יוטיוב נגד הגולשים, בשירות חברות המוזיקה
כשמחפשים בגוגל, מנוע החיפוש מציג עבור חלק מהתוצאות גם עותק מטמון (cache), שנשמר בשרתי גוגל ומוצג גם אם האתר המקורי לא זמין. אפשר גם לקבל את האתרים מתורגמים – האלגוריתם מתרגם את הטקסט לשפה הרצויה ומציג אותו בפורמט המקורי של האתר. המשותף לשני השירותים הוא שהם הפרה מודעת של זכויות יוצרים. בהשאלה, גוגל מעתיקה ספרים של סופרים אחרים, ומפרסמת אותם בשפת המקור ובתרגום לשפות נוספות, כל זה בלי אישור הסופר ובלי לשלם לו תמלוגים, כדי לשרת את לקוחותיה ולקדם את עסקיה.
לכן מוזר לשמוע שיוטיוב, אתר שיתוף הווידאו של גוגל, דרש מאתר youtube-mp3.org לחדול מפעילות. האתר מספק שירות המרה: מכניסים כתובת של סרטון יוטיוב, ומקבלים בחזרה קובץ MP3 עם רצועת האודיו של הסרטון. בפועל מדובר במכונה להמרת קליפים מהאינטרנט לשירים בנגן המוזיקה האישי של הגולש.
טכנית, האתר מחזיק עותקים לא מורשים של קטעי אודיו. מעשית, האתר לא מחזיק מאגר קבצים זמין וחפיש – כל גולש מקבל רק את הסרטון שהוא ביקש להמיר, לשימושו האישי. אתרים נוספים מספקים את השירות (אחד מהם קיבל גם הוא מכתב דומה מיוטיוב); את השירות אפשר לקבל גם בלעדיהם, באמצעות השמעת הסרטון והקלטתו ברקע עם תוכנת הקלטת אודיו, או הורדת הסרטון באמצעות תוסף לדפדפן (הסרטונים אינם מוגנים מהורדה) והמרתו לאודיו באמצעות תוכנת המרה.
יוטיוב נימקה את דרישתה בהפרת תנאי השימוש של ממשק תכנות היישומים (API) שלה. youtube-mp3.org הגיב בהפסקת השימוש ב-API ומעבר לשיטה אחרת. בינתיים כ-1.4 מיליון גולשים על עצומה שקוראת לגוגל להפסיק להילחם בשירותי הורדות יוטיוב.
מי באמת עומד מאחורי הפניות של יוטיוב? ככל הנראה חברות המוזיקה, שתבעו בשנה שעברה אתר שאיפשר הורדה של סרטוני יוטיוב למחשב. למה יוטיוב משתפת פעולה? כנראה כי היא לא רוצה שחברות המוזיקה ישתמשו בסנקציה היעילה ויסירו את כל התכנים הפופולריים שלהן מיוטיוב.

[…] • ה-EFF על הסכנה באכיפת זכויות יוצרים על ידי בוטים • יוטיוב נגד הגולשים בשירות חברות המוזיקה נכתב ב-4.9.2012 והתפרסם במקור במדור fi בגליון ספטמבר 2012 של […]