כמה מחשבות על האח הגדול (תכנית טלוויזיה) והאח הגדול (מנוע חיפוש מבית גוגל)
לפני שנה עלתה לאוויר, תשע שנים אחרי שהייתה סנסציה בעולם, העונה הישראלית הראשונה של האח הגדול. למרות שהגרסה העברית הייתה מתונה לאין ערוך מהגרסאות החו”ליות שלה (אף אחד לא הרביץ לאף אחד, לא היו סצינות מין לסבי נועזות בחסות החשכה, הזירה הייתה נקיה להחשיד מפרחות ופסיכים, וכן הלאה) היו לא מעט ישראלים שהצטערו ואף הזדעזעו מהעבודה שהדוגמה האולטימטיבית לטלוויזיה נמוכה ונצלנית הגיעה גם לכאן.
לא היו מזועזעים מחברי הבלוגוספירה העברית. שחר (בלוגר) הרים את נס המהפכה בבלוגו, תודעה כוזבת, וקרא לקמפיין שיוודא שהביטוי “האח הגדול” יוביל בגוגל קודם כל לערך הוויקיפדי העוסק בספר המופת של ג’ורג’ אורוול, ורק אז בשטות הזאת של ערוץ 2. זה היה בשלישי לספטמבר. הבלוגוספירה התאגדה והתחילה מלחמת SEO אמיתית סביב הערך הזה. בשישי לספטמבר, הערך הוויקיפדי היה במקום השני בגוגל (אחרי אתר מעריצים כלשהו) והאתר של האח הגדול באתר הישן של קשת היה רק במקום השישי. אחרי שבועיים האתר של קשת היה במקום השני, ויומיים אחר כך טיפס למקום הראשון, התיישב שם בנוח ובנה לעצמו שם מבנה קבע.
באמצע אוקטובר גילה שוקי גלילי (אישיות רשת מכובדת וחומוסאי-על) שתשע מתוך עשר תוצאות בדף הראשון של גוגל מובילות לדפים העוסקים בתכנית הטלוויזיה, וקרא לשלב שני בקמפיין – הוא פתח דף לביטוי “האח הגדול” בוויקיפדיה וביקש מהבלוגוספירה לקשר לשם. שוב הייתה התגייסות, ושוב לא עזר כלום. גוגל העניקה את הביטוי “האח הגדול” לזכיינית ערוץ 2, קשת, ולמעריציה. אפילו המעבר מהדומיין keshet-tv.com לאתר החדש, mako.co.il, שהתרחשה בעיצומי העונה, לא הזיז את האח הגדול של קשת ממקומו.
עם תחילת העונה הנוכחית, הייתה התגייסות קטנה יותר ומקומית יותר למלחמת SEO נוספת, ובהזדמנות הזאת אולי כדאי לגלות מה קרה בצד השני, אצל קשת, משום שבאותה תקופה שימשתי כאחראי ה-SEO באתר שהפך באותם ימים להיות mako, כלומר, אני הייתי האדריכל* שתכנן* את הניצחון* המופלא* הזה.
* לא באמת.
מה קרה שם? ובכן, מיותר לציין שהגענו לזירה עם השקת התכנית, גילינו שאנחנו מקום שמיני למושג בגוגל, שהשקת mako, שהייתה צריכה להיות קודם לעליית האח הגדול לאוויר, עוכבה, ושאנחנו צריכים לעשות מלחמת SEO קשה. עשינו את כל הדברים שאתה עושה במצב SEOי כזה: עשינו אופטימיזציות לדפים שלנו, התווספנו לאינקסים, הוספנו הרבה לינקים מבחוץ, שיפרנו את מבנה הלינקים בתוך האתר, שלחנו מיילים נרגשים לכל עובדי קשת בבקשה שילנקקו מתוך האתרים והבלוגים האישיים שלהם, וצפינו בסיפוק בעוד גוגל מקפיצה אותנו בסולם התוצאות. כשהגענו למקום הראשון, נדמה לי שאפילו מישהו אמר לי כל הכבוד.
האמת היא שלא עשיתי כלום. המילים “האח הגדול” הופיעו בעמוד שקשת הקדישה לאח הגדול; וחוץ מזה, זה היה העמוד שקשת הקדישה לאח הגדול. יותר מזה לא היה צריך לעשות כלום – הטיפוס של הדף הזה למקום הראשון היה בלתי נמנע. כל מה שעשיתי שם אולי קצת שימן לו את הדרך. אולי אפילו לא זה.
הסיבה לנצחון הזה הייתה עדיפות רלוונטית מכרעת של הדף שעוסק בתכנית הטלוויזיה על פני הדף שעוסק בביטוי ובמקורו. בתחילת ספטמבר הייתה עליה מופרעת בכמות החיפושים אחרי הביטוי הזה, והמחפשים החדשים האלו לא היו אנשים שגילו עניין פתאומי בג’ורג’ אורוול. הם לא ידעו שלשם של התכנית החדשה שמגניבה אותם יש משמעות ספרותית, ואם היית מספר להם על זה – זה לא היה מעניין אותם. הם רצו לראות תמונות של שפרה בביקיני.
גוגל טרנדס לביטוי “האח הגדול” ל-2008. שימו לב שלפני ספטמבר, אף אחד לא אהב את אורוול
אפשר להמשיך מכאן לכמה מסקנות על חוסר הטעם בנסיון לחנך את גוגל ואת הגולשים, אפשר גם לתהות על ההבדל החריף בין הבלוגוספירה העברית והעם שבו היא יושבת, אלו גם נושאים טובים לפוסטים עתידיים – אבל היום אני רוצה להתמקד בעניין הזה, של ההבדל בין לעשות דברים ולהזיז דברים בעולם ה-SEO. עשינו עבודת SEO טובה ונמרצת, גוגל תגמל אותנו במקום הראשון אצלו, ודאי עשינו עבודה טובה, לא? ובכן, עד כמה שקל להחליף מקומות בין שתי תוצאות רלוונטיות בערך באותה מידה עם עבודת SEO טובה, האמת הכואבת היא שלכל מחרוזת חיפוש שהיא, הערכים העליונים הם פשוט הערכים הכי רלוונטים. ואל תתנו לאף מומחה SEO להגיד לכם אחרת.
במקום אחרית דבר, אני רוצה להפנות את תשומת לבכם לעניין הבא. היום, אחרי שהאבק שקע על מלחמת ה-SEO בין קשת לבלוגוספירה, ויקיפדיה היא הדומיין השני** בתוצאות של גוגל לביטוי האח הגדול – אבל עם הדף שמוקדש לתכנית. [**נכון למועד הפרסום המקורי של הפוסט. היום התוצאה מוויקיפדיה נמצאת במקום החמישי]
יהונתן זילבר כותב את הבלוגים זהלאזה וציטוטסגורציטוט ואת הפוסט שכרגע סיימתם לקרוא, שפורסם במקור ב-26.11.2009 בבלוג NewPR.co.il ברשיון cc-by-nc-sa
תגובות
9 תגובות לפוסט “כמה מחשבות על האח הגדול (תכנית טלוויזיה) והאח הגדול (מנוע חיפוש מבית גוגל)”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
בכל פעם מחדש אני מזדעזע לגלות שגם כאשר אתה נותן לאנשים כתובת של אתר, הם מחפשים אותו בגוגל.
לכן גם וובמאסטרים מובילים לא טורחים להשתמש בכתובות קצרות ותתי-דומיינים.
דאבל-יו, דאבל-יו, דאבל-יו, סאמ-אמק, דוט קום.
במקרה של האח הגדול המציאות שמחוץ לאינטרנט מוכיחה שאכן התוצאה הרלוונטית ביותר היא התוכנית ולא הספר של אורוול – מרבית המחפשים רצו למצוא את התוכנית ולא את הספר.
לעומת זאת, בהרבה מקרים הטיעון ש”הערכים העליונים הם פשוט הערכים הכי רלוונטים” הוא לעיתים מעגלי – הערכים העליונים הם אלו שזוכים להכי הרבה תנועת גולשים, ולכן נשארים עליונים גם בתודעת הגולשים והופכים להכי רלוונטיים. לדוגמא – בהרבה מקרים הערך הוויקיפדי על נושא מסויים נופל מהסבר דומה באתר אחר, אבל הערך הוויקיפדי יהיה לרוב במקומות הראשונים.
באמת בזבוז אנרגיות שכל הנפשות הפועלות. לפחות במקרה הזה, התוכנית האח הגדול צריכה להיות ראשונה כי זה מה שיותר אנשים מחפשים היום.
זה מצחיק, כי העובדה ששם התוכנית הושאל מהספר רק מוכיחה את המקום האיתן שהספר והפתגם הזה תפסו בתרבות שלנו. וברור לכולם שעוד עשר שנים שכבר לא יהיו תוכניות ריאליטי גרועות (תזרמו איתי, נו) הספר יחזור למקומו הטבעי במקום הראשון של התוצאות, וזה מה שחשוב, אם בכלל *משהו* חשוב בכל הסיפור הזה.
עיקרון ההשרדות (לא זה של תכנית הטלוויזה, זה שלת נות איך קוראים לו, דארווין) קובע שמי ששורד הוא לא בעל החיים החזק או החכם או האלגנטי ביותר אלא זה המותאם ביותר לסביביתו. למרות שנשרים עפים מהר יותר, גבוה יותר והם יפים יותר, אנחנו רואים הרבה יותר יונים ועורבים סביבינו.
המלחמה פה לא צריכה להיות על מי מגיע יותר גבוה בחיפושים של גוגל אלא על חינוך לתרבות בה יותר אנשים מתעניינים ברומאנים של אורוואל מבתכניות ריאליטי ככה שבאופן טבעי הספר יגיע לפני התכנית בגוגל.
הרי ברור שהדבר שנכון שיקרה במציאות הוא שהדף של ויקיפדיה יהיה ראשון.
עם כל הכבוד לנושאי צנזורה, חופש הביטוי, ועליונות השוק החופשי – היה הרבה יותר פשוט אם גוגל פשוט היתה דואגת שהדף של ויקיפדיה יהיה במקום ראשון בתוצאות החיפוש, אפילו שהוא לא מקום ראשון מבחינת מספר הלינקים אליו.
העניין הזה של הצבת העיקרון של גוגל שלפיו סדר התוצאות הוא לפי מספר הלינקים לדף שלך, הוא פשוט, תסלחו לי, טיפשי. נכון, זה עובד טוב ברוב המקרים. אבל מכאן ועד להפוך את זה לאקסיומה שכל האינטרנט צריכה להתיישר לפיה, זה פשוט לא חכם.
נכון, אני מסכים עם כל ההערות שתיכף יגיעו אחרי, שככה גוגל עובדת, ושמי בכלל יכול להחליט לנו מה תהיה תוצאת החיפוש הראשונה, ושאין אפשרות טכנית לעשות את זה (לא נכון דרך אגב), ושצריך לתת לשוק החופשי לעשות את שלו, וכו’ וכו’. אבל, בשורה התחתונה, האם לא ברור שהתוצאה של ויקיפדיה צריכה להיות לפני התוצאה של האתר של קשת?
שנתנו לתכנית את השם ‘האח הגדול’, שבכלל לא מצלצל מוכר לרוב האנשים, ובטח שלא לישראלים. יכלו בקלות לתת לה את השם ‘מציצים’ עם ההקשר הישראלי, וכל חלומות הבלוגוספירה לאוטופיה תרבותית היו נגוזים שעה אחת קודם.
אני לא מבין את המהומה. בעיניי זה פשוט מאוד. בעוד כ 2-5 שנים, אחרי שתרד התכנית “האח הגדול”, המצב יתיישר ו”האח הגדול” של אורוול יחזור למקומו הטבעי. ואם לא עוד 5 שנים, אז עוד 10 שנים, ואם לא 10 אז 20 או 100 שנים.
ואם גם אז “האח הגדול” של קשת ימוקם גבוה יותר מ”האח הגדול” של אורוול, יבינו הילדים והנכדים שלנו כי אנחנו טעינו ול”האח הגדול” של קשת יש משמעות היסטורית גדולה הרבה יותר מהספר הלא-חשוב* הזה של אורוול.
נמות ונראה.
*בראי העתיד המדומיין, כמובן.
וואו זה היה וידאו לוהט
[…] […]