מצטיינים בשוליים // סמול טוק
ילדים מוצלחים לא מצליחים לממש את הפוטנציאל בגלל הזנחת הפריפריה. חנה דורסמן מבקשת שתביטו לצדדים
למי מכוונת הפעילות שלכם?
“עמותת חינוך לפסגות, בהובלת היו”ר ד”ר שולה רקנאטי, פועלת לצמצם פערים חברתייים על ידי קידום שיוויון הזדמנויות לילדים ובני נוער מצטיינים מהפריפריה החברתית והגאוגרפית של ישראל. הצורך מגיע מזה שהפערים בישראל בין רקע סוציואקונומי חלש לגבוה הם עצומים, וגורלו של התלמיד נקבע על פי הישוב, המשפחה והמגזר שאליהם הוא נולד. פוטנציאל המצוינות של התלמידים בפריפריה לא מתממש. הדוגמה הכי פשוטה לזה: בישובים ברמה סוציואקונומית גבוהה, שיעור הזכאות לבגרות גבוה פי שניים מהשיעור בישובים ברמה סוציואקונומית נמוכה. הסיבות המהותיות לפערים הן שבפריפריה החברתיות והגאוגרפית יש קושי בנגישות ובחשיפה להזדמנויות, ושיש פער עצום בהשקעה בחינוך, שמורכבת מהוצאה פרטית, השקעה של הרשויות והשקעה של משרד החינוך. בפריפריה, בהרבה מאוד מקרים התלמידים יכולים ליהנות רק מההשקעה של משרד החינוך – להורים ולרשויות אין יכולת להשקיע”.
זו בעיה גדולה יותר מהתלמידים עצמם.
“אם תיקח את המבחנים של מרכז טאוב, אתה רואה שבשנים האחרונות, הפריון של מדינת ישראל כל הזמן נסוג ממדינות ה-G7. זה בגלל חסך בתשתיות אנושיות ופיזיות. אנחנו נסוגים אחורה. זו ממש סכנה קיומית למדינת ישראל”.
איך אתם עוזרים להם?
“הגענו למודל שלנו מההבנה והידע שחינוך הוא כלי מרכזי למובילות חברתית. ממחקרים שנעשו, במקומות החלשים בישראל יש פי 6 תוכניות לתלמידים מתקשים מאשר לתלמידים מצטיינים, והמצטיינים לא מצליחים להגיע לתעודת בגרות איכותית ולא להשכלה גבוהה. משם נובע השילוב של העבודה על החינוך והעבודה למצוינות. שני דברים מייחדים את המודל שלנו: הוליסטיות – הוא מורכב מפעילות העשרה, פיתוח כישורי חשיבה, העצמה, פעילות חברתית-ערכית ותרומה לקהילה ומתגבור לימודי; והטווח והאינטנסיביות – הילדים מאותרים בסוף כיתה ב’ ונמצאים איתנו עד סוף כיתה י”ב, והיום יש לנו יחידת בוגרים שמלווה אותם בהמשך דרכם. הם מגיעים למרכזי המצוינות שלנו בבתי הספר בקהילות שבהן אנחנו עובדים בין 12-16 שעות בשבוע, אחרי שעות בית הספר”.
מה אתם עושים בימים אלו?
“כל תלמיד אצלנו מכיתה ג’ חייב בתרומה לקהילה – כי אתה לא מצויין רק אישית, למען עצמך, אלא גם אנושית. למשל, לקראת יום השואה ויום העצמאות, תלמידים מחטיבת עידנים ברמלה עומדים לאסוף תרומות של מזון וציוד עבור ילדי פליטים במעון שמפעילה מסיל”ה בדרום תל אביב”.
מאיפה המימון?
“יש בנו תמיכה של המדינה באמצעות משרד החינוך. הרוב המוחלט של התקציב מגויס מתרומות – תורמים פרטיים, חברות מסחריות וקרנות. אבל אנחנו נמצאים באופן קבוע בחסך כלכלי”.
פוסט זה התפרסם במקור במדור “סמול טוק” ב”מוסף הארץ”, 25.4.2014
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.