פייקבוק: מלחמתה של פייסבוק בלייקים המזוייפים
נורית פומרנץ היא אישה מוכה ואם חד-הורית לילדה, שבעלה האלים חייב לה 100 אלף שקל במזונות והיא תלויה בקצבת נכות של 3000 שקל, שניטלת ממנה כשהכנסתה עולה על 2200 שקל. פומרנץ סיפרה על כך בסטטוס שבו תייגה את דף הפייסבוק של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אחרי גילוי נאות: “כדי לפנות אליך פתחתי פרופיל פיקטיבי, משום שאני מתביישת”.
פומרנץ היא אוהדת של הדף של נתניהו, והפרופיל שלה מפר את תנאי השימוש שדורשים שימוש בשם אמיתי. בסוף אוגוסט הכריזה הרשת החברתית מלחמה על אוהדים שהושגו “באמצעים שמפירים את תנאי השימוש של פייסבוק”. הכוונה היא לרכישת אוהדים פיקטיביים מחברות שמתמחות בכך. האוהדים הם פרופילים פיקטיביים שמנוהלים על ידי תוכנה, ופרופילים אותנטיים שעושים לייק לדפים בלי ידיעתם, בגלל שהתפתו להקליק על כפתור לייק נסתר או להתקין תוכנה/אפליקציה זדונית שעושים לייק בשמם.
פייסבוק שיפרה באחרונה את שיטת זיהוי הפרופילים המזוייפים והכפולים, ועדכנה את הערכתה לגבי שיעורם מ-5-6% במרץ ל-8.7% בחודש שעבר – 83.09 מיליון פרופילים מזוייפים. סמנכ”ל הכספים הראשי דיוויד אברסמן הצביע על השווקים המתעוררים טורקיה ואינדונזיה כמניעים העיקריים של הפרופילים המזוייפים. 2% מאוהדיו של נתניהו, 6353 משתמשים, מזוהים כאינדונזים.
“אף אחד לא מרוויח מלייק שמגיע ממישהו שלא באמת מתעניין בהתחברות עם דף”, מסבירים בפייסבוק את המלחמה שלהם, אבל זה לא נכון. בעלי דפים שרוכשים אוהדים פיקטיביים מרוויחים תדמית של דף פופולרי ומצליח. חברות שמספקות אוהדים פיקטיביים מרוויחות כסף. הכסף הזה נגרע מתקציבי פרסום בפייסבוק, שמשמשים לגיוס אוהדים אותנטיים. זו הסיבה למלחמה.
טוב שפייסבוק נלחמת בתעשיית הונאות הלייקים – אחרי הכל, היא אשמה בהיווצרותה. פייסבוק יכולה היתה להציג בכל עמוד את מדד האינטראקציה שלו עם אוהדים אמיתיים, שמשקלל את גודלו של העמוד, תדירות וכמות התכנים ומספר האוהדים הכולל. אבל היא בחרה להציג בפומבי את מספר האוהדים, ובכך הפכה דווקא אותו למדד להצלחה של דף פייסבוק.
• עוד בנושא: מלחמת הריפורטים בפייסבוק והפתרון של הרשת החברתית הישראלית

לא הבנתי.
2% מאוהדיו של נתניהו הם עידן רייכל?