ברוכים הבאים לאינטרנט הכשר של איראן

פוסט של תמר עילם גינדין

מהנעשה באיראן. קליק לארכיון המדור

אחת הבעיות של האינטרנט היא שהוא משחית את הנוער. אם אתה אָח’וּנְד – זה כינוי הגנאי האיראני למה שאנחנו קוראים “איאתוללות” – ההגדרה שלך של “משחית את הנוער” יכולה להיות סרטונים ביוטיוב שמראים בהם נשים חשופות שיער, או פייסבוק שעלול לגרום לאנשים לפתח קשרים עם המערב. רחמנא ליצלן.

הפתרון – אינטרנט נקי. חלאל. כשר. נפרד. שר התקשורת האיראני הכריז על כך לראשונה בסוף שנת 2010, וביוני 2011 דיווח ד”ר רז צימט בעלון “זרקור לאיראן” (פדף) על התוכנית לגייס לא פחות משמונת אלפים חברי בסיג’ כדי להקים רשת אינטרנט סגורה ונקייה לאיראנים. אתם רואים? הבסיג’ זה לא רק לדיכוי הפגנות, זה גם לחינוך טוב לנוער ולמבוגרים.

לתוכנית שתי רגליים: הקמת רשת אינטרנט פנימית, שבה השלטונות יכולים לפקח טוב יותר על התעבורה ברשת ועל התכנים בה, וגם אינטרנט חלאל (אינטרנט כשר), שיאפשר לאיראנים החסודים גישה לתכנים טהורים יותר ברשת העולמית.

כבר עכשיו, אם אתם רוצים, אתם יכולים לראות סרטונים טהורים באפאראט, המקבילה החלאלית ליוטיוב. ברשת הזאת יש תכנים אישיים, בדיחות, חינוך, פנאי, קולנוע, דת, מוסיקה, חדשות, פוליטיקה, מדע, ספורט, פרסומות. בקיצור – הכול. אבל כשר. הנה דוגמה לפרסומת בלי ערומות למשקפי “הפרופסור”, והנה פרסומת לחברת ביטוח. 

ואם ברשת חברתית נקייה חשקה נפשכם, אתם מוזמנים לפארספייס (פייל! היה צריך להיות פארסבוק!). פארספייס עוזר לכם למצוא את חבריכם ולחלוק את מחשבותיכם, את דעותיכם, את תמונותיכם ואת קבציכם עם אחרים! בין המביעים דעות לא נכונות תוגרל חופשה בכלא אֶווין.

שאלתי את חבריי האיראנים מה דעתם – האם זה אמיתי, האם זה ייתכן, איך זה ישפיע. חלק מהתגובות בנאליות, כמו “אלוהים ישמור, זה יהיה ממש רע לאנשים בפנים”, ו”בשביל המשוגעים שום דבר אינו בלתי אפשרי”. התגובה שהכי הצחיקה אותי הייתה “איראן הופכת לצפון קוריאה”, שמזכירה מאוד את “ישראל הופכת לאיראן” שלנו.

והנה עוד כמה תגובות מעניינות:

שאלה: מה זה אינטרנט חלאל?

תשובה של האייתאללות: אינטרנט חלאל קוראים לאינטרנט שנשחט בשחיטה כשרה על בסיס העקרונות הנכונים של ההלכה המוארת ועל האסלאם הַמְּגַלֶּה: אומרים בסמאללה, משספים את גרונו, מאפשרים לכל הדם לצאת עד שיוצאת נשמתו לחלוטין. כמובן, צריך שראשו של האינטרנט יהיה לכיוון הכעבה, בית האלוהים, כדי שיהיה ראוי למאכל.

זה להפוך את הקשה לאפשרי, וזה יפריע למסחר. אם המערב רציני לגבי שינוי באיראן, הוא צריך להשקיע בדרכים לאפשר לאיראנים לעקוף לחלוטין את תשתית האינטרנט הפנימית. יש דרכים לעשות זאת, וזה עולה פחות מהפצצות שמשלם המיסים האמריקאי הולך לשלם עליהן כדי להחריב את איראן. הפחד הגדול ביותר של משטרי עריצות הוא חברה פתוחה.

אני לא מומחה באינטרנט ומחשבים, אבל שמעתי שזה בלתי אפשרי מבחינה טכנית. בתחילת השנה שעברה הייתה שמועה שהוא יושק בחודש שהריוור [כלומר לפני ארבעה חודשים; תע”ג], אבל עכשיו אנחנו בחודש דֵי ושום דבר לא קרה. זה מראה שהתוכנית הזאת, אם היא אפשרית, היא קשה ועושה לממשלה כאב-ראש.

למיטב ידיעתי, “אינטרנט חלאל” הוא בדיחה, שם שנתנו בלוגרים ועיתונאים. הם קוראים לזה “אינטרנט לאומי”, ומסובך וקשה ככל שיהיה, לצערי זה אפשרי. אבל לא בעתיד הקרוב.

וד”ר צימט הבטיח תשובה מהעיתונות האיראנית בזרקור הקרוב, אז נעקוב.

________________________
ד”ר תמר עילם גינדין היא מחברת הספר הטוב, הרע והעולם – מסע לאיראן הטרום אסלאמית, ומרצה במסגרות שונות, פרטיות וארגוניות. ביום חמישי 12.1.2012 בשעה 16:00 היא נותנת במוזיאון ארצות המקרא בירושלים את ההרצאה אשמדאי החנטריש – השפעות איראניות על לשוננו ועל תרבותנו.

תגובות

2 תגובות לפוסט “ברוכים הבאים לאינטרנט הכשר של איראן”

  1. שמוליק on 11 בינואר, 2012 04:59

    יש שם כמה סרטים מאוד מחרמנים!!!
    http://www.aparat.com/v/02f60f5f4293a15d15fa466e1beeeb8499986

  2. הדייג – לקט המלצות קריאה מס’ 65 on 13 בינואר, 2012 02:40

    […] תמר עילם גינדין מספקת הצצה באינטרנט הכשר של איראן. כך, למשל, ניתן לגלוש בגרסאות "נקיות" של פייסבוק […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.