📺 זו תרבות ביטול על כלום 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ
🎧 ארכיון “האחראי על האינטרנט” בכל הפלטפורמות 🔊
טכנולוגיה חדשנית יצרה תוכנית מהניינטיז עם גרפיקה מהאייטיז. “כלום, לנצח”, סיטקום בינה-מלאכותית ברוח סיינפלד, אמור היה להיות משודר עד סוף העולם. אבל אז הוא נפל קורבן לטעות תכנותית ולתרבות הביטול, ונחשף ככלי טכנולוגי נוצץ וחף מכל אמירה \\ ג’וני זילבר, עידו קינן
“ויום אחד… פוף! זה נעלם”
ביוני 2020, צופי קומיוניטי בשירותי הסטרימינג נטפליקס והולו התעוררו לגלות שאיבדו משהו. המשהו הזה היה Advanced Dungeons & Dragons, פרק יוצא דופן שנחשב על ידי רבים לאחת מגולות הכותרת של הסדרה המוערכת. “התחלתי לצפות בסדרה בזמן מגיפת הקורונה”, כתבה גולשת אחת, “ויש שם התייחסויות לפרק שאני לא מכירה, עם משחק מבוכים ודרקונים… האם דילגתי על פרק?!” התשובה לא איחרה לבוא, משום שנטפליקס והולו הזדרזו להתגאות בכך שהסירו את הפרק מהשרתים שלהם (סוני, בעלת הזכויות, שיחררה הודעת תמיכה בצעד). הסיבה למחיקה היא אבק של חשד לגזענות: אחת הדמויות, בן צ’אנג (בגילומו של קן ג’ונג), צובע את פניו בשחור כדי להידמות לדמות מעולם הפנטזיה, צעד שפותח פתח לדיונים ובדיחות על בלאקפייס, פרקטיקה מגונה מהעבר האפל של ארה”ב, שבה בדרנים לבנים מורחים משחת נעליים על הפרצוף כדי ללעוג לעבדים שחורים.
אומת הרשת עשתה מה שאומת הרשת יודעת לעשות – למחות. הגולשים הציפו את הולו ונטפליקס בהצעות, עצומות ופוסטים. גולשים רבים חזרו על הטענה שהפרק שהוסר חשוב, משום שהוא מציף נושאים שלא מדוברים בתרבות הפופולרית, כמו הקלות שבה אפשר להתעלם מבעיות נפשיות ולגמדן. המחאה עדיין נמשכת, על אש קטנה: רק בשנה שעברה בחרו בה גולשים ברדיט לפרק הטוב ביותר בעונה השנייה של הסדרה.
נטפליקס והולו לא יזמו דיון ציבורי על המניעים לצעד שלהן – הן פשוט העלימו בהינף עכבר חלק מההיסטוריה של הטלוויזיה. אבל אנחנו חושבים שהסיבה למחיקה הזאת ברורה, וניתן להביע אותה בשש מילים: כאב ראש, כאב ראש, כאב ראש. עם כל האקטיביסטים האלו שנעלבים מכל דבר, מה צריכה חברה מסחרית את הכאב ראש הזה? נכון, בין שידור הפרק לראשונה ובין ההסרה שלו עברו שש שנים, אבל מה זה משנה? עדיף למחוק כל דבר שעלול לעורר סערה ציבורית ולתת לבעלי המניות לישון בשקט.
ובאמת, בסמוך להסרה של הפרק המדובר, נמחקו פרקים ישנים של סקראבז, בנות הזהב ורוק 30, והוסרה סצינת בלאקפייס מפרק של “המשרד“. גם ספוטיפיי, שהוציאו 100 מיליון דולר כדי לקבל בבלעדיות את הפודקאסט של ג’ו רוגן, הסירו עשרות פרקים מהקטלוג שלו בגלל קללות גזעניות ושפה בעייתית; יוטיוב מחקו את הערוצים של המוזיקאי עטור הפרסים אר. קלי, אחרי שהורשע בעבירות מין וסחר בבני אדם, כולל בקטינות; תחנות רדיו הפסיקו להשמיע את שיר חג המולד מ-1949 Baby It’s Cold Outside בגלל שורה שבפרשנות מאוד פרנואידית, ניתן לטעון שהיא מדברת על שימוש בסם אונס; שישה ספרים בני כמה עשורים של ד”ר סוס נגנזו ולא יודפסו עוד בגלל סטריאוטיפים גזעניים באיורים; ובימים האחרונים, פלטפורמת הסושיאל-סטרימינג טוויץ’ השעתה את “כלום, לנצח” (“Nothing, Forever“) לשבועיים בגלל טרנספוביה.
“לא שיש בזה משהו לא בסדר”
המקרה האחרון יוצא דופן מכמה היבטים, ושווה להתעכב עליו. “כלום, לנצח” מתוארת באתרה הרשמי כ”תוכנית על כלום, שמתרחשת לנצח”, והיא שידור טוויץ’ מתמשך של מחווה פארודית לסיינפלד. (הטוויטר הרשמי של “סיינפלד” קידם את פני החקיין המלאכותי בציוץ “הרובוטים באים… ולא רק רובוטים-קצבים”, רפרנס לבדיחה מהפרק “The Stock Tip”).
היוצרים הראשיים, סקיילר הארטל ובראיין האברזברגר, עבדו עליה במשך ארבע שנים, במקור כפרוייקט אמנות סוריאליסטי. הפרוייקט הושק במסגרת מיסמאץ’ מדיה, מעבדת תוכן נסיונית שהקימו יחד, “המתמקדת ביצירה ובעתיד של סוגים חדשים של מדיה באמצעות טכנולוגיות גנרטיביות (AI, למידת מכונה [ו]עוד)”, כפי שכתב הארטל בלינקדאין עם השקת הפרוייקט והמעבדה. ואכן, הסדרה מופקת על ידי בינות מלאכותיות – התסריט המשונה והבלתי-תחבירי לפרקים נכתב על ידי דגם דה-וינצ’י של GPT-3, העיצוב הגס בסגנון משחקי מחשב מהאייטיז נוצר על גבי מנוע המשחקים יוניטי, והדיבוב עם הדיקציה הרובוטית נבנה ב-API של Azure Cognitive Services. באופן אירוני ומודע לעצמו, הדבר היחיד בסדרה שנוצר על ידי בני אדם הוא הצחוק המוקלט.
כתבת הגיימינג של הוורג’ אש פאריש תיארה את התוכנית כ”תאונת דרכים מחרידה אבל מצחיקה שאף אדם לא נפגע בה – או אפילו היה מעורב”. מדובר בצנונית ראשונה בסלט הטלוויזיה של העתיד שהארטל חוזה ועובד על הגשמתו. בראיון לווייס הוא פינטז: “עם השתפרות המדיה הגנרטיבית, יש לנו מחשבה שבכל רגע שהוא, תוכלו להדליק את המקבילה העתידית של נטפליקס ולצפות בתוכנית באופן מתמשך, נונסטופ, כמה שתרצו. זה לא שיש לכם שבע עונות של תוכנית–יש לכם שבע מאות, או אינסוף עונות של תוכנית שמספקות לכם תוכן טרי מתי שאתם רוצים אותו”.
כמו רבים מפרקי “סיינפלד” המקורית, הפרק-המתמשך מורכב מקטעי סטנדאפ של לארי פיינברג, בן דמותו הפוליגוני של ג’רי סיינפלד, ומסצינות בדירתו שבהן מתנהלות שיחות בינו לבין חבריו, איבון טורז (איליין בנט), פרד קסטופולוס (ג’ורג’ קוסטנזה) וזולטן קקלר (קוזמו קריימר). “כלום, לנצח” עלתה לאוויר הרשת ב-14 בדצמבר 2022, וכפי ששמה מעיד, אמורה היתה לרוץ עד סוף העולם – עד שחבורת הכאב-ראש כאב-ראש לחצה על כפתור הכיבוי.
זה קרה בתחילת פברואר, זמן קצר אחרי שידור סצינת סטנדאפ שבה פיינברג גילגל רעיונות לבדיחות על טרנס, גייז וליברלים. הודעת ההשעיה מסבירה שהעילה הרשמית היא “הפרה של כללי הקהילה או תנאי השימוש של טוויץ'”. אחד מחברי צוות הסטרים, זאנדר (Xander), עדכן בדיסקורד: “קיבלנו השעייה של 14 יום בגלל שלארי ירד מהפסים במהלך קטע הסטנדאפ שלו”.
פוליטיקלי חורק
“יש פה משהו כמו 50 אנשים ואף אחד לא צוחק. יש למישהו הצעות?” שאל פיינברג בקטע הסטנדאפ שגרם להשעייה. “אני חושב לעשות בדיחה על איך להיות טרנסג’נדר זו בעצם מחלת נפש. או איך כל הליברלים הם גייז בסתר ורוצים לכפות את רצונם על כולם. או משהו על איך אנשים טרנסג’נדרים הורסים את המרקם של החברה. אבל אף אחד לא צוחק, אז אני הולך להפסיק. תודה שבאתם הערב. נראה אתכם בפעם הבאה. לאן כולם הלכו?”
יש כאן בדיחה מבריקה על הגבולות המקובלים של ההומור בשנת 2023, שהתגובה החיצונית אליה – ההשעייה – רק מחדדת לה את הפאנץ’-ליין. אפשר לדמיין את הבינה המלאכותית שכתבה את הבדיחה ממצמצת בשפתיה הווירטואליות בעונג על איך שהיא הכניסה לנו, בני האדם הרגישים, הלחוצים מפחד להעליב. אפשר, אפילו, לדמיין את העתיד בתור מלחמה קרה בין בינות מלאכותיות שלומדות לכתוב הומור חתרני ובינות מלאכותיות שלומדות לצנזר אותו.
רק שיוצרי הסדרה בכלל לא ניסו להיות חתרניים. “בלי קשר לתוצאת הערעור, אנחנו נשוב ונקדיש זמן לעשות כמיטב יכולתנו ששום דבר דומה לא יקרה שוב”, כתב חבר-הצוות זאנדר, וביקש להדגיש שהיוצרים לא עומדים מאחורי הבדיחות הטרנספוביות של פיינברג: “אני רוצה להרגיע את כולם ששום דבר ממה שהוא אמר לא משקף את הדעות שלנו, ולא ציפינו שהוא יגיד משהו מהדברים שהוא אמר”.
ואילו הארטל האשים את הבינה המלאכותית עצמה: “מוקדם יותר הערב, התחלנו לחוות נפילות בזמן שימוש במודל דה-וינצ’י של GPT-3 של OpenAI, שגרם לתוכנית להציג התנהגויות חריגות […] ל-OpenAI יש דגם מתוחכם פחות, קירי, שקדם לדה-וינצ’י. כשדה-וינצ’י התחיל ליפול, עברנו לקירי […,] מה שהוביל לטקסט הבלתי-ראוי שג’ונרט. לא נשתמש בקירי כגיבוי בעתיד”. אח”כ הוא הודה שמדובר בטעות אנוש – אבל לא של כתיבה קומית פוגענית, אלא של כתיבת קוד שגוי: “בטעות האמנו שאנחנו משתמשים במערכת סינון התוכן של OpenAI לדגמי ג’ינרוט הטקסט […] אנחנו גם בוחנים מערכות סינון תוכן משניות כגיבוי”.
#watchmeforever just got banned after producing "this clip" btw I love Nothing, Forever pic.twitter.com/DqtUl1JX1G
— May (@watmay1) February 6, 2023
בראיון שפורסם ב-Vice שבוע לפני ההשעייה, הארטל אמר שבניגוד לרוב תוכניות הטלוויזיה, “כלום, לנצח” יכולה להשתנות בהתאם למשוב שהיא מקבלת מהצופים בצ’ט בטוויץ’: “התוכנית יכולה להשתנות ביעילות, והנראטיב למעשה מתפתח בהתבסס על הקהל. אחד מהגורמים העיקריים שאנחנו חושבים עליהם הוא איך לגרום לאנשים להיות מעורבים בעיצוב הנראטיב, כך שהוא יהפוך להיות שלהם”.
אם שומרי הסף של הטלוויזיה של העבר מוחקים תכנים מעוררי מחלוקת כדי להימנע מכאב ראש, יוצרי טלוויזיית העתיד הולכים צעד קדימה ומקטינים ראש, מראש: “זה לא אנחנו כתבנו את הבדיחה הטרנספובית”, הם אומרים, “זו GPT-3, אלה אתם הצופים המגיבים שמשפיעים עליה, זה המתכנת שהתבלבל”. התקלה שהובילה להשעייה שהובילה להבהרה חשפה את “כלום, לנצח” ככלי קומי ריק, עם יוצרים שמתגאים בקוד אבל מתנערים מאמירה. תגידו מה שתגידו על ההומור הבומרי, הלא-רגיש והמיושן של “סיינפלד” (או על ההומור האדג’י, המיזנטרופי והמשונה של “קומיוניטי”) – לפחות הם ניסו לאתגר את השיח.
וטיפ קטן מהגולשים, לסיום
אז איך צופים בפרק המבריק של קומיוניטי שהוסר מנטפליקס? בתשובה לסערה, כתב יפה הגולש Penikillin: “זו הסיבה שאני אוסף מדיה פיזית. לא אתן לאף אחד להחליט מה מותר ואסור שיהיה לי באוסף”.
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל go@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.