חמש עובדות שאתם (לא ממש) חייבים לדעת על מצפה רמון

פוסט של אליען לזובסקי
בביתי במדבר

אל תצפו שהיא תהיה יפה, כי היא לא


בעצם, אולי כדאי שנגיד את זה ממש בבירור: מצפה היא מכוערת.

למעשה, יש להעמיד את הארכיטקט העירוני בכיכר העיר – זאת עם המזרקה המזוויעה ביותר שנתקלתם בה אי פעם (משהו כמו כדור אקמול גדול שנשמט על הרצפה והתבקע לשניים), שכמעט לעולם לא זורמים בה מים, כי אין כסף ואין מים – ולסקול אותו בגללי אלפקות.

כשתגיעו בנסיעה מכביש 40, יקבל את פניכם השלט המדכא “שטחי מסחר להשכרה”, המרמז על האטרקטיביות העסקית של עיירתנו. כמה מטרים לפני כן תראו את השלט שמבטיח שדה תעופה. מבטיחים אותו כבר שבע שנים. אפילו הניחו אבן פינה. אבל החטא האמיתי הוא בנייני המגורים המשפחתיים שנבנו בשכונה הישנה שעל שפת המכתש. במקום למקם אותם עם הפנים אל המכתש, כך שיפנו אל הנוף השגיב שלרגליהם, הם נבנו על הצד (!), כך שיהנו מהנוף המקסים של רחבת השוק – מפלצת בטון מנוקדת בזבל ובשאריות של ירקות.

גללי אלפקות, אמרתי?

כל בית צריך מחסן


למה? ככה. צורך מצפאי שכזה.

איזורי המגורים של מצפה מתחלקים, בעיקרם, לשניים: השכונה החדשה והשכונה הישנה. לא ממש ברור למה קוראים לשכונה החדשה ככה, כי היא קיימת לפחות 20 שנה, אבל בינתיים לא קמה שכונה גדולה אחרת, אז ככה זה נשאר. כל הבתים בשכונה הזו – שבה גם אני גרה – בנויים בדיוק באותה צורה: בתי קרקע דו-משפחתיים, שלושה חדרים, חנייה וגינה קטנה מקדימה, גינה נוספת מאחור.

תמיד חסר חדר, ותמיד ישנה בעיית אחסון אקוטית – וזה לא משנה אם אתה אדם יחיד או משפחה מרובת נפשות. כל מי שגר בשכונה החדשה תמיד צריך להוסיף מחסן בחצר. תעברו בית בית, ותגלו שבכולם, ללא יוצא מן הכלל, יש מחסנים.

ברור שישנם גם בתים ראוותניים וגדולים יותר, או בתים שאוחדו להם יחדיו. אבל יש משהו נחמד בידיעה שרוב הבתים לא מאוד שונים זה מזה. בכלל, יש בהם משהו חינני ונעים, בבתים האלה. הם פשוטים, לא מוגזמים אך גם לא קמצניים. אצלי בבית השכור, למשל, הזיזו את הקיר המרכזי, והסלון הפך רחב ידיים. במטבח – כמו ברוב המטבחים – קרוע חלון רחב ומואר אל החצר, מכוסה בסורגים שעליהם משתרגים העציצים בשמחה. חדר השינה פונה אל המדבר, ורואים את הירח מהחלון.

אין באמת איפה לאכול כאן


כלומר, יש כל מיני מקומות נחמדים, והם מגישים אוכל רע, בינוני וטוב, אבל אם אתם מצפים למסעדה ברמת 5 כוכבים תל אביבית – זה לא יקרה. גם בית קפה איכותי באמת אין ממש. יש “קפהנטו” והם חמודים, אבל זה קפהנטו. יש מסעדה צרפתית, והיא טובה. כיום, היא האופציה היחידה לאוכל טוב כאן. חוץ מזה, יש פיצה, שווארמה וחומוס במרכז המסחרי. את החומוס לא ניסיתי, השווארמה והפיצה סטנדרטיות. הפלאפל סביר.

בפאב השכונתי, החבית, יש דברים מטוגנים. ויש גם את “הקצה”, אבל לא יצא לי לאכול שם והדעות חלוקות.

בקיצור, חברים, כאן זה הפריפריה, אין אוכל טוב, בדיוק כמו שאין פה סופרפארם ורופא בלילה. נא להנמיך ציפיות.

מה שכן, יש אוכל הודי מ ע ו ל ה, שמכינים זוג הודים מבוגרים. אבל צריך להזמין מראש, ואין בסופי שבוע.

וגם אומרים שפלורה שושן, ראש המועצה, עושה אחלה חריימה, אבל לא טעמתי.

הצד החיובי: זה מכריח אותך לבשל בבית, ולאכול אוכל טרי (בתנאי שאינך פדלאה – כמוני – שבסוף מתפשרת על פרוסה עם משהו).

מגדל המים, שכונת גמל, המצוק, ה”שיישים”, החורשה האחרונה ליד בית ספר שדה


חמש נקודות מפגש נפוצות כשאת גרה כאן. בתל אביב זה היה קפה “התחתית”, דיזנגוף-פרישמן, עזריאלי, צומת מעריב. עכשיו אני פוגשת אנשים באתרי טבע עם שמות דרמטיים כמו “החורשה האחרונה ליד בית ספר שדה”. אני, אין לי מושג אפילו איפה החורשה הראשונה, אז האחרונה?

ה”שיישים” (SHAISHIM) הם קבוצה של בנייני שיש, מכוערים שאין דברים כאלה, שממוקמים במרכז מצפה, לא רחוק מהשכונה הישנה. הדבר הכי מעניין שיש לי להגיד עליהם זה שויקי קנפו גרה שם.

שכונת גמל, כפי שניתן לנחש, בנויה מתחת להר גמל. טוב, לא ממש בנויה, כי התושבים ופעילי אקולוגיה נלחמים בה. בינתיים, יש רק בית אחד, והמון תשתיות.

מגדל המים דווקא שמור יפה. לא ברור איך זה קרה.

החורשה האחרונה ליד בית ספר שדה התגלתה, למרבה ההפתעה, כיפהפייה. הייתי בה ביום העצמאות האחרון, באחד הפיקניקים היותר כיפיים. מצד שני, אם תשאלו אותי איך מגיעים, אין לי מושג.

המצוק – הוא אותו מצוק נדיר ומפעים שצופה אל מכתש רמון. מקום אידיאלי לראות בו שקיעה, לפגוש יעלים ולהיזכר מה מקומך האמיתי והזניח בעולם.

קר כאן גם באוגוסט


למצפה יש מזג אוויר משלה, תוצאה של העובדה שהיא ממוקמת על הר הנגב, וגבוהה אפילו יותר מירושלים.

מזג האוויר כאן הוא טריטוריה מנותקת לחלוטין ממרכז הארץ: כשבחלונכם יורד גשם, אצלנו שמש ויבש. כשאצלכם נעים ואביבי, אצלנו קפוא ומצמרר. כשאתם מזיעים את נשמתכם, אנחנו לובשים חולצה ארוכה ומתענגים על בריזה קרירה.

הימים חמים מאוד, והשמש בקיץ מכה ללא רחמים.

אבל ברגע שהערב יורד, מגיעה הקלה מסחררת, וקרירות מופלאה חודרת והופכת למזג אוויר שאין לו אח ורע בכל ארץ ישראל. לא פלא שמבוגרים רבים רכשו לאחרונה בתי קיץ במצפה. הם התמכרו, ויש להם סיבה טובה.

ויש את עניין היובש. בחצי השנה האחרונה גיליתי, שכשאני מגיעה לתל אביב לביקור אצל ההורים, אני נהיית עצבנית בשעות הראשונות לביקור. לקח לי זמן להבין למה. פשוט שכחתי מה זה להזיע.

________________________
אליען לזובסקי, בת 36, היא תסריטאית ובעלת תואר ראשון בקולנוע מאוניברסיטת תל אביב. היא היתה עורכת, כתבת ובעלת טור ב”מעריב”, ביימה את הסרט הדוקומנטרי “הבטן הרכה שלי” וכתבה לשלל סדרות טלוויזיה. לפני שנה וחצי עברה למצפה רמון, והיום כותבת את הבלוג “בביתי במדבר“, על החיים שם ובמדבר בכלל. הפוסט התפרסם שם במקור ב-6.9.2011

תגובות

7 תגובות לפוסט “חמש עובדות שאתם (לא ממש) חייבים לדעת על מצפה רמון”

  1. הריב"ס on 7 בספטמבר, 2011 08:22

    אם זכרוני אינו מטעני, שפת המכתש פונה דרום-מזרחה. ושם אין שקיעה.

  2. טל on 7 בספטמבר, 2011 10:42

    רק לי זה צחנת ההתנשאות מפריעה?
    אגב, יש מסעדת שף מעולה במצפה רמון!
    http://mitzperamonhotel.co.il/index.php?resto

  3. שמעון השכן on 7 בספטמבר, 2011 11:09

    בעיני זה דווקא נפלא – כתוב בצורה נהדרת ומעיד על הרבה כישרון.
    יישר כח.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) on 7 בספטמבר, 2011 13:13

    תגידו, רק אני שמתי לב שהתמונה שאמורה לייצג את הבנים המוזרים של מצפה רמון היא תמונת אילוסטרציה שבכלל צולמה בבאר שבע?
    (ונקראת אנדרטת חטיבת הנגב )

  5. שמעון on 7 בספטמבר, 2011 17:51

    בואו נגיד ששיכונים מכוערים יש בכל הארץ .ישנם אזורים שלמים בגוש דן שאלמלא היתה צמחייה וחלונות ראווה היו מכוערים בהרבה משיכוני מצפה רמון .לפחות אין פיח שחור שנותן את הגוון שלו על כל מבנה בעיר.דבר אחר שצריך לזכור הוא שעד לפני מספר שנים רוב בתי השיכונים היו שייכים לעמידר והם אחראים להזנחה הפושעת.יעברו כמה שנים ,הדירות יעברו לידיים פרטיות ואולי גם המועצה תרתם והבתים יקבלו חזות חדשה ונקייה.בקשר למקומות בילוי ומסעדות ובכן איו לי רעיון טוב אז אולי את תפתחי לנו בית קפה\מסעדה ?? קצת השקעה במקום קיטורים יכולה רק להועיל.

  6. המפצח on 7 בספטמבר, 2011 20:46

    צר לי, אך קטונתי מלהבין:
    אם המקום כה מכוער, עלוב, משעמם, תפל, חם להחריד / מקפיא עצמות, וכו’ וכו’ – למה עברת לשם, והרבה יותר חשוב: למה את לא עולה על אוטובוס לבאר-שבע (יש קונקשן למדינת תל-אביב) אלא נשארת שם?

    וגם: לחרבן על המקום שבו את חיה (מבחירתך החופשית, יש להניח) הוא מעשה מכוער ומסריח.

  7. אביבה שרייבר on 11 בספטמבר, 2011 10:26

    אז יש שמדברים ויש שעושים. השבוע נפתח בית קפה אופטימי בדרום – אייבייקפה לקהל הרחב. בית הקפה צמוד למלון איי בייק ברובע דרכי הבשמים. את ואחרים מוזמנים. קפה מושקע, נעים, תרבותי וכייפי. מקום שכיף לשבת בו, לפגוש חברים, אורחים ומזדמנים. כן, יש גם דברים אחרים במצפה.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.