“לעדנה קנטי מהאח הגדול יש גידול במוח”: טקסט מכונן
פוסט של שחר גולן
לעדנה קנטי מהאח הגדול יש גידול במוח / נועם ג'אורי
אלוהים ייקח אותה
אייזה רפואה שלמה
צריך לקחת אותה למשרפות
את הבת זונה הזאת
שעררבים יאנסו את המשפחה שלך
הבת זונה
שלא ייצא לה הגידול הזה
ובכל המשפחה שיהיה להם את זה
מוות לעדנה
עדנה תמורת גלעד שליט
אלוקים ייקח אותה
————————
שירו של נ. ג’אורי משלב בהצלחה הפכים ובנקל מפגיש דיכוטומיות.
מילים של קודש וביטויים של חול מתערבבים להם יחדיו, תוך השפעות אקטואליות כחטיפת שליט ויום השואה הבינלאומי. השיר מתחיל ונגמר במשפט החוזר ‘אלוהים ייקח אותה’, אך בפעם השנייה נרשם שם השם באות ק’ לאות קדושה ויראת הבורא. המשורר מדגיש את כוונותיו תוך שימוש בשבירת כללי השפה במילים ‘אייזה’ ו-‘עררבים’.
משפט מפתח להבנת נפשו של המשורר הוא ‘שעררבים יאנסו את המשפחה שלך’ אשר מטרתו היא לוודא שלא מדובר באונס שגרתי ורגיל אלא אונס על-ידי עררבים.
אף שמדובר ביצירה חדשה אשר ראתה אור זה עתה, התחושה היא ששירו של ג’אורי ילווה אותנו עוד זמן רב.
___________________
היה זה פוסט של שחר גולן, אמן דיגיטלי ומנהל בלוג באנגלית על תרבות מודרנית, frgdr.com.
כמה מחשבות על האח הגדול (תכנית טלוויזיה) והאח הגדול (מנוע חיפוש מבית גוגל)
לפני שנה עלתה לאוויר, תשע שנים אחרי שהייתה סנסציה בעולם, העונה הישראלית הראשונה של האח הגדול. למרות שהגרסה העברית הייתה מתונה לאין ערוך מהגרסאות החו”ליות שלה (אף אחד לא הרביץ לאף אחד, לא היו סצינות מין לסבי נועזות בחסות החשכה, הזירה הייתה נקיה להחשיד מפרחות ופסיכים, וכן הלאה) היו לא מעט ישראלים שהצטערו ואף הזדעזעו מהעבודה שהדוגמה האולטימטיבית לטלוויזיה נמוכה ונצלנית הגיעה גם לכאן.
לא היו מזועזעים מחברי הבלוגוספירה העברית. שחר (בלוגר) הרים את נס המהפכה בבלוגו, תודעה כוזבת, וקרא לקמפיין שיוודא שהביטוי “האח הגדול” יוביל בגוגל קודם כל לערך הוויקיפדי העוסק בספר המופת של ג’ורג’ אורוול, ורק אז בשטות הזאת של ערוץ 2. זה היה בשלישי לספטמבר. הבלוגוספירה התאגדה והתחילה מלחמת SEO אמיתית סביב הערך הזה. בשישי לספטמבר, הערך הוויקיפדי היה במקום השני בגוגל (אחרי אתר מעריצים כלשהו) והאתר של האח הגדול באתר הישן של קשת היה רק במקום השישי. אחרי שבועיים האתר של קשת היה במקום השני, ויומיים אחר כך טיפס למקום הראשון, התיישב שם בנוח ובנה לעצמו שם מבנה קבע.
באמצע אוקטובר גילה שוקי גלילי (אישיות רשת מכובדת וחומוסאי-על) שתשע מתוך עשר תוצאות בדף הראשון של גוגל מובילות לדפים העוסקים בתכנית הטלוויזיה, וקרא לשלב שני בקמפיין – הוא פתח דף לביטוי “האח הגדול” בוויקיפדיה וביקש מהבלוגוספירה לקשר לשם. שוב הייתה התגייסות, ושוב לא עזר כלום. גוגל העניקה את הביטוי “האח הגדול” לזכיינית ערוץ 2, קשת, ולמעריציה. אפילו המעבר מהדומיין keshet-tv.com לאתר החדש, mako.co.il, שהתרחשה בעיצומי העונה, לא הזיז את האח הגדול של קשת ממקומו.
עם תחילת העונה הנוכחית, הייתה התגייסות קטנה יותר ומקומית יותר למלחמת SEO נוספת, ובהזדמנות הזאת אולי כדאי לגלות מה קרה בצד השני, אצל קשת, משום שבאותה תקופה שימשתי כאחראי ה-SEO באתר שהפך באותם ימים להיות mako, כלומר, אני הייתי האדריכל* שתכנן* את הניצחון* המופלא* הזה.
* לא באמת.
מה קרה שם? ובכן, מיותר לציין שהגענו לזירה עם השקת התכנית, גילינו שאנחנו מקום שמיני למושג בגוגל, שהשקת mako, שהייתה צריכה להיות קודם לעליית האח הגדול לאוויר, עוכבה, ושאנחנו צריכים לעשות מלחמת SEO קשה. עשינו את כל הדברים שאתה עושה במצב SEOי כזה: עשינו אופטימיזציות לדפים שלנו, התווספנו לאינקסים, הוספנו הרבה לינקים מבחוץ, שיפרנו את מבנה הלינקים בתוך האתר, שלחנו מיילים נרגשים לכל עובדי קשת בבקשה שילנקקו מתוך האתרים והבלוגים האישיים שלהם, וצפינו בסיפוק בעוד גוגל מקפיצה אותנו בסולם התוצאות. כשהגענו למקום הראשון, נדמה לי שאפילו מישהו אמר לי כל הכבוד.
האמת היא שלא עשיתי כלום. המילים “האח הגדול” הופיעו בעמוד שקשת הקדישה לאח הגדול; וחוץ מזה, זה היה העמוד שקשת הקדישה לאח הגדול. יותר מזה לא היה צריך לעשות כלום – הטיפוס של הדף הזה למקום הראשון היה בלתי נמנע. כל מה שעשיתי שם אולי קצת שימן לו את הדרך. אולי אפילו לא זה.
הסיבה לנצחון הזה הייתה עדיפות רלוונטית מכרעת של הדף שעוסק בתכנית הטלוויזיה על פני הדף שעוסק בביטוי ובמקורו. בתחילת ספטמבר הייתה עליה מופרעת בכמות החיפושים אחרי הביטוי הזה, והמחפשים החדשים האלו לא היו אנשים שגילו עניין פתאומי בג’ורג’ אורוול. הם לא ידעו שלשם של התכנית החדשה שמגניבה אותם יש משמעות ספרותית, ואם היית מספר להם על זה – זה לא היה מעניין אותם. הם רצו לראות תמונות של שפרה בביקיני.
גוגל טרנדס לביטוי “האח הגדול” ל-2008. שימו לב שלפני ספטמבר, אף אחד לא אהב את אורוול
אפשר להמשיך מכאן לכמה מסקנות על חוסר הטעם בנסיון לחנך את גוגל ואת הגולשים, אפשר גם לתהות על ההבדל החריף בין הבלוגוספירה העברית והעם שבו היא יושבת, אלו גם נושאים טובים לפוסטים עתידיים – אבל היום אני רוצה להתמקד בעניין הזה, של ההבדל בין לעשות דברים ולהזיז דברים בעולם ה-SEO. עשינו עבודת SEO טובה ונמרצת, גוגל תגמל אותנו במקום הראשון אצלו, ודאי עשינו עבודה טובה, לא? ובכן, עד כמה שקל להחליף מקומות בין שתי תוצאות רלוונטיות בערך באותה מידה עם עבודת SEO טובה, האמת הכואבת היא שלכל מחרוזת חיפוש שהיא, הערכים העליונים הם פשוט הערכים הכי רלוונטים. ואל תתנו לאף מומחה SEO להגיד לכם אחרת.
במקום אחרית דבר, אני רוצה להפנות את תשומת לבכם לעניין הבא. היום, אחרי שהאבק שקע על מלחמת ה-SEO בין קשת לבלוגוספירה, ויקיפדיה היא הדומיין השני** בתוצאות של גוגל לביטוי האח הגדול – אבל עם הדף שמוקדש לתכנית. [**נכון למועד הפרסום המקורי של הפוסט. היום התוצאה מוויקיפדיה נמצאת במקום החמישי]
יהונתן זילבר כותב את הבלוגים זהלאזה וציטוטסגורציטוט ואת הפוסט שכרגע סיימתם לקרוא, שפורסם במקור ב-26.11.2009 בבלוג NewPR.co.il ברשיון cc-by-nc-sa
המרכאות המיותרות של חבר הכנסת “כרמל שאמה”
ח”כ כרמל שאמה הוציא הודעה לעיתונות (כותרת האימייל היא “פניה של ח”כ שאמה למנכל הרשות השניה-להעיף את עדנה מהאח הגדול”. רמה גבוהה). תגיד, ח”כ “שאמה”, אתה קונה מרכאות מתקציב קשר עם הציבור שאתה כל כך נדיב איתן? והאם רק נדמה לי, או שהמיונים של “האח הגדול” מוצלחים יותר מהמיונים של כנסת ישראל?
כנסת ישראל
ח”כ כרמל שאמה23/01/2010
ח”כ כרמל שאמה פנה הערב למנכ”ל הרשות השניה ולמנכ”ל קשת:
“הדיחו את עדנה מהאח הגדול, השוואה בין יהודי לנאצים מזעזעת, מקוממת ובלתי נסלחת. אסור לתת ביטוי שכזה יום יום בתכנית בישראל. גם לריאליטי יש גבול”ח”כ שאמה:”קשת הינה גוף פרטי עסקי, אך בעלת מאפיינים ציבוריים מוגברים, וכשם שהיא זוכה לשיתוף פעולה וסיוע מהרגולטור עליה לגלות אחריות וממלכתיות מינימאלית ולגלות אפס סובלנות כלפי חציית קווים אדומים. לא מיותר לציין שאם תחנה זרה הייתה משדרת דברים דומים היינו אולי על סיפו של משבר דיפלומטי”
להלן המכתב שנשלח היום:
מר אבי ניר מר מנשה סמירה
מנכ”ל קשת מנכ”ל הרשות השנייה לשידורי טלוויזיה ורדיו
תל אביב. ירושלים.הנדון: תכנים פסולים ודברי נאצה בתכנית “האח הגדול”
1. הובא לידיעתי כי במסגרת תכנית הריאליטי “האח הגדול” התבטאה המשתתפת “עדנה” באמירות קיצוניות החורגות גם מחופש הביטוי הכמעט בלתי מוגבל במדינתנו. אמנם לא הצלחתי לשמוע את הדברים באופן ישיר אך שמעתי תגובות רבות לרבות אלו של בן שיחה המשתתף “סער” ושל ארגון ניצולי השואה.
2. בשבועות האחרונים הגיעו לידי ולאוזני מספר רב של תלונות כנגד התבטאויותיה של המשתתפת “עדנה” כנגד חיילי צה”ל ומדינת ישראל, התבטאויות מזעזעות ומקוממות מאד, אך נמצאות על קצה גבול חופש הביטוי.
3. למיטב הבנתי, המשתתפת “עדנה” ערכה ביום שישי האחרון השוואה מזעזעת בין מעשי הנאצים לבין חזרת עם ישראל ממצרים לארץ ישראל בהנהגת יהושע, ובין הנביא יהושע לבין הצורר הנאצי אדולף היטלר. כל זאת מרחק ימים ספורים מיום השואה הבינלאומי שיערך ב-27.1.10.
4. האמירות המיוחסות ל”עדנה” כוללות פגיעה קשה ברגשי קורבנות השואה והעם היהודי וכן פגיעה ברגשי הדת של מיליוני יהודים מאמינים ומסורתיים.
5. לפני כחודש בחרה הפקת התכנית להדיח באופן יזום את המשתתפת “מעיין חודדה” בגין אמירות פוגעניות גסות וזולות כנגד משתתפים אחרים בתכנית, מן הראוי שגם כנגד “עדנה” ההפקה תפעל כך.
6. קשת הינה גוף פרטי עסקי, אך בעלת מאפיינים ציבוריים מוגברים, וכשם שהיא זוכה לשיתוף פעולה וסיוע מהרגולטור עליה לגלות אחריות וממלכתיות מינימאלית ולגלות אפס סובלנות כלפי חציית קווים אדומים. לא מיותר לציין שאם תחנה זרה הייתה משדרת דברים דומים היינו אולי על סיפו של משבר דיפלומטי.
7. עקרון חופש הביטוי רחב ככל שיהיה אינו חומר חיטוי לאמירות נאצה מסוג אלה ואין להתיר פגיעה באוכלוסיות רחבות בצורה כל כך קשה. הטמנת ראשנו בחול תפתח פתח למשתתפים אחרים לפגוע בדתות ואוכלוסיות אחרות, ושערו בראשכם אמירות כנגד הנביא מוחמד
8. לאור כל האמור לעיל, אבקש לקבל בדחיפות את תמליל האמירות הנ”ל, ובמידה והדברים אכן נאמרו אבקש להדיח את המשתתפת “עדנה” באופן מיידי מהתכנית.
בברכה,
ח”כ כרמל שאמה
סגן יו”ר הכנסתלפרטים נוספים:ליבנת נזרי מלכה, נייד: […]
נגב קרמיקה: הפוסט נגד הספאמבק מקום 8 בגוגל
דורה קישינבסקי כתבה פה שלשום על ספאם תגובות של נגב קרמיקה בבלוג שלה. נמרוד טקבק ש”אני די משוכנע שעוד שבוע-שבועיים, החיפוש ‘נגב קרמיקה’ בגוגל יעלה את הפוסט הזה הרבה לפני כל איזכור אחר של הקשר ביניהם לבין האח הגדול – כך שיצא שכרם בהפסדם”.
רציתי לכתוב לנמרוד שאני לא משוכנע בכך, מכיוון ש”נגב קרמיקה” הוא מחרוזת חיפוש מסחרית שיש עליה מאבק של אנשי SEO. לפני כן הלכתי לבדוק בגוגל. הפוסט הזה מופיע שם כעת במקום השמיני. שמחה קטנה.
על הקקי של נגב קרמיקה
מדי פעם אני מוצאת על הפרווה של החתולים שלי פירורים שחורים. זה תמיד מוציא ממני אנחה גדולה, כי אלה לא פחות מאשר גללים של פרעושים (איכס), ובעוד שמהגללים אפשר להיפטר בקלות, המלחמה בפרעושים היא ארוכה ומסובכת ודורשת אמפולות, מסרקים, שואבי אבק, ספריי K2000, פצצות חכמות והתערבות של הילרי קלינטון. אבל מה תעשה – תשאיר את הפרעושים למצוץ לחתולים את הדם? לא ולא.
מה שיותר גרוע הוא שלפעמים יש לי פרעושים גם בבלוג. אני יודעת את זה לפי הגללים שהם משאירים:
עזבו, רגע את ג’ורג’! ראיתם את העיצוב המדהים באח הגדול??? אין דברים כאלה פשוט!! במיוחד הריצופים..פשוט מגרה לעשות דבר כזה בדיוק:) אין ספק שנגב קרמיקה עשתה עבודה מדהימה!
תגובה זו הושארה בפוסט שעסק בשימוש-יתר ברפרנסים לג’ורג’ אורוול בחדשות. קחו רגע כדי לעכל את הטראגיות שבדבר. איזה לכלכן-אינטרנט רפה שכל, שמפריך במו מקלדתו את הפתגם “כל עבודה מכבדת את בעליה”, אשכרה חיפש “האח הגדול” בגוגל כדי להשאיר בכל מקום פרסומת “סמויה” פתטית על נגב קרמיקה — וכשהוא הגיע לדיון שבו הביטוי “האח הגדול” כלל לא התייחס לתוכנית, הוא עדיין השאיר את התגובה.
יתר על כן: הנהלת נגב קרמיקה, נואשת להוציא את המירב מהעובדה שהאריחים שלה הופיעו בתוכנית פופולרית, שילמה על התגובות האלה. ככל הנראה בכסף אמיתי, שעמו היתה יכולה לעשות מגוון של דברים מועילים יותר, כמו לגלגל את השטרות ולדחוף אותם לאוזן כשחיוך של אושר מטומטם שפוך על פניה השמנות.
“זהו? מזה את מתלהבת? אף פעם לא שמעת על טוקבקיסטים ממומנים? כל חברה עושה את זה”. ובכן: נכון. נגב קרמיקה (שלנצח תחרת בזכרוני כחברה עם ליקויי למידה קשים) רחוקה מלהיות היחידה שמטנפת את הרשת בהפרשות שיווקיות. אבל – וקחו את זה כעקרון לחיים – זה שיש גם קרדיות לא אומר שהפרעושים בסדר. מבחינתי, כל חברה וחברה שהופכת את עצמה למפגע תברואתי ראויה לקבל מנה בריאה של K2000 לפרצוף בדמות לעג וקלס פומבי.
גם אם היא ממש גרועה בזה.
מן הארכיון:
• תגובה מהממת!!!!!
• מלחמת האותנטים
• מקבלוג: פוסט מורטם
• אריה ניר והטוקבקים
• די ללכלך לי את האינטרנט
מגואל בדם
כמו הגלדיאטורים ברומא העתיקה שחויבו להילחם להנאתם של צופי הקולוסאום צמאי הדם, כך גם אנחנו זורקים את מתמודדי תוכניות הריאלטי אל הזירות המודרניות, שהפכו לאולפני טלוויזיה, ואנו דורשים מהם דם. והם מצידם יעשו הכל, אבל הכל, כדי לזכות במחיאות הכפיים שלנו.
– גואל פינטו, מתמודד ב”האח הגדול”, בכתבה ב-ynet, 15.4.2008
מי המתופפים האלה?
בהפגנה שארגן ארגון “גרעיני תרבות” “גרעיני אמנויות” נגד תופעת האח הגדול השבוע, ההופעה הראשונה היתה של להקת מתופפים לבושים אוברולים כתומים ומסכות פנים לבנות. מישהו יודע את שם הלהקה?
[עדכון] קוראים להם ג’ננה. תודה. [\עדכון]
הצבע “האח”
בגיליון האח הגדול של רייטינג (10/12/2008) כתבה מיכל יפה טור על הדמיון בין המפלגות הפוליטיות לבין משתתפי תוכנית הטלוויזיה “האח הגדול”.
יוסי בובליל: בנימין נתניהו והליכוד. “עממי, פופוליסטי, נוטה ימינה ועל פי התחזיות הוא זה שינצח”.
שפרה: ציפי לבני וקדימה. “יתרונה הגדול ביותר הוא שהיא לא בובליל. נכון שהיא לפעמים קצת מעצבנת ולא ממש ברור אם היא ראויה לזכות, אבל היא היחידה שיש לה איזהשהו סיכוי מול יוסי”.
צבר: אהוד ברק ומפלגת העבודה. “קודם כל עזיבתו עשתה לשפרה רק טוב. בניגוד לברק הוא הודח כבר מזמן ולכן הוא לא ישתתף בגמר הזה, אבל שניהם רלוונטיים, כלומר לא רלוונטיים, בדיוק באותה מידה”.
עינב בובליל: ש”ס. “היא שומרת מסורת ובעלת קשר טבעי ליוסי. אם הוא יבחר אין ספק שהוא יפנה אליה ראשונה ותהיו בטוחים שהוא גם יעביר לה כספים. למרות הקשר שלה לאלוהים ולמצוות, היא לא תיתן לשום דבר לעמוד בדרכה להשגת האינטרסים שלה”.
לאון: מרצ. “בשביל לא מעט מהבוחרים הוא האופציה השפויה, אם כי חלקם עלולים לראות בו שמאלני מדי, אבל הוא ייזכר בעיקר כמי שגנב קולות לשפרה”.
הטור הזה הפך (בשינוי קל) לאיור שנמצא בפליקר של ציפי לבני:
אליטיסט (ת’): מי שאינו צופה בתוכנית הטלוויזיה “האח הגדול”
הוא נושא את עיניו את קלסתר הפנים העצום. ארבעים שנה ארך הדבר עד שלמד לדעת מה טיבו של החיוך המסותר מתחת לשפם השחור. הו, אי-הבנה אכזרית, בלתי-נחוצה! הו, בן סורר ומורה שגזר על עצמו גלות מן הלב האוהב! שתי דמעות מהולות בג’ין גולשות משני עברי חטמו. אבל הכל כשורה, הכל כשורה, אין עוד מאבק. סוף-סוף ניצח את עצמו. אוהב הוא את האח הגדול.
– מתוך “1984” של ג’ורג’ אורוול, בתרגום ג. אריוך, הוצאת עם עובד 1972.
(צילומסך של הלייב בלוגינג של צפניה; גם תודעה כוזבת קיבל השראה מהצילום)
ואיזה אירוני זה שלוּ גריג מת בכיכר רבין
דוד ורטהיים כותב בנענע10 על השימוש הלא-מוצדק והמטעה שהתקשורת עושה בשמה של תוכנית הריאלטי “האח הגדול” כמקדם סקרנות לכתבות:
מי לא מכיר את המושג באזז-וורד? עיתונאים, פרסומאים ואפילו יח”צנים ובעלי עסקים קטנים – כולם רוצים להיות חלק מההצלחה ולהשתמש בחבורת הדיירים שמסעירה את המדינה, בין אם כדי לייצר עוד דפים נצפים ולהגדיל את הטראפיק ובין אם פשוט כדי למכור יותר. השיטה כאמור, מוכרת: כתבות או מודעות התופסות טרמפ על הבאזז של “האח הגדול” במטרה לצוד כמה שיותר אנשים לצרוך תוכן אחר לחלוטין, שקרוב לוודאי שמעולם לא היו נחשפים אליו אלמלא לאון או ונסה היו מתנוססים מעל.
בין הדוגמאות שהוא מונה שם מביא ורטהיים כותרת מדה מרקר, “‘האח הגדול’ גרסת נייס: תשווק מערכת לאיתור פעולות חריגות באמצעות האזנה לטלפון ולתקשורת הנתונים”, וכותב:
ב- Themarker לדוגמא, החליטו שגם כתבה העוסקת במכשירי ציטוט [כך במקור; ע”ק] והאזנה של חברת היי טק, תגרוף הרבה יותר צופים אם הכותרת תדבר על “האח הגדול”.
דוגמה נוספת:
בשער מוסף “סופשבוע” של מעריב מהיום (13.11), מתגלה כותרת מפתיעה: “האח הגדול”. כתבת השער, העוסקת בטכנולוגיה המודרנית המגשימה את נבואות הספר “1984”, אינה קשורה לתוכנית הטלוויזיה, מקסימום נוצרה בהשראתה (מה שלא פחות מקומם), אך השם? או השם.
אלא ששתי הכתבות הללו עושות שימוש לגיטימי לחלוטין בביטוי השחוק “האח הגדול” במשמעותו המקורית. אני תוהה אם ורטהיים קרא את הספר “1984”, או בכלל מודע לקיומו.
ועוד בעניין “האח הגדול”, הפעם התוכנית, תומר ליכטש מציע סיבה לכך שארז טל ואסי עזר מבזים את עצמם בהנחייתה:
מן הארכיף: לא רק תוכנית טלוויזיה של נשיונל ג’יאוגרפיק: נמר טרף ג’ירפה במציאות!