מילה קצרה על “שתולים” ואמינות
צפיתי בתוכנית החדשה “שתולים”. שאפו על התחקיר, על הרעיון.
אבל – רן דבירי, השתול, הוצג לנו, הצופים, כקצין צה”ל חביב שסה”כ רוצה לעשות טובה למדינה ולצבא, חושש מהיחשפות מוקדמת וכו’.
חששות מובנים – אם היה מדובר באמת בשתול “פשוט”. אלא שבחיפוש בגוגל מצאתי שרן דבירי הוא תחקירן, שהשתתף בתחקיר “מוסר השילומים” (של אורלי וילנאי) ואף בתחקירים נוספים — וזה ממה שמוצאים בגוגל בחיפוש זריז מאוד, בלי השקעה מיוחדת.
זה לא מפחית מחומרת הגילויים של התוכנית, אבל היה ראוי אם היה מוזכר ולו באיזכור קליל שמדובר בתחקירן ולא בקצין צה”ל רגיל.
23 בפברואר, 2009 | בנושאים 404, עיתונות ותקשורת
סחתיין על הסבת תשומת הלב. בהחלט ביקורת ראויה, שמצטרפת לתחושה שלי ששיחות הטלפון שנשמעו בתוכנית לא נשמעו לי אותנטיות מדי. זה קצת מכעיס. בנוסף, למחרת השידור של התוכנית הראשונה שיר זיו ב”ישראל היום” עמדה על כך שלא ממש היה ברור לנו מה בעצם קרה בבסיס חיל האוויר, לאחר שלמעשה רן נתפס על ידי אחד הקצינים הטכניים בטייסת. הגם שבהחלט אמין בעיני שניתן לחדור באופן כזה לבסיסי צה”ל, יש פה תחושה חמוצה של עבודה בעיניים, או לכל הפחות עריכה מגמתית.
קשה לי להתרגש מהגילוי. שיחות הטלפון היו כמובן מבוימות, מותאמות למארז הכללי של התוכנית. נראה לי שגם ההליכה על שפת הים איננה אותנטית. השאלה האם הפרטים עצמם שנמסרו נכונים – האם הוא אכן הצליח להכנס לכל אותם בסיסים, לקבל נשק ולהגיע למדורים המסווגים ביותר, ללא שום עזרה.
אגב, דבירי משמש כתחקירן בעונה הנוכחית של עובדה.
זהו ה”דוקו”-“אקטיביזם”. לא דוקו ולא אקטיביזם. יותר מוקו-רייטיניגזם.
כשעה לפני שתולים שודרה תוכנית של אילנה דיין על התוכנית להגנת עדים והיעדר תוכנית דומה בישראל. עניין לא חדש כביכול (בועז גאון, שעמד מאחורי הכתבה המשודרת, פירסם משהו דומה באחד ממוספי סוף השבוע), אבל מרתק. הפואנטה שלי היא שאמנם זה לא כוחות, אבל התוכנית של וילנאי מחווירה מאוד ליד עובדה.
טעות אחת שנותנת לצופה תחושה מביכה, למשל, היא כל העניין של מיקום התחקירן במרכז הכתבה, ולא מושא הכתבה. למה מעניין אותי לשמוע מה הרגשות שלו ולא של הנפגעים האמיתיים, הקשישים? השיחות עם התחקירן נראות מאוד מבויימות, מה שפוגם באמינות של התחקיר כולו.
וישנו גם העניין שלהיטפל לעובד אלים בבית אבות, שמרוויח 20 שקל לשעה (20 וחצי על שעות נוספות!), זה עדיין קל יותר מלהציק למשפחות הפשע וספיחיהן. הייתי מביאה נציג של ארגון קו לעובד שידבר על התנאים בהם מועסקים כל העובדים הזרים האלו. אבל תכף אני אצא חסרת לב ורגישות ואחטוף בטוקבקים על זה שלא הכרתי כביכול בסבלם של הקשישים, אז אני אשתוק וזהו.
א’ – ושכחת לציין גם שאחד העובדים המדוברים הוא, איך לומר, בן דוד (כלומר, קוראים לו אחמד), מה שמוסיף איזה ממד לאומי לכל העניין.
צודק. מה שערן אמר. איזה נוח זה שלאיש הרע קוראים אחמד.
א. זאת הונאה.להציג תחקירן מקצועי כאיש פרטי שמתמודד עם פעילות ” בתולית”.
ב. המשכורת הנמוכה, תנאי התעסוקה ומוצאו של העובד לא מצדיקים התעללות במטופלים. כדאי לזכור שרב העובדים הסיעודיים אינם מבני האליטות ומשתכרים שכר נמוך ביותר. כך גם המטפלות של הילדים , עוזרות הגננות, השרתים בבתי הספר וכל היוצא בזה.
גם השוטרים והמורים משתכרים מעט ועובדים בתנאים שלא מכבדים אותם ובכל זאת לא נסכים שיתעללו באלה הנתונים לחסדיהם.
ג. כמובן שאין להסיר את האחריות ממנהלי המוסדות שבהם מתרחשת ההתעללות.
ה. אכן, לא אחת, החלשים פוגעים בחלשים מהם.
קצין צה”ל עושה חלטורות בתור תחקירן ו”שתול”? או שהוא קצין מילואים ואני החסרתי כמה פריימים?
אני לא מופתע. היצירה הדוקומנטרית הרצינית האחרונה של גברת וילנאי (עם בעלה גיא מרוז) נדונה כעת בבתי המשפט, אחרי תביעה של ועדת התביעות (משפט פשוט נהדר) שטוענת לפגמים רציניים בסרטם על הטיפול בניצולי השואה.
צריך לבדוק את פעילותה בשבע עיניים, רצוי גם עם שבע זכוכיות מגדלות
הדבר היחיד שהפריע לי יותר מהשיחות המתוסרטות (מלשון: תסריט, לא יודע איך כותבים) עם אורלי ויינרמן, הוא עצם “גניבת” הטנק.
אם התחקירן מצויד במצלמה אחת, שהייתה עליו בתוך הטנק, מי צילם את הטנק נוסע החוצה?
סליחה, אכן קצין במיל’.
תיקון: אורלי וילנאי. אין לי שמץ של מושג מי זאת אורלי ויינרמן ומאיפה עלה לי השם הזה פתאום :S