במקום תביעות, הפיראטים הצעירים קיבלו שיעור מיוצר הפונטים
האחראי על האינטרנט בגלצ

לפני זמן מה נודע לאברהם קורנפלד על סרטוני יוטיוב, שבהם מלמדים כיצד להוריד גופנים עבריים לשימוש חופשי, באופן פיראטי ומבלי לשלם עליהם. קורנפלד הוא טיפוגרף ומעצב פונטים עבריים ותיק ומייסד קבוצת אאא, והאתר של הקבוצה שלו כיכב באופן ספציפי בחלק מהסרטונים הללו.
בחקירתו גילה קורנפלד שהשימוש בפונטים אינו למטרות פרטיות – מורידי הפונטים הם גרפיקאים להשכיר, שתמורת דולרים ספורים מעצבים ליוטיוברים של גיימינג תמונות קאבר לערוציהם. קורנפלד סיפר לי:
מן הסתם לא רציתי שהם ישתמשו בפונטים שלנו בצורה פיראטית. אבל בהתחלה, כשראיתי את ההיקף הבלתי נתפס של ההפרות, רציתי ליצור הרתעה. אז ביקשתי מעורכת הדין שלנו להכין כתבי תביעה למפירים העיקריים, אלה עם ערוצי היוטיוב הגדולים. הם אמנם ילדים אבל הם מתפרנסים מאוד יפה. לחלקם יש כמה מאות אלפי עוקבים, והם מוכרים נשקים דיגיטליים במשחקי פורטנייט וכאלה. וגם ברגע שיש לך כ”כ הרבה צפיות ביוטיוב אתה מרוויח מהפרסומות כמה מאות דולרים לסרטון.
מדובר בילדים צעירים, בני בין 10-15, הם פשוט לא ידעו על זכויות יוצרים, או שהם כן ידעו אבל חשבו שבגלל שהם ילדים הם חסינים. הבעיה היא שהם עושים עבודות מסחריות. אם הם היו מעצבים לכיף שלהם לא היה כ”כ אכפת לי.
פריים מסרטון הדרכה לפיראטיות פונטים בעברית
אלא שתביעות אינן דרך נעימה לפתור סכסוכים עם ילדים, וגם לא פרקטית, בגלל ריבוי הפיראטים.
אחרי שהתחלתי לפנות לחלק מהילדים האלה הבנתי שלא צריך להפעיל את התותחים הכבדים של התביעות. גם, לתבוע אנשים זה משהו שאני לא אוהב לעשות, אני משתדל להשאיר את זה למפלט האחרון. זה לא טוב לקארמה. אז גיליתי שאפשר פשוט לבקש מהם בצורה תקיפה, ברורה ונחמדה להפסיק להשתמש בפונטים שלנו, והם בד”כ מבינים ומסירים את העיצובים שיש בהם את הפונטים שלנו.
הבעיה היא שגם לפנייה מנומסת עלול להיות אפקט מצנן בלתי רצוי, במיוחד כשהנמען הוא ילד שבסך הכל רצה לעשות כמה שקלים בעיצוב פונטים וגילה שהוא עבריין פוטנציאלי.
אז איכשהו יצא שקצת הפחדתי אותם וקצת הוצאתי להם את החשק מעיצוב. חלקם רצו להפסיק לעצב, ממש. כי מבחינתם, אם אי אפשר עכשיו להשתמש בפונטים מקצועיים – הרי אין להם כסף לקנות פונטים מקצועיים – אז אין להם טעם לעצב.
נורא הזדהיתי איתם. כי אני בגיל שלהם גם – פשוט ראיתי את עצמי, כשאני הייתי בן 13-14-15, גם הייתי יושב מול המחשב ומעצב לעצמי דברים, הייתי מעצב אתרים, כל מיני עיצובים לעצמי בשביל הכיף. וממש הרגשתי שהם חברים שלי אבל מעידן אחר, לפני 20-25 שנה.
אברהם קורנפלד על רקע פונטים של אאא באדיבות קורנפלד; עיבוד
קורנפלד מצא פתרון חינוכי, אבל לא במובן המבאס של המילה: הוא ילמד אותם מה מותר ומה אסור, ואיך אפשר להסתדר כשאין לך אפשרות לרכוש פונטים:
אז החלטתי ליזום הרצאת לייב בשרת של הדיסקורד שלהם, בנושא זכויות יוצרים. הסברתי להם את הבסיס של הבסיס, והם באמת מאוד שמחו. הגיעו מלא, איזה 100 ילדים באו והקשיבו ושאלו שאלות והרגשתי שהם ממש שמחו על הדבר הזה. ואז גם עשיתי להם שתי תחרויות עיצוב כדי לעודד אותם לחזור לעצב, את מי שהתבאס.
רציתי לעזור להם גם להתפתח כמעצבים, שייצאו מהמקום הזה של לעצב כל היום קאברים בתשלום מינימלי ליוטיוברים, ושבמקום זה ישקיעו בפרוייקטים האישיים. בגיל 12-13 זה הזמן לפתח את הכגשרון. זה לא הזמן לעבוד בשביל לקוחות – יהיה להם את כל החיים לעשות את זה.
בהמשך פתחתי גם שרת ל”אאא” בשביל לשתף אותם בטיפים, בפונטים חינמיים שלנו ושל אחרים. וגם בכלל שיהיה להם מקום מקצועי שהם יוכלו לבוא אליו בדיסקורד, שהוא לא כמו כל המקומות האחרים שהם נמצאים בהם בדיסקורד. הם נמצאים בסביבה שכולם באותו גיל, וזה גם מה שאיפשר להם לשתף ככה בצורה פיראטית את הפונטים שלנו בלי להבין את המשמעות, שזה דבר אסור שחושף אותם לתביעות.
אז באמת בסוף יצא משהו טוב מכל הדבר הזה. אני מאוד שמח. לא שמח שהם השתמשו בפונטים שלנו בצורה פיראטית, ברור, אלא שגיליתי את הדבר הזה. אני מרגיש שהתחברתי לאיזשהו מקום, ושהם התחברו בחזרה, ונוצר איזשהו קשר. עדיין אני נכנס לדיסקורד לפעמים ומפטפט שם עם בני 13 ו-14 על עיצוב, הם שואלים אותי על עבודות שהם עשו ללקוחות ואני מרגיש שזה סוג של סגירת מעגל עם מי שאני הייתי בגיל הזה, שלי לא היה עם מי להתייעץ.
(הלשין: ארז וולף, דרך קבוצת ITC של מורד שטרן)
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ
אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.