מחאה בהסגר קורונה: פקקים וירטואליים, יוטיוב לייב, הפגנה במשחק וידאו והקרנת זום 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

רוסיה: פקקים מפוברקים

פקקי תנועה מפתיעים דווחו בערים ברחבי רוסיה השבוע, אף שהמדינה נוקטת במדיניות של הסגר במאבק במגיפת הקורונה. מי שעומד מאחורי הפקקים המפוברקים הם אזרחים, שמצאו דרך וירטואלית להפגין נגד צעדי המדינה, שגם בימים רגילים לא סובלנית במיוחד להפגנות באקסווב, ודורשת מהמפגינים לקבל אישור מראש או שייאלצו להפגין כבודדים.

זה התחיל ברוסטוב על הדון, עיר בת מיליון וקצת תושבים בדרום-מערב רוסיה, שם ביקשו מאות תושבים למחות על החמרת משטר הבידוד והגבלות התנועה בעירם מאז תחילת החודש, ולדרוש הטבות סוציאליות לאנשים שאיבדו את עבודתם בגלל הקורונה. מאות תושבים דיווחו על פקקים באזור בניין הממשל על גבי יאנדקס נוויגייטור (Яндекс.Навигатор), תוכנת הניווט הלווייני של ענקית הרשת הרוסית יאנדקס. במקום לכתוב על מצב התנועה, הם ניצלו את הבמה לפרסם סיסמאות מחאה, ובהן “אין כסף להחזיר הלוואות! מה אנחנו אמורים לעשות?”; “הכריזו על מצב חירום במדינה או הסירו את ההגבלות על אנשים”; “איך נשלם משכנתא?”; “אנחנו רוצים לאכול, מה עושים?”; “תנו לנו הזדמנות לעבוד”.

לפי דיווח של גלובל ווייסז, המחאה התפשטה תוך שעות מרוסטוב לערים נוספות ברוסיה, ותושבים יצרו פקקי תנועה וירטואליים ליד בנייני ממשל במוסקבה, סאנקט פטרסבורג, יקטרינבורג וניז’ני נובגורוד, ואפילו בעיר קרסנוירסק שבסיביר. 

הפגנה וירטואלית ליד הדומא

דובר מטעם יאנדקס אמר שכל ההודעות שאינן קשורות למצב בכבישים, או מכילות קללות, נמחקות תמיד. הוא גם הזהיר שעומס ההודעות עלול להקשות על הפעלת היישומון. בהמשך החלה החברה בנסיון לפזר את ההפגנה על ידי מחיקת הודעות המחאה.

בעיה נוספת היא החוקים המחייבים חברות כמו יאנדקס לשמור מידע על משתמשים בשרתים ברוסיה, ולמסור אותו לרשויות לפי דרישתן, מה שאומר שהמדינה עלולה לרדוף את המארגנים, מפגינים בולטים ואת מי שניצלו את החופש הבלתי צפוי לומר דברים חריפים מדי על הנשיא פוטין ומדיניותו. והחופש הזה לא יימשך לנצח: ראש ועדת מדיניות מידע בבית התחתון של הפרלמנט, אלכסנדר חינשטיין, אמר שהוא לא שולל התקנת תקנות חדשות לאסדרת הפגנות מקוונות, אם חברות הטכנולוגיה לא יטפלו בכך בעצמן.

גרמניה: מהרחוב לרשת

גרטה תונברג, מנהיגת מחאת האקלים Fridays for Future, קראה בחודש שעבר לתומכים לנהוג בזהירות ולהימנע מהפגנות רחוב, שבהן השתתפו צעירים ברחבי העולם מדי יום שישי מאז פרוץ המחאה ב-2018:

אנחנו הצעירים הכי פחות מושפעים מהווירוס הזה אבל חיוני שננהג בסולידריות עם הפגיעים ביותר ושנפעל לטובת האינטרסים של החברה המשותפת שלנו.

[…]

אתם יכולים להצטרף ל#הפגנההדיגיטלית [#DigitalStrike] בימי שישי הבאים- פרסמו תמונה שלכם מפגינים עם שלט והשתמשו בהשתג #ClimateStrikeOnline

גרטה תונברג
View this post on Instagram

‪We can’t solve a crisis without treating it as a crisis and we must unite behind experts and science.‬ This of course goes for all crises. Now the experts urge us to avoid big public gatherings for a better chance to #flattenthecurve and slow the spreading of the Coronavirus. ‪So I personally recommend that we do as the experts say. Especially in high-risk areas.‬ We young people are the least affected by this virus but it’s essential that we act in solidarity with the most vulnerable and that we act in the best interest of our common society. ‪The climate and ecological crisis is the biggest crisis humanity has ever faced but for now (of course depending on where you live) we’ll have to find new ways to create public awareness & advocate for change that don’t involve too big crowds – listen to local authorities. ‪So keep your numbers low but your spirits high and let’s take one week at the time.‬ You can join the #DigitalStrike for upcoming Fridays- post a photo of you striking with a sign and use the hashtag #ClimateStrikeOnline ! #fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

אתמול היתה אמורה להיערך הפגנת אקלים גלובלית ענקית שמוקדה בקלן בגרמניה. הארגון שלה החל בינואר והיא אמורה היתה למשוך מאות אלפי אנשים, אולם וירוס הקורונה סיכל את התוכניות. במקומה, ערכו סניפי פריידיז פור פיוצ’ר השונים מחאות מקוונות ברשתות החברתיות לצד שידור חי בן שעתיים וחצי ביוטיוב, שצפו בו יותר מ-130 אלף פעמים.

השידור החי ביוטיוב של הפגנת פריידיז פור פיוצ’ר

ישראל: צ’ט זום על בית הפקיד

גם אצלנו מארגני הפגנות מצאו דרכים להביא מוחים בלי להוציא אותם מההסגר. בסוף מרץ נערכה הפגנת “נלחמים על הבית מהבית“, שבשידור החי שלה בפייסבוק צפו כמעט 600 אלף איש. המחאה הציבורית נגד שריפת הכסף (זיקוקים) ביום העצמאות התנקזה לעצומה מקוונת של מתי ליבליך, שהביאה 7400 חתימות.

השבוע התקיימה מול ביתו של מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד במחאה על מדיניות הממשלה אל מול המשבר. אורן זיו, צלם ועיתונאי שדיווח על ההפגנה ב”שיחה מקומית”, כתב בפייסבוק:

צילמתי הרבה הפגנות, אבל ההפגנה הערב מול ביתו של מנכ״ל משרד האוצר היתה ראשונה מסוגה. מפגינות בשטח הקרינו על ביתו של שי באב״ד בהוד השרון שידור חי בזום, במהלכו מאות צופים בבית נאמו ושלחו מסרים. הארוע התקיים במחאה על הפקרה של הציבור, ובמיוחד העניים, החולים והזקנים בזמן משבר הקורונה ובדרישה מהממשלה לקדם רשת ביטחון אמיתית לכולם/ו.

אורן זיו

צילמתי הרבה הפגנות, אבל ההפגנה הערב מול ביתו של מנכ״ל משרד האוצר היתה ראשונה מסוגה. מפגינות בשטח הקרינו על ביתו של שי…

Posted by Oren Ziv on Tuesday, April 21, 2020

הונג קונג וסין: משחק וידאו

בהונג קונג, מפגינים פרו-דמוקרטיים השתמשו במשחק הווידאו “אנימל קרוסינג: ניו הורייזנז” להמשיך את המחאה שהתקיימה ברחובות עד הקורונה. המשחק מאפשר למשתתפים ליצור עיצובים ופוסטרים משלהם, ששחקנים אחרים גם יכולים לראות.

גם בסין היו מי שניצלו את חופש הביטוי הווירטואלי, ושם הדבר הוביל לפעולה ממשלתית להחרמת המשחק ומניעת מכירתו במדינה.

ארה”ב: שיר מחאה

ובארה”ב, רוי זימרמן וחברים יצרו שיר מחאה נגד הטיפול של הנשיא דונלד טראמפ (לא הונאת קורונה, הוא באמת הנשיא) במגיפה, לפי “The Lion Sleeps Tonight”:


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודה להדר בן יהודה, ליאור זלמנסון ב”תרבות בימי קורונה“, מימי קינן ואילן פאר על העזרה באיסוף הידיעות 🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.