דיסני במסרים נגד קוד פתוח? מגלים עם דורה היתה שם הרבה קודם

תוכנות קוד פתוח אינן בטוחות, נטען בסיטקום Shake it Up של דיסני. אחת הדמויות בסדרה, ילד כאפות שמזכיר את ביל גייטס, מתבקש לתקן מחשב של דמות אחרת, ושואל: “השתמשת בקוד פתוח לחסוך זמן, והווירוס הסתתר בתוכו?” “אולי”, היא משיבה, והחנון אומר: “טעות של מתחילים”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AiVnMazRIII[/youtube]

זה הזכיר לי את המסרים בעד דפדפן אקספלורר של מיקרוסופט ונגד דפדפן פיירפוקס של מוזילה ב”מגלים עם דורה”. הנה הקטע הרלוונטי מכתבה שפרסמתי ב”רייטינג” ב-2009:

בשנת 2000, שנה אחרי הפיילוט המוצלח שלה, הגיחה לטלוויזיה דורה חוקרת הארצות (Dora the Explorer, ובעברית “מגלים עם דורה”), ילדה לטינית-אמריקאית בת 10, שחומת עור, בעלת פריזורת קארה-קערה חומה ועיניים חומות גדולות, שיצאה למסעות ניווט הרפתקניים וחינוכיים של פתרון חידות וגילוי של העולם החייכני שסביבה (גשר! תיק גב! שער! ספר אדום גדול!). לתפקיד המבוגר האחראי שלצדה לוהק בוטס הקוף הרעשני (מרקו התקשר, הוא רוצה תמלוגים), ואת תפקיד הזאב הרע גילם סווייפר השועל התחמן, חטפני בגירסה העברית.

[…]

דורה נולדה מן האינטרנט, בימים שבהם בועת הדוטקום התמלאה אוויר ודולרים לקראת הפיצוץ והתפיחה המחודשת. פתיח הסדרה מציג אותה כדמות במשחק מחשב מהדור הישן, סופר מריו גירסת גן ריקי. גם בסדרה עצמה מופיעה אלמנט וובי בולט, סמן בצורת חץ מאיר את המקומות שאליהם היא צריכה להגיע. היא יודעת למצוא תשובות ופתרונות, כמו הילדים שגדלו על גוגל וּוויקיפדיה, וכשהיא לא יודעת היא שואלת את הצופים שהיא מעולם לא פגשה – כמו שמי שלא מוצא תשובה במנוע חיפוש נעזר בחבריו לאומת האינטרנט. שם הסדרה, Dora the Explorer, מעורר חשד שמא מדובר בכלל בפרסומת סמויה לדפדפן אקספלורר של מיקרוסופט (מה שמציב את בוטס בתפקיד הסייען של מיקרוסופט, מהדק הנייר המעצבן). החשד הקונספירטיבי מתגבר כשרואים את סווייפר (חטפני), שדומה דמיון מטריד ללוגו הדפדפן המתחרה פיירפוקס.

חטפני ופיירפוקס

תגובות

6 תגובות לפוסט “דיסני במסרים נגד קוד פתוח? מגלים עם דורה היתה שם הרבה קודם”

  1. גילעד on 20 באוגוסט, 2012 19:41

    הקונספירציה מסובכת עוד יותר – מסתבר שיוצרי דורה בנו מכונת זמן, נסעו משנת 2000 לסוף 2004, גילו שממש באותה עת יוצאת הגרסה הראשונה של פיירפוקס, נסעו אחורה בזמן, והחליטו לעצב את דמותו של חטפני על הדפדפן שיהפוך בעתיד למתחרה של אקספלורר.

  2. עידו קינן on 20 באוגוסט, 2012 22:41

    חפרני, אל תחפור!

  3. אייל on 20 באוגוסט, 2012 23:37

    קצת נסחפת עם הקונספירציה של דורה. יש עוד הרבה אקספלוררס שאינם קשורים למיקרוסופט. על השועל כבר העירו לפני.

    לעומת זאת, הקטע עם הקוד פתוח כבר יותר חשוד… זה נראה מאולץ מדי.

  4. ש on 21 באוגוסט, 2012 16:10

    לגבי הקוד פתוח.
    עד כמה שאני מבין מהקטע הערוך, הילד לא תוקף שימוש ב*תוכנות* מבוססות קוד פתוח, אלא שימוש בקטעי קוד פתוח בעת תכנות לצרכי חסכון בזמן, דבר שעלול לגרום להכנסת וירוסים (ותופעות אחרות) למערכת אם לא בודקים את טיב הקוד.

  5. צפריר כהן on 22 באוגוסט, 2012 10:51

    ש, הטענה הזו מוזרה למדי.

    “קוד פתוח” הוא שם מטעה במקצת (במתכוון) לתוכנה שאמורה להבטיח למשתמשיה כמה דברים מעבר לזמינות קוד המקור. בעיקרון ר’:
    http://opensource.org/docs/osd

    התוצאה היא שתוכנות קוד פתוח מפותחות באופן כללי בצורה גלויה ובד”כ עם ביקורת עמיתים (peer review). קוד המקור יהיה זמין בצורה נוחה. בדרך כלל גם תהיה נטייה לדאוג שאחרים יוכלו לחזר את הבניה בקלות ולכן לא חייבים לסמוך על מקור אחד בלבד לשם קבלת התוכניות הבנויות ויש סיכוי לא רע שישימו לב לניסיונות של הוספת קוד זדוני ברמות שונות.

    לכן נוצרת שרשרת הפצה אמינה (כל עוד משחקים לפי הכללים ולא מורידים קבצים מאתר הורדות חסר שם). בפועל היו מעט מקרים של קוד זדוני שהגיע מתוכנה חופשית (משרשרת ההפצה הרשמית. לא משהו שמישהו הוסיף בצד) ולא זוהה מיד.

    אין כאן טענה שאין באגים בתוכנות קוד פתוח. אחרת לא היו צריכים את באגזילה ואת מאנטיס. אבל וירוסים (כלומר: קטעי קוד זדוניים)? אם משתמשים בתוכנה חופשית שהורדה בצינורות המקובלים מורידים בהרבה את הסיכויים לקבל אותם.

    מצד שלישי, או רביעי, יש גם את תער הנלון. מכיוון שממילא לא מופרך להניח שהתוכנית הנ”ל לא סובלת מעודף חוכמה (לא ראיתי אותה), זהו ההסבר המועדף עלי.

  6. ש on 23 באוגוסט, 2012 00:41

    הנלון גם תופס.
    אני רק חוזר ומחדד.
    עד כמה שאני מבין לא מדובר בהידבקות בוירוס לאחר הורדה ושימוש בתוכנת קוד פתוח. מדובר במתכנתת ששילבה מקטע קוד חופשי (לך תדע מאיפה).
    אפשר גם להגיד שיש פה אמירה כללית נגד תרבות הקופי-פייסט בעת הכנת שיעורי בית או לצרכי קיצורי דרך בעבודה.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.