יום כיפור שמח מהמשביר לצרכן
“עדיין לא מאוחר לבקש סליחה”, מזכירות שלוש מודעות של המשביר לצרכן שפורסמו במעריב (24.9) ברפרור לסליחות של יום כיפור. “עדיין לא מאוחר לבקש סליחה שהפסדת את מסיבת הסיום שלו”, לשון אחת מהן, שמציגה זוג אופניים בעשרה תשלומים. “עדיין לא מאוחר לבקש סליחה ששכחת את יום ההולדת שלה”, אומרת השניה, ומציגה שתי חזיות סקסיות במבצע. “עדיין לא מאוחר לבקש סליחה ששרפת את הסיר האדום”, קוראת השלישית, שמראה סירים ומחבתות עם חומרי גלם בהנחה.
לא כל הישראלים שומרים על כיפור כהלכתו, שהפך אצל חילונים רבים לחג של אופניים, סרטים ומפגשים חברתיים. אולם השימוש שעושה הקמפיין בסמלים של אכילה, רכיבה על אופניים ויחסי מין והלבשה תחתונה סקסית שכמתנת פיוס מכוונת אולי לייצר אסוציאציה של יחסי מין, דווקא בהקשר של יום הכיפורים, נראה כמו נפנוף פרובוקטיבי ומיותר בסדין אדום, שמפתיע לקבל מגוף מסחרי-מיינסטרימי-סולידי-סגור-בחגים-ומועדים כמו המשביר לצרכן.
(זה אותו המשביר לצרכן שהפיץ אימייל-שרשרת-ויראלי (מזוייף) ובו מזכר (מפוברק) שלכאורה נגנב מהחברה, בו סמנכ”ל הסחר מבקש מהמנכ”ל לבטל מבצע של החברה בטענה שהוא “חסר היגיון כלכלי” ו”עלול לגרום לנו קושי אמיתי במידה וקונים רבים ינצלו אותו !!!”, ואף המשיך בשקר כשלפניית דה-מרקר בעניין מסר כי “מדובר בעניינים פנימיים עליהם לא נוהגת הרשת להגיב”).
האם מנהלי המשביר לצרכן התכוונו לירוק בפרצופיהם של לקוחותיהם שומרי המסורת ומכבדיה, או שהם התרשלו בזיהוי המסר הזה כשמשרד הפרסום הציג להם את הקמפיין? יום כיפור בפתח. עדיין לא מאוחר לבקש סליחה.
לא באמת רואה את הבעיה. החגים הם זמן למתנות והתארחויות. לא יום כיפור עצמו, אבל כן סוכות שאחרי וראש השנה לפני. סליחה יכולה להיאמר גם ע”י חזיות תחרה, למה לא. בעיני המסרים כאן הם דווקא של משפחתיות, ובסך הכל זאת פרסומת די חיובית.
נכון שביום כיפור לא אוכלים ולא מקיימים יחסי מין, אבל הרציונל מאחורי זה הוא לא עינוי הנפש בדיוק (זאת כבר תפיסה נוצרית יותר, שאפילו אם חלחלה ליהדות, עדיין היא לא העיקר), אלא התנתקות מארציות כדי להקדיש עצמך לתפילות. לא ברור לי איך לא לאכול אמור לפנות את המוח שלך ממחשבות על אוכל, נראה לי פתרון הרבה פחות מוצלח מבליסת לחמניה, אבל מילא. חברתי הדתייה אוהבת לומר עם לחלוחית בעיניים שיום הכיפורים הוא היום הכי שמח, יום של היטהרות. מכאן, שלקשר אותו עם פאן ומתנות משפחתיות לא צריך לזעזע אף אחד.
זה מה שנשים רוצות ליומולדת? חזיות בחמישים שקל? אם חסר לכם על מה לבקש סליחה, קנו חזיה בחמישים שקל ליומולדת ואז כבר יהיה לכם.
לי דווקא יותר מפריעה הקונספציה החומרנית-קפיטליסטית, הארה”בית משהו, שכל פגיעה בין אישית ניתן לתקן ע”י קנית מתנה, במיוחד כשמדובר בהקשר ליום כיפור.
תגובה לנועה :
את מאוד טועה !
הרציונל מאחורי יום כיפור – הוא לגמרי לא לאכול .
התפילות הן משניות .
עיקר היום הוא בצום – דאורייתא פשוטה .
התפילות הן מדרבנן .
אני לא אכנס פה להסבר על יום כיפור – אבל עיקרו הוא בצום .
כשהגוף מתענה (בצום) – גם הנפש מתענה .
ועידו – הפירסומות לא ממש הפריעה לי .
מצטרפת למחאה בעניין החזיות. מה זה הדבר הזה? ככה מבקשים סליחה?