מקומה של האישה במטבח המסעדה // סמול טוק

אל תפזרי את השיער, אל תורידי את ז’קט השפים וחשוב שתגדלי ביצים. אדר קפלן-מור, שפית ויועצת קולינרית, רוצה לראות יותר נשים במטבח

מה הבעיה עם הייצוג של שפיות?
“לנשים מתייחסים אחרת. אני גם עובדת עם יח”ץ של מסעדנות לא מעט, ותמיד באים ואומרים ‘תלכי על אזרחי, אל תהיי כל כך קשה, תרככי את התדמית, תפזרי את השיער, תורידי את המשקפיים, תתאפרי, תחייכי’. לרכך את דמות האישה”.

אומרים לנשים “תהיי נשית”?
“אני לא יודעת מה קורה לכל אחת במטבח שלה, אני יכולה לדבר בשם עצמי. אומרים לי, זה מסרים שמעבירים לי, אנשים שעובדים בטלוויזיה ואומרים שזה לא מספיק סקסי, קהל היעד זה נשים אז עדיף לשים גבר כי זה הרבה יותר סקסי, גבר שמבשל. אישה מקצועית במטבח, שפית מקצועית עם ז’קט ושיער אסוף, לא עובר מסך, לא עובר טוב, לא עובר את האנשים, לא עובר”.

אז בחירת התמונה שלך עם ז’קט של שפית ושיער אסוף – את מציגה את עצמך כפי שאת נראית כשאת נמצאת במטבח – זו בחירה מתריסה שלך, זה לא מובן מאליו.
“זו לא בחירה מתריסה, אבל אני לא מוכנה ליצור תדמית שהיא לא אני”.

אדר קפלן-מור. צילום באדיבותה

הייצוג של נשים בתקשורת – בעיתונות, בתוכניות בישול וריאלטי-בישול – שונה מהותית מכמות השפיות שיש בעולם המסעדנות הישראלי?
“אני לא חושבת שיש תוכניות טלוויזיה של שפיות מקצועיות. הגברים יהיו שפים מקצועיים ותותחים ויקראו להם שף, והנשים יהיו בשלניות ביתיות, שיתעסקו באירוח של חברות ואורחים משפחתיים”.

יש תת-ייצוג לנשים בעולם המסעדנות?
“בוודאי. אני יכולה להגיד לך ששפיות – אני לא מדברת על טבחיות – יפלו אותן במקומות עבודה, יהיה להן הרבה יותר קשה למצוא עבודה, לשפיות בכירות. אני עצמאית, אבל אני יודעת את זה מחברות שלי. תמיד יעדיפו גברים צעירים רווקים. זה הפרופיל”.

יש תפיסה מושרשת, אולי שוביניסטית, שנשים מבשלות בבית וגברים יוצאים לעבוד – איך זה לא מתורגם לעולם המקצועי של הבישול? איך גברים השתלטו עליו?
“גברים הם יותר כוחניים מטבעם, נשים יותר צנועות מטבען. לנשים יש פחות מרפקים, נשים פחות דוחפות, בצדק או שלא בצדק, יש להן יותר בטחון והן עסוקות יותר במקצוע ופחות בתדמית. עובדה היא שרוב השף-סלבז הם גברים”.

ירקות כפר צלויים. צילום: אדר קפלן-מור

איך את כמי שעוסקת בתחום ובייעוץ מתמודדת עם זה?
“אני חושבת שצריך לשבור חומות, להכניס את התודעה, כמו שקורה באירופה, שזה לגיטימי ונכון ובסדר, ונשים יכולות להיות מקצועניות בכל תחום בלי קשר לאם יש או אין להן משפחה או ילדים. אישה שבוחרת בדרך חיים זו דרך חיים שלה כבנאדם”.

ומעשית?
“אני בדרך כלל אומרת לקולגות שלי, כל אחת תלך בדרך שלה. קשה לי מאוד ללכת בדרך שלי אבל אני הולכת בדרך שלי. מאוד קשה במטבח לקבל הוראות מאישה, מאוד קשה ליזמים לקבל הוראות מאישה, זה משהו שיקח לנו הרבה זמן להגיע אליו”.

אם יש שפית לעתיד שקוראת את הדברים, אילו מילים מעודדות או לא מעודדות יש לך לגבי העתיד שלה?
“היא צריכה לגדל ביצים, כמו בכל תחום שהיא רוצה להתקדם בו, להחליט לאן היא רוצה ללכת וללכת לשם. להיעזר בכל מי שאפשר בדרך ופשוט לעשות את זה. כמו בכל תחום. אין לי דרך אחרת”.

• אדר קפלן-מור באינסטגרם, דף פייסבוק מקצועי, פרופיל פייסבוק


גירסה שונה של פוסט זה התפרסמה במדור “סמול טוק” ב”מוסף הארץ”, 21.3.2014


תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.