צנזורשת והאביב הערבי
מלחמות מייצרות אימג’ים, הן מכוונים ומתוכננים והן מקריים. במלחמות הפוסט-מודרניות, האימג’ים המלחמתיים משמשים בערבוביה חומר גלם לתיעוד עיתונאי והיסטורי, אמצעי תעמולה, אמירה פוליטית, יצירה אמנותית, כלי נשק וקזוס בלי. נעל נזרקת על ג’ורג’ וו. בוש מול מצלמות התקשורת. האמריקאים משחררים את צילומי גופותיהם המבותרות של עודאי וקוסאי חוסיין. קריקטורות שלועגות לנביא מוחמד מתפרסמות בעיתון דני. סוכנויות ידיעות מתעדות דגלי ישראל נשרפים. צילום סלולרי מטושטש של סדאם חוסיין התלוי. מטוסים נכנסים במגדלי התאומים מול אינספור מצלמות חובבים. קלטות יחצ”נות של ארגוני טרור מציגות שבויים וחטופים מוצאים להורג. הבית הלבן מעלה לפליקר צילום של בכירי הממשל יושבים בחדר המצב של הבית הלבן ומתודרכים על פעולת האיתור-חיסול של אוסמה בן לאדן. שידור חי של חוסני מובארק שוכב במיטה בתוך כלוב בבית משפט ומכחיש את ההאשמות המיוחסות לו.
התקשורת מתקשה להתמודד עם התיעוד הוויזואלי של האינטרנט. בכתבות טלוויזיה על האקרים, אתרי היכרויות או שגעון האינטרנט החדש נראה תמיד אדם יושב ליד מחשב, גולל בעכבר או מקליד על מקלדת. בעיתונים נראה צילומים של עמודי רשת בתוך מסגרת של דפדפן, בדרך כלל אקספלורר מיושן (אם זה לא נשמע משונה, דמיינו שכל כתבה על תוכנית טלוויזיה היתה מלווה בצילום פריים מתוך התוכנית כשהוא מוצג בתוך מקלט טלוויזיה). באתרי חדשות באינטרנט נקבל צילומי המחשה במקרה הרע וצילומי מסך במקרה הטוב.
אחד המהלכים הדרמטיים של ההפיכה במצרים לא צולם. זה היה ביום שישי 28.1, לפנות בוקר, שלושה ימים אחרי פרוץ המהומות וההפגנות האלימות ברחובות הערים המרכזיות. “בהול: מצרים כיבתה את האינטרנט”, הודיע איסנדר אלאמרני באתר הפוליטיקה והתרבות הערבית The Arabist. “מצרים עוזבת את האינטרנט”, כתב ג’יימס קאווי בבלוג של רנסיס, חברה שחוקרת תעבורת אינטרנט בעולם, וכינה זאת “פעולה חסרת תקדים בהיסטוריה של האינטרנט”. לפי בדיקת רנסיס, כל הספקיות המצריות (למעט נור גרופ, שסיפקה את החיבור לבורסה המצרית) התנתקו מרשת האינטרנט העולמית. טלקום איטליה ספארקל, ספקית תקשורת משמעותית של מצרים, דיווחה על אפס תנועת אינטרנט אל מצרים וממנה החל בחצות וחצי. דיווחים אחרים הזכירו גם חסימה של שירותי הסמס.
איך מצלמים ניתוק מהאינטרנט? לדעתי, האימג’ שנצרב מאותו אירוע היה גרף שיצרה חברת אבטחת המחשבים ארבור נטוורקס, שהראה את תעבורת האינטרנט בין מצרים לעולם בין ה-27 ל-28 בינואר. לא צריך להבין ברשתות או בגרפים כדי להתרשם שמדובר במקבילה האינטרנטית לכיבוי אורות בכל הבתים בבת אחת.
_____________
המאמר המלא התפרסם (עברית, English) באתר מארב, והוא מלווה את התערוכה “על פי מקורות זרים” במרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית בחולון.
והאימג’ שלך למאמר הוא איש שתוחב את ראשו לתוך כדור צהוב בסביבה אורבנית?
לא עדיף לשים את הגרף המדובר, למשל?
אני לא בא אליך לעבודה ואומר לך איך להיות מגיב אנונימי, נכון?
העיקר ששמת את הגרף.
זו היתה המטרה :)
[…] – אינטרנט נקי. חלאל. כשר. נפרד. שר התקשורת האיראני הכריז על כך לראשונה […]