להמציא את המצאת הגלגל (כתבה שלי בכלכליסט)

איך מעודדים חדשנות בחברות? גוגל נחשבת לאחת החברות החדשניות בעולם, שעושה מהפכות בתחומים קיימים (למשל, בתחום האימייל עם ג’ימייל) ויוצרת חדשים (גוגל ווייב). החדשנות הזאת הכרחית לחברה שפועלת בשוק היפר-תחרותי ונטול נאמנויות, בו הגולשים לא יהססו לנטוש מנוע חיפוש, תיבת אימייל, שירות ניווט וכל שירות אחר ברגע שתצוץ חלופה טובה יותר. כשחברה אחרת יוצרת מוצר חדשני שמתאים לגוגל, גוגל תנסה לרכוש אותה ולגייס אליה גם את הממציאים. העובדים של גוגל מתבקשים להשקיע 20% מזמן העבודה שלהם בפיתוח פרויקטים חדשים, שחלקם יהפכו למוצרים רשמיים (למשל, גוגל ניוז). גוגל גם מתגמלת במיליוני דולרים עובדים שאחראים על פרוייקטים יוצאי דופן בחברה, כדי לעודד אנשים יצירתיים שרוצים להקים סטארטאפ להתגייס לגוגל ולעשות זאת שם. אסטרטגית החדשנות של גוגל, אם כך, היא לקנות את כל הרפת בשביל כוס חלב.

אינוסנטיב (InnoCentive), לעומתה, מספקת שירותי חדשנות לחברות שלא יושבות על הר מזומנים כמו זה של גוגל, או שלא חולקות איתה את האסטרטגיה הזאת. התהליך מתחיל אצל המחפש (Seeker), שהוא הגוף או החברה שנזקקים לפתרון. המחפש מאתר בעיות ואתגרים עסקיים שלא נמצאה להם תשובה בתוך הארגון, ומעביר אותם לאינוסנטיב בצירוף כמה אלפי דולרים דמי פרסום בעיה – כ-15 אלף דולר לחברות שמפרסמות 20-40 בעיות בשנה. צוות מומחים של אינוסנטיב מנתח את הבעיה, מגדיר אותה במדויק ומתמחר את הפתרון שלה בסכום בין 5000 למיליון דולרים – הסכום שהמחפש ישלם עבור פתרונות שימצאו חן בעיניו. הבעיה מתפרסמת באתר של אינוסנטיב, בדרך כלל תוך הסתרת שם המחפש מסיבות של סודיות עסקית. גולשי האתר נחשפים לבעיה – המנכ”ל דוויין ספרדלין אומר שכל אתגר נצפה על ידי כארבעה מיליון גולשים, כש-25% מהטראפיק מגיע מפלטפורמות סושיאל מדיה – ומי שמעוניין להשתתף בפתרונה נרשם לאתר כ-Solver (פותר), חותם על הצהרת סודיות ומקבל פרטים נוספים. הפותרים מגישים את פתרונותיהם עד לדדליין, ואלה מועברים למחפש, שבוחר אילו פתרונות לרכוש ומעביר את התשלום בצירוף עמלה לאינוסנטיב, שעומדת על 10-40% ממחיר הפתרון. גם הפתרונות לא נחשפים בדרך כלל לקהל הרחב.

הכתבה שלי במוסף כלכליסט >>

בונוס לקוראי החדר: הבוקסה הבלתי נמנעת “מתי אתם מגיעים לישראל?”

ראיונות עם אנשי עסקים בכירים מחו”ל מסתיימים תמיד בנסיונות של המראיין לדוג מחמאות על ישראל, ובמרואיין שמציית לכללי המשחק ומחמיא לשוק המקומי, שבו הוא מתכוון לבקר ממש בקרוב, להקים סניף מפואר, לספק מאות מקומות עבודה ולרכוש אינספור סטארטאפים. במקרה הזה, ספרדלין העלה את הנושא בלי פרובוקציה מצד המראיין – ישראל באמת נמצאת על המפה האסטרטגית שלו. “השוק הישראלי מסקרן אותנו”, אומר ספרדלין. “אנחנו מאמינים שישראל היא שוק מיוחד למדי וחדשני בצורה יוצאת דופן. אנחנו עוקבים אחרי דברים כמו מספר הפטנטים לנפש והגידול העצום במגזר הטכנולוגי, וזה מאוד מרשים. אנחנו מתמקדים בשוק הישראלי ומחפשים הזדמנויות להשתלב בו בצורה יותר צמודה”.

“בטווח הקצר ניצור קשרים עם השוק המקומי, וננצל הזדמנויות כמו הראיון הזה ליידע אותו על קיומנו. אנחנו רוצים לראות התקדמות בקרב מחפשים ופותרים בישראל”, אומר ספרדלין. בניגוד לחברות שמביעות עניין ברכישת סטארטאפים וחברות ישראליים, מה שמסתיים פעמים רבות בסגירת המשרד המקומי והגירה של יזמים ועובדים לחו”ל, זירת הפעולה של אינוסנטיב היא אתר האינטרנט שלה, מה שמאפשר לישראלים להשתתף בה בלי לעזוב את הבית. ועם זאת, ספרדלין מגדיר את הקשר של אינוסנטיב עם ישראל “וירטואלי”, ורומז על נוכחות משמעותית יותר בעתיד הקרוב: “אנחנו מקווים שהספקטרום שלנו בשנתיים-שלוש שנים הקרובות יהיה רחב מספיק לאפשר לנו קשר אמיתי וישיר עם ישראל”.

תגובות

3 תגובות לפוסט “להמציא את המצאת הגלגל (כתבה שלי בכלכליסט)”

  1. חנן on 4 במרץ, 2010 18:01

    בכוונה אין לינק לאתר של החברה שאתה מדבר עליה? זו מדיניות בכלכליסט או משהו?

  2. עידו קינן on 4 במרץ, 2010 18:09

    חנן, אני לא חושב שיש מדיניות כזאת, סתם חוסר תשומת לב. הכתבה נכתבה עבור העיתון ומשם העלו אותה לאתר, ומאחר שבעיתון אין לינקים זה נשאר ככה.

  3. מושיק on 4 במרץ, 2010 20:03

    כתבה מצויינת. תודה.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.