⛅ זוכרים את תומר שמש ממשרד ראש הממשלה? לא תאמינו איך הוא נראה היום!

מסך הטלוויזיה מאחורי הנהג במוניש קו 5 השפריץ את הרעל שלו למושב שמאחורי הנהג, ישר לתוך הפרצוף שלי. הפרסומת הישנה של אתר מכירות שנמכר, ותחתיה טיקר חדשות עם כותרות על מותו של למי קילמיסטר ממוטורהד ועל מיליוני האירו שגרמניה מתכוונת להשקיע בפליטים בשנת 2016, חבטו בי במקל הדה ז’ה וו. זכרתי שכבר ראיתי אותן באותה מוניש בדיוק שנתיים קודם לכן, באוגוסט 2016, וגם אז הן נראו לי ישנות, חשד שאושש כשגיגלתי את הכותרות וגיליתי שקילמיסטר קשישא הזדכה על הקסדה והמזכרות הנאציות כבר בסוף דצמבר 2015.

המסך נועד לחטוף את תשומת הלב של יושבי המוניש באמצעות מבזקי החדשות, ולהכניס כסף ליזמים ולנהגים באמצעות הפרסומות. המיזם התבטל, אבל, כפי שהסביר לי הנהג, היזמים לא טרחו להגיע לפרק את המסך: “ביקשתי מהם מלא פעמים להוציא את זה, משגעים אותי. כבר לא מקבלים על זה כסף”. הפרסומות והמבזקים הבלתי-מצהיבים המשיכו לצוף על המסך, מנותקים משרת-האב, במשך שלוש שנים, מטעים שבויי נסיעה עייפים לחשוב שהכותרות אקטואליות. למי מת? שוב??

בעיית ההתיישנות של מידע דיגיטלי היכתה בי שוב באותו שבוע, כששתי אזהרות מפני הונאות הציפו את הוואטסאפים. הן היו זהות לחלוטין, מלבד זהות ההונאה-לכאורה שהזהירו מפניה – האחת הפצירה בציבור לא להירשם ל-Initiative Q, מיזם פירמידה שיווקי למטבע דיגיטלי חדש; השנייה הזהירה מפני סמס על מבצע בשופרסל, שנועד לגרום לנמענים להפיץ אותה הלאה ולהתקין רוגלה כלשהי. ההודעות נפתחות בשורה “אזהרה חמורה מאגף טכנולוגיות מידע – משרד ראש הממשלה” ונסגרות בפרטי ההתקשרות המלאים של תומר שמש מהאגף לטכנולוגיות מידע במשרד ראש הממשלה.

מי שהסתובב ברשת הישראלית לפני עשור אולי זוכר את שמו של שמש מאזהרת שרשרת, שבהיעדר וואטסאפים ופייסבוקים הסתובבה אז באימיילים: “אל תפתחו שום הודעה עם קובץ מצורף שכתוב בו: POSTCARD FROM HALLMARK. לא משנה מי שלח לכם את זה. זהו וירוס הפותח את תמונת הגלויה השורפת את כל הדיסק הקשיח שלכם. […] CNN הכריזה על הווירוס הזה כגרוע ביותר. הוא דורג ע”י מייקרוסופט כווירוס ההרסני ביותר מאז ומעולם”. “המכתב הופץ באופן אינטנסיבי בתוך משרדי הממשלה ויצא אל מחוצה לה”, דיווח ב-2009 חנן כהן, בעל אתר בדיקת השמועות “לא רלוונטי”. “דיברתי עם השולח והוא אמר לי שהפיץ את המכתב לכמה חברים במשרד ומשם המכתב יצא משליטתו”.

שמש לא כתב את האזהרה, אלא קיבל אימייל שרשרת והפיץ אותו הלאה, כשחתימת האימייל שלו נוספה אוטומטית בתחתיתה, והפכה את השמועה לעובדה בעיניי רבים – הרי תומר שמש מהאגף לטכנולוגיות מידע במשרד ראש הממשלה כתב אותה! – ואת פרטי ההתקשרות שלו לנחלת הכלל. גם את האזהרות של שופרסל ו-Initiative Q שמש לא כתב (כמי שנכווה בעבר, הוא בטח נמנע אפילו מלפרוורד אותן). מישהו הדביק את שמו של האגף בראש האזהרות ואת חתימתו של שמש בתחתיתן, בתקווה שהייחוס המקצועי יסייע להגדיל את אמינותן ותפוצתן. זה עבד. מערך הסייבר הלאומי צריך לקנא בתפוצה הזאת – הוא פרסם באתרו הודעה מדוייקת יותר על הונאת שופרסל באותו יום שבו הופצה “ההודעה של שמש”, אבל היא לא הגיעה לידיעת הציבור הרחב.

(גירסה אחרת ושקרית של אזהרת שופרסל בוואטסאפ טוענת כי “בסיום השלבים מועברים להורדת אפלייקציה לא מוכרת, שימו לב מדובר בתרגיל חכם של החמאס שבעזרת האפלייקציה המכשיר טלפון שלכם הופך לכלי ריגול!”. הגירסה הזאת מתחזה להיות “הודעה חשובה ומשותפת למשרד הביטחון ויחידת הסייבר  23.08.2018 נכון לשעה 00:20”. התאריך והשעה המדוייקים, שנותנים להודעה אמינות מלאכותית, הם גם אלו שמאפשרים את התיישנותה. פחות אנשים יפיצו אזהרה שתאריך ישן מתנוסס עליה – אם כי תמיד יימצא האידיוט עם הכוונות הטובות או הרעות שיסיר את התאריך ויפיץ את השקר מחדש).

האקר 🎨 חאריס טסוויס (cc-by-nc-nd)
האקר 🎨 חאריס טסוויס (cc-by-nc-nd)

בין אם מבחירה מודעת או לא (אפליקציות סלולריות, רשתות חברתיות) ובין אם בכפייה (שיימינג, פורנו-נקמה), אומת הרשת הסכימה שהמידע עליה יהיה מטבע עובר לסוחר, בתמורה לקבלת שירותים חינמיים (פייסבוק, ג’ימייל), שירותים בתשלום (סלולר, נטפליקס) ושום שירותים בכלל (NSA). מי שחושב שהדבר הכי גרוע שאפשר לעשות עם המידע הזה זה פרסום ממש רלוונטי כנראה פספס את קיימברידג’ אנליטיקה. ואם נסיון להטות בחירות בדמוקרטיה השנייה בגודלה בעולם לא מפחיד אותו, מה לגבי פיטורים? טרולים ימנים חפרו בטוויטר, הציפו מחדש סטטוסים עם בדיחות פדופיליה בטעם רע מלפני עשור והביאו לפיטוריו של כותבם, ג’יימס גאן, מתפקידו כבמאי סדרת הסרטים המצליחה “שומרי הגלקסיה”.

ומה עם תומר שמש? למיטב זכרוני הוא נאלץ להחליף מספר סלולרי בעקבות אינספור שיחות שקיבל על אזהרת הווירוס שורף הדיסקים הקשיחים (אחרי גל האזהרות הנוכחי התקשרתי למספר שלו והופניתי ישירות לתא קולי). אזהרתו מהעשור הקודם המשיכה לשוט על גלי האינטרנט ונצפתה לאחרונה בשנה שעברה, שמונה שנים אחרי הולדתה. אחד מגופי הסייבר הלאומיים שקיבל אותה אז פרסם הודעה שלפיה “מבדיקתנו עולה כי אין כיום עובד בשם תומר שמש באגף טכנולוגיות מידע במשרד ראש הממשלה”.

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.