איך בוטים השתלטו על אסטרטגיית התמחור שלי
carlos.bueno.org
לפני שאדבר על הצרות שלי, תנו לי לספר לכם על ספר אחר, “Computer Game Bot Turing Test”. זהו אחד ממאה אלף “ספרים” ש”נכתבו” על ידי שרשרת מרקוב שרצה על ערכי וויקיפדיה אקראיים, שמאוגדים יחד ונמכרים אונליין במחיר מגוחך. המו”ל, בטאסקריפט, ידוע לשמצה בפעילות הזאת.
זה הולך ומשתפר. יש זנים שלמים של בוטים ששורצים באמזון מרקטפלייס, זירת המסחר יד שנייה של אמזון, מעמידים פנים שיש להם עותקים משומשים של ספרים, מנהלים מלחמות מחירים אפיות שאיש לא רואה לעולם. אז עם הספר “Computer Game Bot Turing Test”, יש לנו אבסורד עתידני מענג: תוכנת מחשב, שמתחזה לבן אנוש, מציעה למכירה ספר על מחשבים שמתחזים להיות אנושיים, בעוד תוכנות מחשב אחרות מעמידות פנים שיש להן עותקים משומשים של הספר. ספר שמעולם לא נכתב, וממילא לא הודפס ונקרא.
יש הכל באינטרנט.
זו לא היתה יותר מאנקדוטה משעשעת אלמלא פעילות הבוטים הזאת השפיעה, כמסתבר, על ספרים ש, אתם יודעים, באמת קיימים. בשנה שעברה הוצאתי ספר ילדים על מדעי המחשב, “לורן איפסום“. קבעתי מחיר של 14.95$ למהדורת הכריכה הרכה והמכירות הלכו די בסדר. ואז בשבוע שעבר הבחנתי בבוט מרקטפלייס שמציע את הספר ב-55.63$. “בוטים טפשים”, חשבתי לעצמי, “זה בטח באג”. אחרי הכל, זה הדפסה-לפי-הזמנה, אז מאיפה הם ישיגו עותק חדש בשביל למכור אותו?
ואז קלטתי שכל מה שהם צריכים לעשות זה לקנות עותק מאמזון, אם מישהו אי פעם יהיה מספיק טומטום לקנות מהם, ולקצור רווח. Lazy evaluation, גירסת בשר ודם. בוטים חכמים!
ואז עוד בוט נערם, ואז אחד שנמצא בבריטניה. הם התחילו להתחרות זה בזה על המחיר. מהר מאוד הם הציעו את הספר שלי מתחת למחיר הקמעונאי, וניסו להשלים את הפער באמצעות “דמי טיפול ומשלוח”. התחלתי להיות מודאג.
הפאנצ’ליין הוא שאמזון עצמו הוא בוט שעושה התאמת מחירים. זמן קצר אחרי מירוץ הבוטים לתחתית, הם החליטו להציע את הספר שלי במבצע! הנחה של 28%. אני לא יכול לחכות לגלות מה זה עושה לשולי הרווח שלי (עדכון: כלום, מסתבר. אמזון אוכלים את כל ההנחה. זו הפתעה משמחת).
התגובה שלי להצבתי בין הפטיש לסדן האלגוריתמי שככה לסוג של בלבול חסר אונים. כלומר, העלילה של הספר שלי היא איך הבנה של מחשבים היא הצעד הראשון בלתפוס פיקוד על החיים שלך במאה ה-21. עכשיו אני לא יודע במה להאמין.
ייתכן שהמחיר האופטימלי של לורן איפסום הוא אכן עשרה דולרים ושבעים ושישה סנטים, ושאני צריך פשוט להירגע ולסמוך על ההיפסטר המקועקע שכתב את אלגוריתם התמחור של אמזון. אחרי הכל, כבר אין לי ברירה. המחיר נקבע כעת באמצעות האינטראקציה המורכבת בין מספר תוכנות מחשב עצמאיות, שלרובן אין בעצם עותק למכור.
אבל אני לא יכול שלא לחשוב על פתגם המהמרים הנושן: “אם אתה לא מצליח לזהות את הפראייר, זה אתה”.
קרלוס בואנו הוא מהנדס בפייסבוק. הפוסט התפרסם במקור החודש באתרו
[…] מהנדס בפייסבוק שכתב ספר ומציע אותו למכירה באמזון, סיפר בתחילת השנה איך בוטים השתלטו על אסטרטגיית התמחור שלו. […]