו סיד אחמד ח’מיני, הנין של ח’מיני, והוא לוהט. אם אתם לא רואים את התרגום לעברית, הקליקו על כפתור הכתוביות:
נראה לי שזאת הסיבה לכך שאין המון תגובות על התקיפה הישראלית בסוריה בסוף השבוע, שבה נהרגו, לפי הדיווחים, שנים עשר חיילים של משמרות המהפכה. אבל בכל זאת, יש כמה תגובות.
קודם כל, מעניין שכלי התקשורת באיראן לא דיווחו ישירות אלא רק מסוכנויות זרות. הדיווחים הראשונים בכלל לא קישרו את איראן לבסיס שהותקף, והרבה מהדיווחים הסתמכו על i24News ועל אתר “הארץ”! תגובה רשמית עדיין אין, והתגובות הפעם מגוונות למדי.
התגובות כלפי ישראל נעות מהאשמות (“ישראל וסעודיה מפרות השלווה במזרח התיכון, מחרחרות מלחמה ואינן מאפשרות לשלום לשרור באזור”) ועד הבנה (“איראן יושבת להם [לישראל – תע”ג] על הגבול, אתם לא יכולים לצפות שהם לא יגיבו”). ויש גם המאשימים את שני הצדדים, וגם את הדת. באמצע יש גם לגלוג על ישראל שחזקה על חלשים – סוריה חלשה עכשיו, נראה אתכם עושים אותו דבר לחזבאללה לבנון.
אבל המשותף כמעט לכל התגובות – אלה שעוסקות בישראל ואלה שלא – הוא ביקורת על הממשלה האיראנית. חלק מבקרים את הממשלה על כך שאינה מגיבה: גם כאלה שלא רוצים שהיא תגיב, בין השאר כדי לא לגרור את כל האזור למלחמה, אומרים שראשי המשטר פחדנים ויותר טובים במילים מאשר במעשים.
אפילו בתגובות המזכירות את שניים עשר ההרוגים, רוב הביקורת היא על המשטר וגופיו, ולא על ישראל שהורגת איראנים בשטח סוריה. ראשית כל, מכיוון שחיילי משמרות המהפכה בסוריה הם ברובם שכירי חרב שאינם איראנים – בעיקר אפגאנים. כשפורסמו שמות ההרוגים התברר שיש גם כמה איראנים (לא לפי השמות, לפי זה שצויין מאיזה מחוז הם), אבל גם בלי קשר למוצאם – זהו בזבוז כספי מסים. רוב המגיבים מנצלים את האירועים בסוריה כדי להזכיר שוב שממשלת איראן מבזבזת כספים ומשאבים על “מלחמה לא-לנו”. נכון שצריך להילחם בדאעש כחלק מהצורך בהגנה על ביטחון המדינה – זה לגיטימי. אבל הגולן אינו קרוב בכלל לאיראן, והשקעה בבסיסי אסד שם היא לא מדיניות ביטחון אלא מדיניות חוץ. ועל כך מְצֵרים האיראנים, במיוחד לאור העובדה שנפגעי רעידת האדמה בסרפ’ל ד’האב, והנה נסגר המעגל, עדיין יושבים באוהלים.
ד”ר תמר עילם גינדין היא חברת סגל ליבה בתוכנית ללימודי המזרח התיכון במרכז האקדמי שלם וחוקרת במרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה
היא כתבה על הוראות בטיחות לנוסעים לאיראן בגליון נובמבר 2017
📷 טום לנגפורד
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.